סגנית שר התחבורה והבטיחות בדרכים ח"כ ציפי חוטובלי תשיק מחר (ב') בחצות את פרויקט קפה בשקל בו יוכלו נהגים לעצור להתרעננות בשעות הלילה ולקנות קפה בשקל בחנויות הנוחות של ארבע חברות הדלק הגדולות.

בסך הכל מדובר בכ-230 חנויות נוחות לאורך כבישי הארץ, בהם יימכרו ספל קפה שחור, אספרסו או קפה הפוך בשקל אחד משעה 00:00 בלילה ועד 06:00 בבוקר והמבצע יימשך עד לסיום תקופת שעון החורף ב-31 מרץ.

"מטרת הפרויקט היא לתמרץ את הנהגים לעצור להתרעננות בשעות הלילה המאוחרות ובכך להפחית משמעותית את מספר תאונות הדרכים בשעות הלילה", אמרה ח"כ חוטובלי על היוזמה. "אני מברכת את כל השותפים בעשייה החשובה הזאת חברות הדלק והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, אני מאמינה כי הפרויקט יסייע לנהגים לעצור להתרעננות ובכך יימנע תאונות פוטנציאליות בשעות הלילה"

הטבה לא לדתיים

אלא שמי שלא יוכלו להנות מההטבה הם הנהגים הדתיים והמסורתיים השומרים על כשרות. רובן המוחלט של חנויות הנוחות בתחנות הדלק אינן עומדות תחת השגחה של הרבנות הראשית או גוף כשרותי אחר.

בעבר פרסמנו אזהרה של אגף הכשרות ברבנות הראשית לישראל שהתריעה מפני קנייה בחנויות הנוחות בתחנות הדלק. הבעיה היא סיבובית: רובן של תחנות הדלק פתוח בשבת ולכן אינן מבקשות אפילו השגחה, מה שיוצר מצב בו לא קיים פיקוח מינימלי שמוביל לתקלות כשרות הן בקליטת מוצרים ממקור שאינו כשר ומבעיות כשרותיות בתוך החנות עצמה.

ברבנות ציינו בעיקר ליקויים הקשורים למוצרים הפתוחים: חימום כריכים או מאפים בתנור או במיקרוגל שנעשה ללא גורם המפקח על הפרדה בין בשר לחלב בתנורים, כנדרש על פי ההלכה. "גם במוצרים ארוזים המסומנים ככשרים עלול להתברר שציוני הכשרות אינם חוקיים, בהיעדר משגיח במקום המפקח על הסחורה הנכנסת."

nohut
תנור חימום טרף בחנות נוחות (דוברות הרבנות הראשית)

"גם מכונות הקפה, שנתפסות בציבור כ'לא בעייתיות', עלולות להיות מכשלה" אומר לנו גורם המעורה בתחום הכשרות ומציין כי רק בהכנת קפה "טו גו" בכוס חד פעמית יש חשש של עירוב בין כלים בשרים וחלביים (קנקן החלב נחשב כלי ראשון לעניין כשרות), שימוש בכלים לא טבולים ובהרבה מקומות גם בישולי גויים, כשהעובד אינו יהודי ומדובר בקפה שנטחן במקום.

מלשכתה של סגנית השר נמסר בתגובה: "ח"כ חוטובלי יזמה את פרויקט קפה בשקל על מנת להיאבק בתאונות הדרכים בלילה. יחד עם זאת היא איננה אמונה על נושא הכשרות בחנויות הנוחות בעוד שמרבית המוצרים הסגורים בחנויות אלו הם כשרים ונותנים מענה גם לציבור הדתי".