מתכון לשבת: עלי גפן ממולאים אורז בקלות - סרוגים

מתכון לשבת: עלי גפן ממולאים אורז בקלות

תשכחו כל מה שידעתם על עלי גפן ממולאים אורז, וקבלו מתכון פשוט וטעים למנה שכל קשר בינה לבין השימורים מקרי בהחלט!

author-image
מתכון לשבת: עלי גפן ממולאים אורז בקלות
  (צילום: שאטרסטוק)

כמעט כל מי שהיה לוחם בצבא לא מוכן לאכול עלי גפן ממולאים אורז. זה ישר מזכיר את מנות הקרב ואת טעם השימורים הנורא. אבל מסתבר שאין לטעם ההוא שום קשר לטעם של עלי גפן שמכינים בבית. אמא שלי קוטפת את העלים מהגפן שגדלה לנו בחצר, וכשהיא מכינה אותם לשבת זה מעדן. גם אם היא מכינה סיר עצום, עד מוצאי השבת לא נשאר פירור. אם אבא שלי אכל והתענג, כשהוא נאלץ לאכול מנות קרב גם כיום, ברור שכל אחד שיאכל יאהב.

גילוי נאות: אני אשכנזיה, משני הוריי. את המתכון הבא אמא שלי המציאה בעצמה ויכול להיות שהמתכון המסורתי שונה. אבל אחרי שנים של ניסיון- זאת הדרך הטובה והפשוטה ביותר להכין עלי גפן ממולאים אורז.

תקראו היטב, המתכון פשוט מאוד, מפורט, אך לא מסובך בכלל.

המתכון של אמא שלי לעלי גפן ממולאים באורז

מצרכים

40-50 עלי גפן

לאורז

כוס אורז עגול או אורז לסושי
מלח לפי הטעם
כפית שטוחה שום גבישי
2 עגבניות גדולות קלופות חתוכות לקוביות קטנות
כוס ורבע – וחצי מים רותחים

לרוטב

4-5 כפות שמן
3-4 שיני שום פרוסות
בצל בינוני פרוס דק (למי שאוהב, אפשר לוותר)
גזר בינוני קלוף ופרוס לעיגולים
כפית כורכום טחון
מלח לפי הטעם
כפית ראס אל חנות
2 גרגרי פלפל אנגלי
חצי לימון
מים רותחים

(צילום: שאטרסטוק)

אופן ההכנה

1. קוטפים עלי גפן צעירים, בדיוק באזור החיבור לגבעול (בוחרים את העלים הדקים והגמישים ביותר. רצוי לבחור עלים גדולים והכי פחות מחורצים). אם אין שיח גפן בגינה, קונים בשוק.
2. משרים ל10 דקות בקערה עם חומר ניקוי או סבון והרבה מים.
3. שוטפים היטב ובודקים שהעלים נקיים מלכלוך וחרקים.

ריכוך עלי הגפן

אפשרות א' – בקערה עם מים בעוצמה בינונית 30 שניות במיקרוגל.

אפשרות ב' – מערים מים רותחים על העלים ומיד שוטפים במי ברז.

אם בחרתם באחת האפשרויות הללו – תפרידו בין עלי הגפן ממש בעדינות שלא יקרעו.

אפשרות ג' – במקרה שמתכננים להכין ביום הבא, משאירים את העלים כל הלילה בקערה עם מים. אם מבשלים אותם בערב למחרת, מעבירים בבוקר את הקערה עם העלים שהושרו כל הלילה למקרר.

הכנת האורז

אמא שלי אוהבת לשטוף את האורז להוצאת חלק מהעמילן, אבל כל אחד ומנהגו.
4. שמים מעט שמן בסיר על הכיריים בחום נמוך – בינוני
5. מוסיפים את האורז ומערבבים
6. לאחר 2-3 דקות מוסיפים מלח ושום גבישי ומערבבים היטב
7. מוסיפים את עגבניות ומערבבים היטב
8. לאחר 2-3 דקות מוסיפים את המים, מערבבים, מכסים במכסה, ומיד לאחר רתיחה מורידים לחום נמוך מאוד למשך 10 עד 12 דקות, עד ספיגת כל המים.

הכנת הרוטב

9. שמים 4-5 כפות שמן בסיר שטוח ורחב (אפשר בסוטאג', אמא שלי משתמשת בקוטר 28 ס"מ לפחות) על חום בינוני.
10. מניחים בסיר שיני שום פרוסות ובצל.
11. לאחר שמתרככים (אין צורך ואפילו רצוי לא להזהיב) מוסיפים את פרוסות הגזר. מערבבים ומניחים למספר דקות.
12. מוסיפים כורכום, מלח, ראס אל חנות וגרגרי פלפל אנגלי
13. מערבבים היטב את התבלינים שיפתחו בשמן במשך מספר דקות. מכסים וממשיכים לרכך את הירקות על אש מאוד נמוכה.

בזמן שהירקות של הרוטב מתרככים ממלאים את העלים באורז

14. משטחים עלה על משטח העבודה כאשר הבסיס שהיה מחובר לגבעול רחוק מאיתנו
15. מניחים כפית שטוחה של אורז בבסיס הרחב של העלה
16. עוטפים את האורז בעזרת שתי ה'אצבעות' שבסיס העלה ומתחילים לגלגל את העלה לכיוון קצהו כאשר מקפלים את צידיו פנימה תוך כדי גלגול (יש המון סרטונים ברשת על אופן גלגול העלה אם זה לא מספיק מובן פה).
17. מניחים את כל העלים המגולגלים בצד.
18. כאשר כל העלים מוכנים, מניחים אותם אחד אחרי השני במעגלים בסיר עם הרוטב החל מהיקף הסיר פנימה.
19. סוחטים חצי לימון מעל העלים המגולגלים.
20. פורסים מעל הכל מספר עלי גפן שלא מולאו.
21. שופכים מלמעלה מים רותחים עד מעל גובה העלים.
22. מרתיחים קלות.
23. מנמיכים את החום לביעבוע קל מאוד. מבשלים במשך כשעה עד שהעלים רכים מאוד.

טעים גם קר וגם חם, וחימום על הפלטה בשבת לא פוגם בטעם.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו