אחרי מכתבי התגובה שהוגשו היום (שישי) לבית המשפט העליון בעניין העתירות נגד חוק עילת הסבירות, בכיר בממשלה מחדד את המסר כלפי שופטי בג"ץ.

לדבריו: "תשובות הממשלה והכנסת שהוגשו היום לבית המשפט ברורות כשמש. הרשות המחוקקת והרשות המבצעת אומרות לרשות השופטת: אין לך סמכות להתערב בחוקי יסוד. אל תחרוג מסמכותך".

"אין מקום לעריכת ביקורת שיפוטית על חקיקת יסוד"

כזכור לקראת הדיון ביום שלישי הקרוב בפני הרכב חסר תקדים של 15 שופטי בית המשפט העליון, הממשלה והכנסת הגישו את חוות הדעת המשפטיות שלהם בנוגע לעתירות.

את תגובת הממשלה הגיש עו"ד אילן בומבך, לאחר שזו ביקשה ייצוג עצמאי מהיועמ"שית, לאור העובדה שהיא תומכת בביטול החוק ע"י בג"ץ.

"בתשובתה מבהירה ממשלת ישראל כי אין לבית המשפט הנכבד סמכות לדון בתוקפם של חוקי יסוד, ולכן תגובת הממשלה ממוקדת אך ורק בעניין זה. ממשלת ישראל סבורה כי דין השאלה העקרונית בעניין הסמכות לדון בחוקי יסוד – לדחייה".

צילומים: יונתן זינדל/פלאש 90

גם הייעוץ המשפטי של הכנסת דחה את האפשרות ששופטי העליון יתערבו בחקיקת יסוד: "הכנסת חוזרת על עמדתה המסורתית כי בהעדר מקור סמכות מפורש בחוק או בחוק-יסוד, אין מקום לעריכת ביקורת שיפוטית על חקיקת יסוד אשר התקבלה על ידי הכנסת בכובעה כרשות מכוננת".

היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק גם טוענת שלא נפל פגם בהליך החקיקה עצמו: "שבהתאם למבחנים שנקבעו בפסיקה להליך חקיקה תקין, לא נפל בו פגם היורד לשורש ההליך. היועץ המשפטי לוועדה והיועצת המשפטית לכנסת ליוו באופן שוטף את הליכי החקיקה, ונתנו מענה בזמן אמת לסוגיות שהתעוררו לשם שמירת זכות ההשתתפות של חברי הכנסת ומתן אפשרות מעשית לגיבוש עמדתם".