הפתעה בטורקיה: שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו אמר במהלך פגישה שנערכה עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ונשיא צרפת עמנואל מקרון כי טורקיה מעוניינת לשמש כמדינה מתווכת בין ישראל והפלסטינים כדי להגיע לשלום.

"טורקיה מוכנה שוב להציע את שירותיה ולתווך בין שני הצדדים, כפי שעשתה בשעתה בין ישראל לסוריה, למרות שהתיווך לא הצליח אז בסופו של דבר" אמר צ'בושולו. "איננו אנטישמיים, בניגוד למה שנאמר עלינו, והיהודים החיים בטורקיה והישראלים המבקרים בה יכולים להעיד על כך. אבל האווירה קשה. הפתרון היחיד הוא של שתי מדינות, ישראלית ופלסטינית, שיחיו זו לצד זו".

צ'בושלו הוסיף כי הוא שוחח בעניין עם שר החוץ האמריקאי רקס טילרסון, וסיכם כי היחסים בין טורקיה וישראל ימשכו למרות המתיחות בעולם הערבי בכלל ואצל הפלסטינים בפרט. "לא נשקפת שום  סכנה להמשך היחסים בין טורקיה לישראל" אמר.

עם זאת, שר החוץ הטורקי הוסיף לבקר את המדיניות הישראלית, וטען כי "כשחתמנו על ההסכם והחזרנו את היחסים לקדמותם, ציפינו לגישה חיובית יותר מישראל והבהרנו מראש כי לא נוכל להשלים עם תוקפנות נגד הפלסטינים בעזה ובירושלים".

נשמע רגוע יותר. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן (צילום: שאטרסטוק)

ארדואן, שסירב בעבר להכיר בירושלים כעיר הבירה של ישראל והתבטא בחריפות נגד הצהרתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בעניין, הציג בפגישה טון רגוע יותר, והתייחס לדעה של טורקיה על ירושלים במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר הפגישה. "זו אינה עמדה רגשית. צריך לתת לכל צד את כל הזכויות המגיעות לו" טען. "יכולנו לראות בהצבעה שנערכה באו"ם מה רוב המדינות חושבות, ואי אפשר לטעון שאני צודק כי אני חזק יותר".

עוד התבטאות בנוגע לישראל הגיעה משר החוץ הסעודי עאדל אל ג'אבר, ששוחח עם מקרון בנושא ההתפתחויות באיראן. "אפשר לדבר היום על אינטרסים משותפים לסעודיה ולישראל, אבל מכיוון שאין קשרים בין שתי המדינות, אי אפשר לדבר על ציר אמריקני־סעודי־מצרי־ישראלי בעימות מול איראן" אמר. אל ג'אבר הוסיף כי הוא מקווה שהמצב במזרח התיכון לא ידרדר למלחמה עם איראן, אבל טען כי "לא ניתן שאחרים ידרכו עלינו".