חג העישון הלאומי. כן יש חג כזה. והוא מכונה גם חג העצמאות. רגע אחרי שנפרדנו מהמצות ולפני המנגל המעשן, באתי לעורר בעם היושב בציון כמה שאלות כשהן מלוות בהצעות לשיפור.

אחרי שב"ה נפרדנו מהמנהג המגונה של עישון סיגריות. (נכון שיש עדיין קומץ של אנשים שנשארו עם המנהג מהאלף הקודם). לא ברור כיצד קורה שדווקא ביום החגיגי הזה אנשים, נשים (ובכללן נשים הרות) וטף יושבים תחת עננת עשן, ולמעשה מעשנים?

מדוע כשאתם בוחרים לעצמכם סטייקים, פרגיות, שיפודים ועוד כל מיני בשרים משובחים. אתם קונים ליקרים לכם, הידועים גם בכינוי ילדיכם, את הבשרים הכי נחותים. אז נכון שחשוב שהם יהיו שבעים. ונכון שבבשרים האלה יש גם קצת בשר, ולכן הם בשריים. וגם נכון שזה מה שהם דורשים. אבל חברים! נקניקיות? אתם באמת לא יודעים מה יש בהם? בואו נתחיל עם העובדה המצערת שהם מכילים חומרים משמרים שנקראים ניטריטים וניטרטים שהם חומרים בעלי פוטנציאל מסרטן ובעיקר בקיבה. ובואו גם נעצור כאן. עכשיו נראה אתכם נותנים להם נקניקיות.

זוכרים שפעם היה לנו מאכל לאומי? קראו לו פלאפל, אז אולי כדאי להחזיר עטרה ליושנה? רק שאל תטגנו אותו בשמן עמוק. תאפו אותו בתנור. איך עושים את זה? פשוט מאוד: מניחים את הכדורים על גבי נייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש. אל תשכחו לשים בתערובת הרבה כמון וכוסברה. ולא, אל תקנו את הכדורים הקפואים. אלא תשקיעו בחומרים איכותיים.

כיצד קרה שאנחנו חוגגים את החג הכי ישראלי בנוסח גריל דרום אמריקאי? או אם תרצו כמסיבת ברביקיו אמריקאית? בואו נחשוב: המאכלים הכי ישראליים מתקופת האבות הם לבנה, זעתר ופיתות. תחשבו על זה, זה רעיון מעולה לגיוון. אם אתם מארחים בערב החג, תעשו טובה,  עשר בלילה היא שעה גרועה לעיכול סטייקים. ארוחת ערב חלבית בנוסח אגן הים התיכון נראית לי פתרון מוצלח יותר לבטן המסכנה. אהה, וגם פתרון אלגנטי.

מה דעתכם שבחג העצמאות לישראל, תשקיעו בטיול בארץ ישראל? זה יותר ישראלי, יותר חגיגי והכי חשוב זה יותר בריא. לאלה שחייבים בחג לאכול את הכולסטרול שלהם לדעת, אני מציעה הסכם פשרה: צאו אחרי הארוחה עם כל חבורת הקרניבורים שלכם לצעידה. הודיעו לכולם מראש שיביאו נעלי ספורט. זה לא ישרוף את כל מה שאכלתם. אך זה יאזן מעט את הכולסטרול.

נראה לכם שבשר שמועשר בחומרי בעירה הוא מזון בריא? אני מקווה שלא. אני יודעת שישנן הרבה דיאטות הרזיה שמצדדות בהכנת חזה עוף על האש כי הוא מרזה. ואם משהו מרזה, אזי הוא בריא. אז זהו שלא. פחמים שספוגים בחומרי בעירה מבית מדרשו של הנפט הם חומרים מזיקים. אם בחרתם לאכול בשר מהמנגל השתמשו במנגל חשמלי, או כפשרה, במנגל על גז.

למה אנשים חושבים שכדי לא להשמין כדאי לאכול רק את הבשרים ולהימנע מהפיתות? בדקתם כמה קלוריות יש בפיתה? וכמה יש בקבב? בדקתם מהם אחוזי השומן שבפיתה לעומת ההמבורגר? אם אתם רוצים לשמור על הבריאות והמשקל, אכלו 2-3 שיפודים. או חזה עוף עם שפע של סלטים מסוגים שונים כשהם מתובלים בשמן זית ישראלי, לימון טרי וזעתר. היש יותר ישראלי מהתיבול הזה?

מי אמר ששיפוד הוא מילה נרדפת לבשר מטפטף? מה דעתכם על שיפודי דגים? או על שיפודים צבעוניים מירקות, או מפירות בצבעים שונים? אחרי שכבר חוויתם כמעט את הכול, שווה לנסות ריגושים חדשים. ואחרון ולא חביב, בבקשה על תכינו מרשמלו על האש. גם אם הצבע שלו כחול ולבן. אולי בעצם בגלל שהצבע שלו כחול ולבן.

==

שרה בר אשר היא נטרופתית מייסדת וראש בית הספר לרפואה משלימה (בהקמה) במכללת "אורות ישראל".