בית המשפט העליון בארצות הברית פסק היום (ה') כנגד שתי אוניברסיטאות עילית אמריקאיות, וקיבל את טענות העותרים וקבע שגם "אפליה מתקנת" היא אפליה אסורה ולא חוקתית, פסיקה שמייצרת גלים ונחשבת למשמעותית במיוחד בתקופת "מלחמת התרבות" האמריקאית.
ביהמ"ש האמריקאי התכנס במהלך היום (ה') לדון בתביעה ארוכת שנים של נבחנים אסייתים לשתי אוניברסיטאות עילית בארצות הברית אשר תבעו את המוסדות, כתוצאה ממה שהנבחנים הגדירו בתור: נוהלי קבלה מפלים ואסורים, בהם נבחנים שחורים קיבלו יתרון על פני מועמדים אחרים כתוצאה מהגעתם מאוכלוסיות בעלות תת-יצוג באקדמיה האמריקאית.
יש למנוע אפליה בכל אופן נגד כל גזע
הסטודנטים התובעים, שהם אזרחים אמריקאיים, אבל ממוצא אסייתי, נאלצו לעמוד מול תנאי קבלה קשים בהרבה כתוצאה מהגעתם מאוכלוסייה שנחשבת חזקה ביותר בציבור האמריקאי ובעלת ייצוג משמעותי בחוגים אקדמיים. בממוצע, אסייתים אמריקאים הם קבוצת המיעוט בעלת ההכנסה הגבוה ביותר, והם גם בעלי הציונים הגבוהים ביותר.
מנגד, האוניברסיטאות, הארוורד ואוניברסיטת צפון-קרוליינה טענו כי לא מדובר באפליה, אלא במדיניות קבלה ששמה דגש על "צדק חברתי וייצוג, באותה מידה כמו הישגים אקדמיים".
לאחר מספר דיונים בשבועות האחרונים, קיבל היום בית המשפט את עמדת העותרים, וקבע ברוב של שישה מול שלושה כי המדיניות שאימצו שתי האוניברסיטאות הוא מפלה ולא חוקתי, נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס אף כתב בפסק דינו, שאליו הצטרפו חמישה שופטים נוספים (מול שלושה שופטים מתנגדים), כי: "על מנת למנוע אפליה גזעית, יש למנוע אותה בכל אופן וכנגד כל גזע".
מכה קשה לחוגים הפרוגרסיביים בארה"ב
הפסיקה נחשבת לקו פרשת מים בחוגים פרוגרסיביים אמריקאים, שכן למרות שמדובר בהחלטה רק נגד שני מוסדות, מדובר בתפנית במדיניות בית המשפט ובמכה קשה למדיניות הקבלה של אוניברסיטאות רבות אשר נותנות לגזע מקום עודף בסדר העדיפויות באופן מוצהר בשנים האחרונות.
בפסק הדין הסופי כתב נשיא בית המשפט כי: "מדיניות הקבלה של הארוורד ואוניברסיטת צפון-קרוליינה אינם מתיישבות עם סעיף ההגנה השוויונית בתיקון ה-14 לחוקה האמריקאית שאוסר אפליה גזעית, וכך אינו עומד בדרישות החוקתיות". בית המשפט הוסיף ופסק כי: "שתי תוכניות הקבלה אינן מציגות מדדים אובייקטיביים או הצדקות לנפח הנרחב שניתן לגזע בנהלי הקבלה".
למרות שהפסיקה לא הפכה לחלוטין את כלל פסיקות בית המשפט הקודמות שאיפשרו התייחסות לניסיונו ונקודת מבטו של נבחן כמגיע מגזע מופלה, אך הפסיקה שוחקת משמעותית את כוחן ומעמדן, ופותחת את הדלת באופן מוחלט לתביעות נוספות נגד מדיניות קבלה "פרוגרסיבית" בה נוקטים רבים ממוסדות ההשכלה הגבוה הבכירים בארה"ב.
מה דעתך בנושא?
8 תגובות
1 דיונים
ימין ליברלי
נשמע מאוד הגיוני , שהתנאים יהיו שווים , אפשר פשוט להכריז על מלגות לסטודנטים עניים, ללא קשר לגזע .
21:30 02.07.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מתי אצלינו???
מדהים!!! לפי זה חובה לגייס עוד היום את כל האברכים הבטלנים וגם את כל בנות האולפנות לשירות צבאי מלא! לא עוד אפלייה מתקנת על רקע דת!!
09:54 30.06.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חרדי משכיל
שאפו!!! כל הכבוד!!! מרשים!!!
00:52 30.06.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
סופסוף
.
00:12 30.06.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עדינה
שהתקבלו רק כי הם יודעים לקלוע לסל או לשחק פוטובול
21:55 29.06.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
רק בישראל
רק בישראל הגזענים מעדיפים ערבים על יהודים בלימודי רפואה, רוקחות ועוד המון מקצועות.
21:48 29.06.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שלמה
אם גם כאן הארץ יעשו את זה, אחוז הרופאים-סנדלרים הערבים בבית החולים ירד פלאים, כי עם פסיכומטרי שמקבלים אותם היום לרפואה, אין להם סיכוי להגיע לרפואה דרך הדלת הראשית.
21:40 29.06.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
לאה הגלילית
בתגובה ל: שלמה
יש לי פלוץ רטוב במיוחד בשבילך!! אתה מוזמן להצמיד את השפתיים ישר לפי הטבעת שלי ואני אעניק לך אותו עם ברכה אישית!!!
08:56 01.07.2023שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר