אם בעבר כל אחד יכול היה להיות משגיח כשרות ובלבד שיש לו כיפה על הראש, הרי שבשנים האחרונות העלתה מחלקת הכשרות של הרבנות הראשית את הרף. כחלק משדרוג מערך הכשרות הארצי של הרבנות, כמו גם מהכנסת תקנים אחידים עבור כל רמת השגחה, נקבעו תנאי סף גם למשגיחים.

 כיום רק מי שעבר מבחני הסמכה מתאימים יוכל לעסוק במקצוע זה. קודם למבחנים על המועמד לעבור קורס בן 120 שעות באחד מבתי הספר המקצועיים שקיבלו את הזיכיון ללמד את קורס משגיחים. כדי להתקבל לקורס נדרשת המלצה מרב מוכר או מוסד תורני על קיום אורח חיים דתי. רק בסיום הקורס, ואחרי מעבר מבחן הסמכה בכתב מעניקה הרבנות הראשית לישראל תעודת הסמכה מקצועית למשגיחי כשרות – "משגיח כשרות מוסמך".

 בין הנושאים הנלמדים בקורס משגיחי הכשרות: זיהוי טרפות, חרקים במזון, תרומות ומעשרות, ערלה, הפרשת חלה, דיני בשר וחלב, כשרות בפסח, הדרכה להשגחה במקומות ציבוריים ובבית, הבדלים בין כשרות רגילה למהדרין ועוד רבים. בשנים האחרונות הוכשרו למעלה מ-4,000 משגיחי כשרות.

 חידוש נוסף שנכנס לאחרונה הוא אי תלות של המשגיח בבית העסק בו הוא עובד. בעבר היה המשגיח שכיר של המקום לו הוא נותן את ההשגחה, מה שיצר ניגוד אינטרסים ברור. כיום המשגיח חייב דין וחשבון למחלקת הכשרות של הרבנות הראשית בלבד.

 לאחרונה מפורסמת מודעה ברשת המזמינה להרשם לקורס משגיחי כשרות. המודעה אמנם מעוצבת בצורה פשוטה, והכיפה שעל ראש האדם שמופיע בה, מודבקת בפוטושופ רשלני, אבל זו כבר התקדמות. פרטים נוספים על הקורס אפשר לבקש כאן.