הקמח המלא מקיף אותנו מכל כיוון. לחמים מלאים, פיתות, קרקרים, פסטות ואפילו קוסקוס מחיטה מלאה. המדפים בסופרמרקט עמוסים בלחמים מלאים מסוגים שונים. זה כבר לא רק טרנד, זו תופעה של ממש.
הלחם הוא מוצר חיוני ומהווה חלק נכבד מהתזונה היומית. בעבר לא הייתה ברירה אלא לצרוך מוצרים מקמח לבן, בשל טעמם והמרקם שלהם. אבל העולם התקדם, הטכנולוגיה עשתה את שלה, והלחמים המלאים לסוגיהם השתפרו לאין ערוך. הם טעימים יותר, עמוסים בסיבים תזונתיים ובעיקר מספקים תחושת שובע לאורך זמן.
מחקרים מוכיחים כי צריכת קמח מלא עדיפה מבחינה בריאותית על פני הקמח המנופה. היא מקטינה את הסיכון לתחלואה ממחלות שהפכו למכה עולמית כמו סרטן, טרשת עורקים והשמנה.
לקמח המלא תכונות חיוביות נוספות: צריכה קבועה שלו מורידה את הסיכון למות ממחלות עורקי הלב, הוא מקטין תסמיני סוכרת ומפחית את הסיכוי למות ממחלות זיהומיות וממחלות דרכי הנשימה.
אבל לא לכל מוצר שכתוב עליו "מכיל קמח מלא" יש את התכונות הנפלאות הללו. על פי קריטריונים שקבע משרד הבריאות, מוצר שנחשב ל"לעומד בהמלצות משרד הבריאות לתזונה נבונה באישור משרד הבריאות" צריך להיות מיוצר מלפחות 80% קמחים מדגנים מלאים. בנוסף, תכולת הנתרן המרבית שלו צריכה להיות 400 מ"ג ל – 100 גרם מוצר, הערך הקלורי המרבי 250 קק"ל ל – 100 גרם מוצר והערכים התזונתיים בסטייה מותרת על-פי תקנות בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), התשנ"ג – 1993.
במשרד הבריאות מבצעים בדיקות למוצרים השונים כדי לבחון את היצרנים האם הם אכן עומדים בתנאים.
מה ההבדל בין קמח לבן לקמח מלא?
אין אפס. קמח לבן טעים יותר, אבל כאמור, הוא פחות משביע ובעיקר פחות בריא. במהלך הייצור, מפרידים את קליפת גרעיני החיטה מחלקיו הפנימיים, ולמעשה גם מהתכונות הבריאותיות שלו.
לעומתו, הקמח המלא מורכב מכל חלקי הגרעין ולפיכך הוא מכיל וויטמינים ומינרלים רבים, לצד חלבון, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים.
בשביל מה אנחנו צריכים סיבים תזונתיים? ראשית כל, הם אלה שאחראים על תחושת השובע. הם אחראים גם על יצירת חילוף חומרים גבוה יותר, ובך מונעים חיידקים ושאר מרעין בישין.
מה דעתך בנושא?
0 תגובות
0 דיונים