יהדות

סערת פסק הזום: "לא מבין את הרעש; זהו היתר פשוט"

הרב משה אלחרר, רבה של העיר שלומי ואחד מפוסקי ההלכה הספרדים הבולטים, לא מתרגש מהסערה סביב פסק הזום עליו הוא חתום: "מי שלא מכיר את מקומם של חכמי ספרד בעולם הפסיקה, לא יכול להבין את הפסק"

סערת פסק הזום: "לא מבין את הרעש; זהו היתר פשוט"
צילום: (צילום: יוטיוב/ הדסים- במה ספרדית)

סערת פסק הזום.

הרב משה אלחרר, רבה של העיר שלומי ואחד מפוסקי ההלכה הספרדים הבולטים, לא מבין את המהומה סביב פסק ההלכה עליו הוא חתום המתיר לערוך את ליל הסדר בשיחת וידאו דרך תכנת 'זום' ואומר כי מדובר בפסק פשוט ביותר.

בשיחה לסרוגים אומר הרב אלחרר כי הוא נשען על גדולי הפוסקים הספרדים: "הרב עוזיאל- הראשון לציון והרב הראשי הראשון במדינת ישראל כותב שפשוט שהדלקת חשמל ביום טוב מותרת, וכך גם רבים מגאוני וקדושי חכמי מרוקו כמו הרב שלום משאש, הרב יוסף משאש, הגאון הקדוש המופלא, פשוטו כמשמעו- הרב דוד הכהן סקאלי זצוק"ל ועוד רבים רבים".

הרב שלמה אבינר

הרב אלחרר מבהיר כי "בין רבני אשכנז נמצא גם בעל "ערוך השולחן".

עוד הוא מציין כי "הרב עוזיאל לא הניח אחריו כמותו. פשוטו כמשמעו. ולכן, רק רבנים שמזכירים את החכמים האלה בחרדת קודש מבינים ויבינו את פסקיהם. מי שאיננו מכיר את מקומו ואת מקומם בעולם הפסיקה ברור שהוא לא יבין ולא יקבל את דבריהם".

בסוף דבריו אומר הרב אלחרר כי אינו מבין את המהומה מאז פרסום הפסק וכי "ההיתר הוא פשוט וברור".

כאמור, אמש פורסם פסק הלכה על ידי מספר רבני ערים מאיגוד חכמי המערב במרוקו, בו הם מתירים לקיים את החג באמצעות תכנת "זום".

הפסיקה ניתנת במענה לשאלה: "האם ניתן להפעיל תכנת זום בליל הסדר, המחברת בין זקנים ובני משפחותיהם, אשר אינם יכולים לשהות במחיצתם, עקב הפצת הנגיף, על מנת לעשות את הסדר בצוותא דרך התוכנה".

התשובה ניתת תחת מגבלות מסוימות ותוך הדגשה שמדובר במצב חירום: "עניין נוסף יש והוא הצורך להסיר עצב מהמבוגרים ולתת להם מוטיבציה להמשיך להיאבק על חייהם".

בתחילה מעלים הרבנים 3 חששות, מהפעלת המכשיר ביום טוב, עוסקין דחול ושיבואו להשתמש בהיתר זה בימים טובים שלא לצורך. בתגובה הם עונים כי "אין צורך להפעיל את המחשב כי הוא מופעל מערב החג", ומבהירים כי ברור ש"ההיתר ניתן לשעת חירום בלבד".

תגובות

28
13
שמואל פישר
25.03.20

לפי עמדת רבנים גדולים ממרוקו מותרת הדלקת חשמל לפי עמדת רבנים גדולים ממרוקו מותרת הדלקת חשמל ביום טוב גם כאשר אין מצב חרום. למרבה הצער, התקבע בישראל איסור מיותר שאין לו סימוכין בהלכה.

1
מהנדס חרדי
25.03.20

מי שמתיר הם אלו שלא יודעים חשמל מהו אגב, ערוך השולחן המצוטט - אומר זאת על עצמו במפורש!

2
גבריאל חדאד
25.03.20

דווקא ש סימוכין יש לאיסור סימוכין - עיין חזון איש, שהחשש לשיטתו הוא שהביא לכך שהיום איש לא משתמש בחשמל ביום טוב

3
למה שמותר הבערה
04.04.20

אם כבר, נא לדייק: שימוש מוגבל ביו"ט במילים אחרות, ההבנה היא שחשמל זה אש ולכן אם חשמל אינו אש, ההיתר לא מבוסס. גם הפסק הזה, המתיר, המתבסס על הקולות, מתבסס על הוראת שעה על בסיס פיקוח נפש. מסתבר שהם עצמם מודים שההיתר הוא לא גורף ולא קבוע אלא "הוראת שעה".

12
יעקב
25.03.20

היתר פשוט????????????? אם אין דיעה הבדלה מנין?

11
אביה
25.03.20

חורבן חורבן התורה. ההיתר טעות מוחלטת!!!

1
אביח
25.03.20

ממש לא חורבן אמנם אני לא יעשה כמותם, אבל כן יש פסיקה מרוקאית ולאורך כל הדורות חכמי מרוקו סברו שמותר. אגב גם הרב עובדיה פוסק שבחוץ לארץ מותר להדליק טלוויזיה מערב שבת ולראות בשבת (הסיבה שבארץ אסור משום שיש פה הנאה מחילול שבת, ואילו פה אין הנאה של חילול שבת לשיטתם)

2
לאביח
25.03.20

צר לי שאינן מבין את ההבדל בחול, אתה פסיבי, אינך משפיע על כלום. כאן, אתה משפיע על זרמי החשמל. הצרה שכנראה גם מי שפסק כפי שפסק לא מבין, העובדה שהגר"ד ליאור חזר בו באומרו שהוטעה בנתונים העובדתיים (לא בהלכה)! מצער שכמה אלמונים שרוצים שישמעו עליהם מוציאים פס"ד הזוים...........