לפניכם מספר טיפים כיצד ניתן להפוך את החג ליותר בריא ולקצת פחות מאתגר עבור מערכת העיכול:

1. שמרו על אכילה מסודרת: אל תמנעו מלאכול במהלך היום של ערב החג, הימנעות אינה חוסכת קלוריות אלא עושה את הפעולה ההפוכה בדיוק, מעוררת תחושות רעב וקושי בשליטה על הכמויות הנאכלות. על כן, מומלץ לשמור על סדר יום רגיל עם הפחתה בכמות הפחמימות, לדוגמא: בצהריים שלפני ארוחת החג מומלץ להרבות בירקות, טריים או מבושלים. זאת בתוספת חלבון בדומה לדג, עוף, ביצים או גבינות. בנוסף, ניתן להקדים ולאכול פרי כשעתיים לפני ארוחת החג. אלו יסייעו לכם לעשות בחירות חכמות יותר על בטן קצת יותר מלאה.

2. שימו לב לכמויות: ארוחת חג יכולה להגיע לכמויות אוכל שיכולות להספיק ליום שלם ויותר. במרבית המקרים ארוחת החג עשירה בפחמימות כגון  מצות, קניידלך, תפוחי אדמה, גפילטע פיש, קינוחים ועוד, ולכן כדאי לנסות להמעיט במאכלים אלו ולשים לב לכמויות הנאכלות מהם, ולזכור שמצה אחת שווה ל 2 פרוסות לחם. מומלץ לאכול יותר מסלטי ירקות טריים או מבושלים. שימו לב שגם בשתייה יש לנו סוכר: בערב החג אנו נדרשים לשתות כארבע כוסות יין או מיץ ענבים, המכילות פחמימות הנספגות בדם ומובילות לעלייה מהירה ברמת הסוכר.

3. הוסיפו לארוחה סיבים תזונתיים: למעשה, בחג הפסח רוב המאכלים המיוחדים והמצות מוכנים בעיקר מקמח מצה, דבר  העלול לגרום לאי נוחות ועצירות בשל אחוז מים נמוך ותכולת הסיבים הנמוכה הקיימת בקמח המצה. הסיבים התזונתיים מסייעים לזירוז תהליך ההתרוקנות של המעיים ולעזרה במצבי עצירות. כיום ניתן למצוא מצות המכילות סיבים תזונתיים, דוגמת מצה קלה, מצה עם סובין, מצה מקמח מלא ועוד.

4. שתו לפחות 8 כוסות מים ביום: הקפדה וריבוי של שתיית מים תסייע להעלאת כמות הנוזלים (כאשר ניתן להעלות נוזלים גם בעזרת תוספת ירקות), תעזור להפחתה בקלוריות וליצירת תחושת שובע. כך מערכת העיכול תוכל לתפקד באופן טוב יותר. טיפ ישן אבל יעיל – החזיקו אתכם בקבוק קטן של חצי ליטר, שיזכיר לכם כמה שתיתם עד כה!

5.  פעילות גופנית:  עיסוק בפעילויות פיזיות, דוגמת הליכה ורכיבה על אופניים, יכול לסייע גם הוא לשיפור אופן פעילות מערכת העיכול, כך שתהיה יעילה וטובה יותר ותמנע עצירויות. עזרה בסידור הבית בסוף ארוחת החג תוכל לשרוף לנו קלוריות ולעזור לנו קצת בהרגשה הכבדה.  שטיפת כלים שווה לשריפה של כ- 220 קלוריות!

6. תפוח אדמה – בכמות מתונה: תפוח האדמה מגיע אלינו בחג בווראציות שונות: בפשטידה, בקובה , בקיגל, בקציצות ואפילו מגיע לסלט.

תפוח האדמה הינו מזון פחמימתי בעל אינדקס גליקמי גבוה (המתפרק מהר בגוף וגורם לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם), כמות גדולה ממנו עשויה לגרום לנפילת אנרגיה ולתחושת עייפות. לכן כדאי ומומלץ להמעיט באכילתו וגם לשלב בטטה במאכלי החג, שהינה פחמימה המתפרקת באיטיות ומעלה את רמות הסוכר בצורה מתונה יותר. הדבר חשוב במיוחד לסוכרתיים כמובן, אך גם לשאר האוכלוסייה שצריכה למעשה להעביר ערב ארוך בארוחת החג ולשמור על ערנות ועל שמחת החג. חשוב לדעת כי תפוח אדמה בינוני השוקל כ-150 גרם מכיל כ-140 קלוריות וכ-30 גרם פחמימה.

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת