לפני שנתיים חזר לחיינו המפעל השלישי בחשיבותו באירופה, הקונפרס ליג בו זכתה רומא עם זוז'ה מוריניו שהיה למאמן הראשון בהיסטוריה שזוכה בשלושת התארים. הגלגול הקודם של המפעל היה גביע אירופה למחזיקות גביע שהתקיים בין השנים 1961-1999, בתקופה הזאת תשעה שחקנים זכו במהלך הקריירה שלהם בשלושת המפעלים האירופאים. אחד מאותם שחקנים הוא כוכבה של סמפדוריה בשנות ה-90 ג'אנלוקה ויאלי , שנולד היום לפני 58 שנה.
ויאלי התחיל את הקריירה בקרמונזה הקטנה שהייתה אז בליגות הנמוכות באיטליה, יחד איתו עלתה הקבוצה לסריה ב' כשעונה מוצלחת שם שהסתיימה בעלייה לסריה א' ומספר דו ספרתי של שערים, משכה את עיניה של סמפדוריה מהליגה הראשונה.
עד היום: סמפדוריה השיגה רק תואר אחד בלעדיו
בסמפדוריה פרח ויאלי וזכה איתה באליפות היחידה בתולדותיה על חשבונה של מילאן, שהציעה לו חוזה עתק מספר שנים קודם לכן. הוא הגיע לשלושה גמרים אירופאים כולל זכייה בגביע המחזיקות כשהוא מבקיע צמד בגמר מול אנדרלכט, והפסד בגמר גביע אירופה לאלופות, המפעל הבכיר ביבשת. בנוסף ויאלי וסמפדוריה הגיעו לחמישה גמרים של הגביע האיטלקי כשהוא מוביל אותם לזכייה בשלושה מהם, עד היום לקבוצה יש רק תואר אחד שהושג בלעדיו, הגביע האיטלקי בשנת 1994.
בשנת 1992 עבר ג'אנלוקה ויאלי לקבוצת הפאר יובנטוס, שם שיחק ארבע שנים והשלים את סריית המפעלים האירופאים, כשהוא זוכה בגביע אופ"א ובליגת האלופות, בנוסף להשלמה של שלושת התארים המקומים, אליפות, גביע וסופר קאפ.

בשנת 1996 עבר החלוץ לצ'לסי מהליגה האנגלית, שם זכה פעם נוספת בגביע אירופה למחזיקות גביע כשהוא מוסיף תואר אירופאי נוסף, הסופר קאפ האירופאי. ב-1998 מונה למאמן הקבוצה כשהוא עדיין משחק, זו הייתה אחת מהעונות המוצלחות בקריירה כשצ'לסי זכו באותה עונה בשלושה תארים. בצ'לסי אמנם לא זכה באליפות אנגליה, אך סיים איתה במקום השלישי בעונת 1999 שהייתה עונתו האחרונה כשחקן, העונה הזאת נרשמה כהישג שיא לקבוצה מאז 1970.
בנבחרת איטליה השתתף בשלושה טורנירים גדולים אך לא הותיר רושם משמעותי, בשנת 1992 הסתכסך עם מאמן הנבחרת אריגו סאקי ומאז לא חזר לשחק במדי הסקוודרה אזורה.
שחקן-מאמן, וסופר
בשנת 2000 הגיע עם צ'לסי לרבע גמר ליגת האלופות וזכה איתה בגביע האנגלי, אך פוטר מתפקידו בתחילת העונה הבאה לאחר יכולת חלשה שהציגה הקבוצה. בהמשך הוא מונה למאמנה של ווטפורד מהליגה השנייה, אך פוטר משם בסיום העונה לאחר שסיים במקום ה-14. בכך סיים ויאלי את קריירת האימון שלו, למעט תקופה קצרה בצוות המקצועי של נבחרת איטליה שזכתה באליפות אירופה בשנת 2020, יחד עם רוברטו מנצ'יני חברו הטוב עוד מימיהם כשחקנים בסמפדוריה.
זאת הייתה סגירת מעגל מושלמת כשהאצטדיון בו התרחש גמר היורו היה וומבלי בלונדון, אותו אצטדיון בו הפסידו ויאלי מנצ'יני לברצלונה בגמר גביע אירופה לאלופות ב-1992.

בשנת 2006 פרסם ויאלי ספר בשם "העבודה האיטלקית", בו כתב על ההבדלים בין הכדורגל האיטלקי והאנגלי. בנובמבר 2018 חשף האיטלקי כי התגבר בהצלחה על מאבק בן שנה בסרטן הלבלב. ב-21 בדצמבר 2021 הוא חשף כי הוא נאבק בסרטן הלבלב בפעם השנייה. הוא נפטר ממחלתו לפני כחצי שנה ב-6 בינואר 2023, בגיל 58.

מה דעתך בנושא?
0 תגובות
0 דיונים