היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, השיב הערב (חמישי) למכתב שנשלח על ידי עורך דינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואומר כי אין מניעה שהוא יעסוק בניגוד העניינים של ראש הממשלה.

מנדלבליט הודיע לנתניהו כי למרות התנגדותו לנאמר בטיוטת ניגוד העניינים, "עד לקבלת החלטה אחרת, יש לראות את האמור בטיוטת חוות הדעת כהנחייה משפטית מחייבת", והוסיף כי הוא "לא מצא כל עילה המונעת ממנו לטפל בהסדר ניגוד העניינים של ראש הממשלה".

במכתבו, מנדלבליט דוחה מכל וכל את האשמותיו של ראש הממשלה: "הטענה כי טיוטת הסדר ניגוד העניינים נגועה בשיקולים זרים היא חסרת כל ביסוס ומופרכת, ומוטב היה אלמלא נטענה".

לגבי טענות ראש הממשלה, כתב מנדלבליט: "ציינת כי האינטרס הציבורי הגלום בכך שראש הממשלה יוכל לבצע את תפקידו ולהתוות את מדיניותו, מחייב לקבוע כי הוא יוכל לעשות זאת גם ביחס למערכת אכיפת החוק. ברם, בנסיבות העניין, ברי כי העניינים הנוגעים למערכת אכיפת החוק המנויים בטיוטת ההסדר מעוררים חשש לניגוד עניינים ביחס למי שמתנהל בעניינו הליך פלילי".

"באשר למשטרה, טענת כי לא יכול להתקיים ניגוד עניינים ביחס לגוף זה, שכן החקירה הסתיימה זה מכבר. ראשית, החקירה בעניינו של ראש הממשלה, הובילה כידוע לכתב אישום, ובמסגרת ההליך הפלילי עוד צפויים נציגי המשטרה להיקרא לדוכן העדים ולהעיד על ההודעות שנגבו בחקירה".

"שנית, המניעה האמורה נוגעת למעשה לגורמי המשטרה אשר היו מעורבים – אישית או ארגונית – בחקירה עצמה ועיסוק בעניינם יעורר חשש לניגוד עניינים. מכל מקום, אין בטיוטת חוות הדעת דרישה שראש הממשלה יימנע באופן מוחלט מלטפל בכל עניין הנוגע למשטרה, בוודאי לא בעניינים הנחוצים לטיפול במגפת הקורונה, וטענתך זו מתארת את הדברים באופן מוגזם ושגוי".

"לראש הממשלה אסור להשפיע על חברי הוועדה לבחירת שופטים"

בהתייחס לעיסוק ראש הממשלה במינוי שופטים ובמעמד בתי המשפט, כתב היועץ כי "ראש הממשלה אינו חבר בוועדה לבחירת שופטים, וכמו כל אדם שאינו חבר בוועדה, עליו להימנע מלהשפיע על חבריה כך שהדברים נאמרו ממילא למען הזהירות ולמען הסר ספק".

"בתוך כך, מעמדו כנאשם, שעניינו נדון מול בתי המשפט, מחייב זהירות מיוחדת בכל הנוגע למערכת בתי המשפט, לרבות בעניינים שאינם נוגעים להרכב הספציפי שדן בעניינו בעת הזו. בהקשר זה ולמעלה מן הצורך אציין כי אנו דוחים מכל וכל את הרמיזה המופרכת המופיעה במכתבך בנוגע לבחירת מי מחברי הוועדה לבחירת שופטים".

"הטיוטה לא מתערבת בעבודת הכנסת"

לגבי הדרישה להימנע מלטפל בחקיקה, כותב היועמ"ש כי מערכת היחסים בין הממשלה ובין הכנסת בהליכי חקיקה היא מורכבת: "שרי הממשלה אינם מגישים הצעות חוק פרטיות , והם יוזמים הליכי חקיקה בכנסת בעניינים המצויים באחריות משרדיהם באמצעות הצעות חוקן ממשלתיות בלבד".

"על השלבים המוקדמים של הליכי החקיקה הממשלתיים, חלים כללי המשפטי המינהלי על כל ענפיהם, לרבות האיסור על פעולה בניגוד עניינים. בנוסף, הממשלה מקיימת דיונים אודות הצעות חוק פרטיות, וגם בשלב זה חלים על חבריה באופן דומה אותם כללים של המשפט המינהלי".

היועמ"ש מוסיף כי "בכל מקרה, בוודאי שלא נאמר בטיוטת ההסדר שראש הממשלה מנוע מלהשתתף בהצבעות במליאת הכנסת בנושאים שבהם הוא מצוי בניגוד עניינים ולעניין זה עליו לפעול בהתאם לכללים החלים על חברי הכנסת , אשר מאפשרים השתתפות בהצבעה במליאה גם למי שמצוי בניגוד עניינים, בכפוף להצהרה על העניין האישי. ממילא, טיוטת ההסדר איננה מתערבת בעבודת הכנסת".

מנדלבליט מציין כי: "זכותו של ראש הממשלה להוכיח את חפותו מצויה במישור האישי שלו ולא במסגרת תפקידו הציבורי הכולל נקיטת צעדים מכוח סמכויותיו כראש ממשלה".