התערבות נוספת: בג"ץ הוציא הערב (חמישי) צו על תנאי שמורה לממשלה לנמק תוך 21 יום מדוע לא יבוטלו התיקון לחוק יסוד הממשלה שמכונן את ממשלת החילופים, ואת תפקיד ראש הממשלה החליפי. עוד נקבע דיון בהרכב מורחב של תשעה שופטים, שתעסוק בעתירה נגד ממשלת החילופין.

הצו מורה לממשלה, לכנסת, לליכוד ולכחול לבן לנמק מדוע לא לבטל את ההוראות בחוק שמצמצמות את סמכות הכנסת להביע אי אמון בממשלה – הדורשות רוב של 70 ח"כים כדי לשנות את החוק המאפשר את ממשלת החילופים. עוד התבקשו להסביר למה לא להחיל את הוראות החוק הללו רק מהכנסת הבאה.

התנועה לאיכות השלטון, העותרת המרכזית נגד ממשלת החילופים, בירכו על ההחלטה של בג"ץ. "אסור שיתבצע שינוי בשיטת המשטר במדינת ישראל באופן שישרת נאשם עם שלושה כתבי אישום המנסה להמלט מאימת הדין" אמר יו"ר התנועה אליעד שרגא. "על בית המשפט העליון חובה להגן על המבנה הדמוקרטי של מדינת ישראל ולא להתיר פגיעה אנושה בבסיס השיטה הנוהגת במדינת ישראל".

גם מממשמר הדמוקרטיה הישראלית נמסר כי "החלטת בג"ץ מהערב להוציא צו על-תנאי בעתירתנו בנושא חוק ממשלת החילופים, משקפת את עמדת השופטים כי החקיקה המשונה, שנתפרה במיוחד לנסיבות הפוליטיות הספציפיות המשרתות את בנימין נתניהו ובני גנץ – היא מוטלת בספק בשל פגיעתה בעקרונות חוקתיים. ביטול סעיפים מחוק יסוד הממשלה יהווה תקדים ראוי, ומסר מהרשות המחוקקת לכנסת – אסור לפגוע ביסודות השיטה הדמוקרטית, לא בחוקים רגילים ולא בחוקי יסוד".

מנגד, יו"ר הכנסת יריב לוין הגיב בזעם להחלטה ואמר כי "בג״ץ בהחלטתו השערורייתית מכין את הקרקע לחציית הקו האדום של התערבות בחוקי יסוד. התערבות כזו נעשית בלא כל סמכות, באופן שמנוגד לעקרונות הבסיסיים ביותר של הדמוקרטיה, ועל כן היא בטלה מיסודה".

"כל צעד כזה של בג״ץ מרחיב את התמיכה הציבורית בשינוי שיטת בחירת השופטים, ובהרחקתם מהמערכת של שופטים אשר מנצלים את תפקידם כדי לרמוס את הדמוקרטיה" הוסיף והבהיר. "לא אפסיק להיאבק עד שהשינויים ההכרחיים במערכת המשפט יבוצעו במלואם. זה מאבק קשה וארוך שנים, אבל הדמוקרטיה ורצון העם הם שינצחו בו".

עו"ד יצחק בם מומחה במשפט חוקתי מסר לסרוגים: "הצו על תנאי שהוא היום הינו אות מבשר של תפיסה בלתי חוקית של כוח שלטוני על ידי בג"ץ".

"ראשיתה של ביקורת שיפוטית על חוקים, נבעה מתפיסה לפיה הכנסת פועלת כרשות מכוננת כאשר היא מחוקקת את חוקי היסוד ולכן בכובעה כרשות מחוקקת היא כפופה לחוקי יסוד של הרשות המכוננת".

בם הוסיף: "עתה בג"צ מנסה לקבוע כלל חדש לפיו גם הרשות המכוננת כפופה לרשות העליונה מכולם – בית המשפט העליון. זוהי נקודת שיא בהפיכה שלטונית שמבצע בג"ץ נגד הדמוקרטיה הישראלית".