גם אם תנסו להתחמק מזה, לא תצליחו. כמו בכל שנה, הפיד של כולנו בפייסבוק ובאינסטגרם יתמלא בשעות הקרובות בתמונות של חלות מפתח. אז מה הסיפור של המנהג לאפות חלת מפתח? ואיך תוכלו להכין אחת כזאת בעצמכם?
מקור המנהג
הפעם הראשונה בה מוזכר המנהג המיוחד היא אצל אחד מתלמידי הבעל שם טוב, בעל ה'אוהב ישראל' מאפטא. הוא מסביר שמשום שעם ישראל נכנס לארץ ישרא ב-י' בניסן, ומיד לאחר מכן חל פסח, זאת השבת הראשונה שבה עם ישראל אפה לחם לשבת.
מדובר גם בתקופת קציר החיטה, ושילוב האירועים הוליד את המנהג לקלוע חלות בצורת מפתח, כסגולה לריבוי פרנסה טובה בשנה הקרובה. חשוב לזכור שזה מנהג ולא מצווה, לכן אין שום חיוב בעניין, ואתם מוזמנים להכין לכם חלה כזאת רק אם אתם רוצים.
מתכון לחלת מפתח
(וגם לחלה נהדרת רגילה כל השנה)
אם אתם רק רוצים לדעת איך ליצור את הצורה: יוצרים נקניק ארוך מאוד מהבצק, מניחים אותו על משטח העבודה כשהוא מקופל ל-2, כשהכפל נמצא למעלה (כמו האות ח). יוצרים לולאה בחלק העליון, מחברים לתחתית הלולאה רצועה נוספת וקולעים משלושה הרצועות צמה.
מסובבים את החלה לרוחב, ומוסיפים את שתי שיניי המפתח שמכינים מעוד 2 חליות קלועות קטנות.
מצרכים
1 ק"ג קמח3 כפות שמרים2 וחצי כפות סוכר חום3/4 כוס שמן3 כוסות מים חמימים (אפשר להרתיח מים בקומקום ולעצור אותו אחרי כמה שניות)1 וחצי כפות מלח לציפוי – ביצה טרופה ושומשום

עיצוב נוסף (צילום: באדיבות המצלם, מתוך 'כיכר השבת')
אופן ההכנה
1. במיקסר עם וו לישה מערבלים קמח, שמרים, סוכר חום, שמן ו2 כוסות מים חמימים.
2. מוסיפים מלח ועוד 3/4 כוס מים חמימים. אם הבצק יבש, מוסיפים את רבע כוס המים שנותרו.
3. מערבבים לפחות 4 דקות במהירות בינונית, הבצק יוצא יחסית דביק, אל תבהלו. לבסוף מוסיפים טיפה שמן לערבוב כדי שיפרד מהקערה.
4. מכסים את הקערה היטב ומניחים לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו. מורידים את הנפח (אל תחששו ממש ללוש אותו היטב) ומכסים שוב עד שהבצק תופח.
5. יוצרים את צורת החלות, מקשטים בביצה ושומשום, ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות למשך 35 דקות. החלות מוכנות כשמקישים על חלקה התחתון ושומעים צליל חלול, לעיתים צריך להוסיף כמה דקות.
טיפ לשמירה על טריות: מומלץ לקרר את החלות על רשת התנור. חלות שלא נאכלות באותו יום – מיד כשהן מתקררות לעטוף אותן בניילון נצמד ולהקפיא.
שתזכו לשפע פרנסה ולשבת שלום!
מה דעתך בנושא?
9 תגובות
0 דיונים
החזן מלוזן
לא מנהג ולא מצווה! יש אומרים סגולה ויש אומרים איסור לא תנחשו
06:47 24.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יובל שי
ע"ז
01:08 24.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
Hagitel
כולן הכינו חלת מפתח כמו עדר פרנסה מבורא עולם לא מאפית חלות קודם תהיו טובים בלי לשון הרע ועם אהבת חינם אחר כך תאפו
19:42 26.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
Hagitel
כולן הכינו חלת מפתח כמו עדר פרנסה מבורא עולם לא מאפית חלות קודם תהיו טובים בלי לשון הרע ועם אהבת חינם אחר כך תאפו
19:42 26.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
משה רבנו
ואני רק שאלה ברשותכם... 40 שנה בנדבר אכלו מן ושלו.איך אחרי שבועיים מהכניסה יש להם קמח לאפיית לחם? מישהו זוכר איך לאפות? מהיכן הקמח? ויאללה...תביאו עוד סיפורי חארטה על קמח...
ואני רק שאלה ברשותכם... 40 שנה בנדבר אכלו מן ושלו.איך אחרי שבועיים מהכניסה יש להם קמח לאפיית לחם? מישהו זוכר איך לאפות? מהיכן הקמח? ויאללה...תביאו עוד סיפורי חארטה על קמח פלאים שירד מהשמים
המשך 19:21 26.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חלת מפתח שווה לפסל
מה לא הבנתם ב"לא תעשה לך פסל/חלת-מפתח או כל חפץ אחר? די להאמין שיש סגולות בחומר!!!
13:17 26.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ניר
תכינו חלה, זה טוב וטעים. אבל סגולה למה? אתמול סגדתי לבודהה שהכנתי מבצק עלים, מאז הכל טוב פה.
12:38 26.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
זכי
עוד שטות שממציאים רבנים ודתיים
19:14 25.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
בזמן הפרשת חלה בבקשה להתפלל לרפואת ברכה בת לאה
תודה !
15:03 24.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
רון
אין כמו חלה, לא משנה באיזה צורה, העיקר שיצא טעים.
13:10 24.04.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר