האמנם הטרדת עד?
חקירה משטרתית בחשד להטרדת עד המדינה, שלמה פילבר, נפתחה כנגד עופר גולן, מנהל קמפיין הליכוד, ויונתן אוריך, יועץ התקשורת של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
הרקע לחקירה המשטרתית, בהתאם למפורסם, היה העובדה שרכב המצויד ברמקולים נסע ליד ביתו של פילבר, וממנה נשמעו קריאות לעבר עד המדינה "פילבר מה הם עשו לך ששיקרת נגד ראש הממשלה? מה הבטיחו לך? מומו, השמאל השתמש בך כדי להפיל את הליכוד". מבלי להכנס לפרטים ולעובדות נוספות, עולה השאלה האם מבחינה משפטית יש התכנות להטרדת עד.
מהי בכלל הטרדת עד?
בקודקס הפלילי של מדינת ישראל קיימת עבירת של הטרדת עד. סע' 249 לחוק העונשין, תשל"ז-1977 מניח את יסודות העבירה ומגדיר אותה באופן הבא: "המטריד אדם בנוגע להודעה שמסר האדם, או עומד למסור, בחקירה על פי דין, או בנוגע לעדות שמסר האדם, או עומד למסור, בהליך שיפוטי, דינו מאסר שלוש שנים". תכליתה של העבירה, כפי שהובעה בהצעת החוק "לאסור כל הטרדה בנוגע לעדות בהליך משפטי או בנוגע לחקירה על פי דין, בלי שיהיה צורך להוכיח את הכוונה של הכשלת העדות או פגיעה במהימנותו של העד" [הצ"ח 1021, תשל"ג, עמ' 23].
הפסיקה פירשה את המונח "הטרדה" באופן רחב, הטומן בחובו מגוון רחב ובלתי מוגבל של מעשים ודרכי התנהגות, גם אם אלו אינם חמורים, אך ה בעלי מאפיין "שיש בהם כדי לגרום אי נעימות או אי רצון" [השופט חיים כהן ע"פ 247/71]. ובמקום אחר קבע בית המשפט שהמונח 'הטרדה' משתרע על "כל פנייה אל אדם בדיבור או במעשה שיש בו כדי לטרדו ממנוחתו או מעיסוק באותם עניינים שהוא בוחר לו מרצונו" [השופט שמגר ע"פ 526/90].
העבירה בניסוחה אוסרת הטרדתו של עד בכל שלב החל משלב החקירה ועד עד למסירת עדותו בבית המשפט. אולם בית המשפט העליון מצא לנכון להרחיב את תחולת העבירה וקבע "הטרדה זו – לפי לשון הסעיף ותכליתו גם יחד – יכולה להתרחש אף לאחר שנסתיים משפטו של הנאשם והוכרע דינו" [השופט מלצר רע"פ 9689/05].
אף אחד לא פנה לפילבר
אלא שבמקרה של פילבר אף אחד לא פנה ישירות אל העד, דיבר איתו או שוחח איתו, במקרה הזה, מדובר בקריאות מתוך רכב נוסע בסמוך למקום מגוריו של פילבר. סיטואציה זו מעוררת שאלה יסודית, האם גם פעולה מעין זו של הפגנה או מחאה במרחב הציבורי, בסמוך למקום מגוריו של פילבר יכולה להיחשב הטרדת עד.
קושי זה מתחדד שבעתיים אם אנו מוכנים לראות בפעולה זו אקט של הפגנה שכן, וכבר שנה לנו בית המשפט העליון ש"בעצם העובדה שקיומה של הפגנה עלול להביא להפרת הסדר, אין כדי לשלול את החופש להפגין. מידה מסויימת של פגיעה בסדר הציבורי היא מחיר שעלינו מוכנים לשלמו כדי להגשים את הזכות להפגין [השופטת דליה דורנר בג"ץ 4712/96], נכון הזכות לביטוי מחאה אינה זכות מוחלטת, והיא כפופה לחובת הציות לחוק, והזכות להפגין לעולם אינה יכולה לדור עם פריקת עולו של החוק, והתפרקות מוחלטת מאחריות וריסון. [עע"מ 3829/04].
אך באיזון בין הטרדת עד לבין חופש הביטוי וההפגנה דומה כי עד היום ניתן זכות הבכורה לחופש הביטוי וחופש הפגנה. כל שיוני במדיניות רשויות התביעה יחייבו פתיחה מחדש של כל טורי הדעה של עיתונאים שהביעו דעתם על אופיו של עד המדינה, על אישיותו, על אמינותו, החל מהרגע שפילבר מסר עדותו בפני רשויות החקירה. בוודאי שמצב זה אינו רצוי, והחלתה של מדיניות מעין זו הינה כרסום נוסף בחופש העיתונות וחופש הביטוי.
טוב שהחקירה לא הייתה נפתחת
כדי לחדד את הדברים ניתן להשוות בין הטרדת עד לבין העבירה של העלבת עובד ציבור כהגדרתה בסע' 288 לחוק העונשין. או העבירה של הפרעה לעובדת ציבור בעת מילוי תפקידו, כהגדרתה בסע' 288א לחוק העונשין. שתי עבירות שאף הן רחבות דיין כדי להכניס כמעט כל מעשה תחת שבטן. ולמרות זאת רשויות החקירה לא מצאו לנכון לקבוע כי ההפגנות המתקיימות אל מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה מידי מוצ"ש, נכנסות בצילן של אף לא אחת מהעבירות כנגד עובד ציבור אינן עולות כדי העבירה של הפרעה לעובד ציבור במילוי תפקידו, הרי שהן יתקשו לבוא ולהסביר כיצד מחאה פומבית יכולה להיחשב להטרדת עד.
הנה כי כן, פתיחת חקירה משטרתית בגין הטרדת עד בגין נסיעה ברכב עליו מותקן רמקול וממנו בוקעים שאלות באשר לדרך מסירת העדות, לא לתוכנה, ולא למהותה, מעלות קשיים משפטיים, שספק אם באיזון בין הזכויות השונות זוהי הדרך הראויה והנכונה. ולכן יכול וטוב היה שלא הייתה נפתחת החקירה משנפתחה.
וזאת עוד מבלי שלקחנו בחשבון את התדמית שמקננת בקרבו של האדם הסביר הקורא את הידיעה, בטעות הוא יכול להניח שהשאלות שהופנו בקריאה הן אמתיות, ורשויות אכיפת החוק שחוששות שמא העד ישנה את גרסתו היא ממשית.
==
אלישי בן-יצחק, עו"ד ומגשר מרצה במרכז האקדמי 'שערי מדע ומשפט'.
מה דעתך בנושא?
15 תגובות
2 דיונים
אילה
חושבים שהעם טיפש?
11:10 14.01.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שמוליק
שלכם... אל דאגה, בטוח שאלוהים ממש מתרשם (:
19:39 29.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אילנה קרניול
הרכב כרז כשהוא עומד ליד הבית....זה ההבדל הקטן/הגדול בין הרעיונות במאמר המלומד לבין העובדות בשטח. לכן נפתחה החקירה...
10:50 29.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יוחאי
והָיָה בְּהָנִיחַ יְהוָה אלוהיךָ לְךָ מִכָּל אויביךָ מִסָּבִיב בָּאָרֶץ אֲשֶׁר יְהוָה אלוהיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה לְרִשְׁתָּהּ תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם לֹא תִּשְׁכָּח. אלו עמלקים בוודאות. פרקליטות חמס בג"ץ שמאל = סמאל =...
והָיָה בְּהָנִיחַ יְהוָה אלוהיךָ לְךָ מִכָּל אויביךָ מִסָּבִיב בָּאָרֶץ אֲשֶׁר יְהוָה אלוהיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה לְרִשְׁתָּהּ תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם לֹא תִּשְׁכָּח. אלו עמלקים בוודאות. פרקליטות חמס בג"ץ שמאל = סמאל = שטן = מלאך המוות. הם לקראת סיום תפקידם בעולם. "יעלו בתוהו ויאבדו".... מצווה למחות אותם מעל פני האדמה . ללא הסוס וללא מצמוץ עיניים .... וכל הקודם זוכה: פִּינְחָס בֶּן אֶלְעָזָר בֶּן אַהֲרֹן הַכֹּהֵן הֵשִׁיב אֶת חֲמָתִי מֵעַל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּקַנְאוֹ אֶת קִנְאָתִי בְּתוֹכָם וְלֹא כִלִּיתִי אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּקִנְאָתִי. לָכֵן אֱמֹר הִנְנִי נֹתֵן לוֹ אֶת בְּרִיתִי שָׁלוֹם. !
המשך 04:36 29.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אני
אתם חושבים כמו עדר ומגיבים כמו עדר.
22:47 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עידו 2
אין מה לעשות. הימין הולך ומפסיד את המדינה. בחלק ניכר אשמים המתנחלים שבחרו כחול לבן
22:29 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
התמים
ואין כל קשר בין הזכות להפגין לבין הטרדתו של עד. הפגנה לא יכולה להתקיים כנגד עד במשפט. הוא אינו בעל תפקיד שמפגינים כנגדו אלא עד שמנסים להפחיד. העובדה שהדבר מתקיים...
ואין כל קשר בין הזכות להפגין לבין הטרדתו של עד. הפגנה לא יכולה להתקיים כנגד עד במשפט. הוא אינו בעל תפקיד שמפגינים כנגדו אלא עד שמנסים להפחיד. העובדה שהדבר מתקיים במרחב הציבורי אינה מעלה ואינה מורידה. הרבה עבירות מתקיימות במרחב הציבורי - החל מרצח וכלה באיום והטרדה. ביצוע עבירה במרחב הציבורי לא מאיין אותה ולא הופך אותה ללא עבירה. עם כל הכבוד לתוארו של הכותב - במשפט פלילי הוא מבין מעט מאוד. אולי בהטעיית הציבור בגלל מניע פוליטי - הוא מבין יותר.
המשך 20:02 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אביגדור
אם כבר דיברת על מניע פוליטי, דיברת רק על מניעיך שלך, ועל שולחך, טוקבקיסט מוסווה בשכר, כבר ביקשתי ממך בעבר, אל תיתמם, ואל תסתתר מאחורי דמות התמים, כי אתה לא כזה, אתה נחש מוסווה.
21:15 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
התמים
אני רואה שאתה עוקב אחרי בדקדקנות. יפה. כך אולי תלמד משהו. דבר ראשון - כדאי שתלמד להסתכל במראה. תראה שם אדם קטן ופחדן. שקרן קטן שמפיץ שקרים כאילו היו עובדות מוכחות מבלי שיש לו שמץ הוכחה לדבריו השקריים. על כך נאמר לא תלך רכיל בעמך. אלא שאתה לא למדת דבר ולא שכחת דבר : שקרנותך אומנותך. אשמח לדעת, שקרן קטן, מי הוא שולחי - כך, אולי, אוכל להרוויח משהו.... אני כותב את עמדתי ודעתי. זכותך להסכים או להתנגד לה. אבל במקום לקלל ולשקר - מוטב שתהיה ענייני ( קצת קשה לטיפוסים כמוך ) ותנמק את דעתך לעצם העניין. מפאת כבודו של מקום השתדלתי לא להיות בוטה מדי.הבעיה היא שטיפוסים מאוסים כמוך בדרך כלל לא מבינים שפה מעודנת. שפתם היא קללות וחרפות. זה מה שהם יודעים.
22:10 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
בהחלט מטריד
חוץ מזה שאת כל הברסלבים שקופצים 10 דבילים על מכונית ומפריעים היה צריך לעצור מזמן.
19:39 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אזרחית
כך משתיקים עניינים פשוט מפחידים, מאמר מעולה
18:49 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
פיני
מנסים להטיל אימה
18:43 28.10.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר