בליל יום העצמאות נעמוד כולנו בתפילה ובשמחה גדולה נבקש "כשם שזכינו לאתחלתא דגאולה כך נזכה לגאולה שלמה". כולם רוצים גאולה, אבל מה בעצם אנחנו מצפים שיקרה?

אחד מאדמור"י חב"ד ששמע את חסידיו לילה שלם שרים ומצפים לגאולה, עצר ושאל אותם מה בעצם אתם מבקשים? כאשר שמע את תשובתם, נתן בהם מבטו ואמר "המשיח שלכם אני מקווה שלא יגיע…."  

בציפייה לגאולה נכנסים הרבה דמיונות ושאיפות אישיות, אבל על מנת להבין למה אנחנו מחכים, אנו נדרשים לרומם את המחשבה ומתוך דברי הרמב"ם בהלכות מלחמות ומלכים לראות את התמונה השלמה.

"אל יעלה על הלב שבימות המשיח יבטל דבר ממנהגו של עולם או יהיה שם חידוש במעשה בראשית", מתחיל הרמב"ם בפרק י"ב ולמעשה מבקש לפורר חלומות, דמיונות או אולי אפילו סיוטים של אנשים שונים. בדור של גאולה לא יצמחו לאנשים כנפיים ולא ירד מן מהשמיים, עולם כמנהגו נוהג, ימשיכו להתנהל חיי מסחר ותעשיה וכולנו נקום כל בוקר לעמל יומנו עם הנץ החמה.

אז למה בעצם אנו מצפים? עונה הרמב"ם "באותו זמן לא יהיה שם לא רעב ולא מלחמה ולא קנאה ולא תחרות". דור של גאולה זה דור שמיום ליום הופך להיות יותר טוב. כאשר הרמב"ם מבקש לצייר לנו את המציאות השלמה הוא לא עוסק במבנים או בניסים אלא מדבר איתנו על מציאות חברתית מתוקנת ובריאה, מציאות שהופעתה תלויה בבחירתנו ובמעשינו.

וממשיך הרמב"ם ואומר שבזמן הגאולה: "הטובה משפעת הרבה… ולא יהיה עסק כל  העולם אלא לדעת את ה' בלבד". אנשים של דור הגאולה זה לא מלאכים שחיים בעולמות עליונים – זה פשוט אנשים טובים, אנשים שלא מסוגלים לראות אדם רעב, ועיניים לא צרה בהצלחתו של השנייה, חברה שבמרכז חייה נמצאת בקשת האמת המוסר והתורה, חברה שמתוך לימוד וההעמקה הולכת וגדלה ופשוט רוצה להטיב את המציאות כולה.

בימים של מחלוקת פילוג וקטטה, כשליום עצמאותנו ה-75 אנחנו נכנסים באווירה לא פשוטה, מרומם אותנו הרמב"ם לתמונת העתיד ברורה מתוך אמון גמור כי בכוחנו להגיע לשם כחברה. לאחר מלחמת ששת הימים הגיע הרב חנן פורת זצ"ל בעינים בורקות לרבו הרב צבי יהודה קוק ואמר "הרב, הגיע השעה ללמוד את הרמב"ם בהלכות מלכים ומלחמותיהם, הגיע שעת הגאולה".

כשדמעות הצנחנים פוגשות את הכותל וקול התפילה חוזר לקבר רחל ומערת המכפלה הכי מתאים לחזור לדברי הרמב"ם ולהכין את עצמנו להתגשמות כלל דברי הנביאים במהרה, אבל אולי דווקא בימנו אנו, בתוך ומתוך אתגרי התקופה, אנו נדרשים ביתר עוצמה לרומם את המבט לראות את חסד ה' עלינו בעוצמה – ומתוך אמונה שלמה לחזור לדברי הרמב"ם, להבין את משימת דורנו הנפלא, ומכוחו להמשיך ולצעוד בעוז וענווה עד לגאולה השלמה. 

הרב אמיר סנדלר הוא ראש אולפנת בני עקיבא הדר גנים ומוביל באולפנא סיירת לימוד רמב"ם. 

הכתבה בשיתוף הרמב"ם היומי