אין ל"ג בעומר בלי תפוח אדמה שרוף עטוף בנייר כסף.

ההבדל בין תפוח אדמה רך וטעים לבין גחל שרוף ושחור עושה את ההבדל בין ל"ג מוצלח לבין מפח נפש.

מסתבר שהסוד, לא מתחיל במדורה אלא ביום שלפני. בעוד את הבשר ל"על האש" בוחרים בקפידה, אנשים מזניחים את חשיבותו של זן תפוח האדמה אותו הם רוצים להעלות למוקד.

הבחירה שעל פי רוב נעשית כלאחר יד, לפי המצוי באותו רגע על הדוכן בחנות הירקות, עלולה לגרום לתוצאות קשות. תפוח האדמה פשוט לא יתרכך. שנייה אחת של תשומת לב בבחירת תפוח האדמה, תבטיח הנאה שלמה של המשתתפים.

בארץ גדלים כחמישים זנים שונים של תפוחי אדמה, שלכל אחד מהם תכונות שונות מבחינת התאמתו לשימושים השונים. יש תפוחי אדמה המומלצים למילוי ואפיה, אחרים לטיגון והכנת צ'יפסים, יש המתאימים לבישול ומרק וזנים מסוימים מתאימים להכנה במיקרוגל.

שמעון ורשבסקי, מנהל המחקר והפיתוח של חבל מעון, מגדלי תפוחי אדמה "דוד משה", ממליץ לבחור בזנים המצטיינים במרקם יבש יחסית שטעמם יהיה המשובח ביותר: ג'לי – זן בעל גוון צהבהב שמקורו בגרמניה, דיטה – זן הולנדי בעל פקעת מוארכת שבשרה צהוב וויולדי – זן הולנדי בעל צורה  אליפטית וקליפה בהירה. קל לזהות אותם כי הם בעלי קליפה צהובה-בהירה, ובדרך כלל עטופים בשקית בצבע צהוב.

מי שירצה להשתמש בתפוחי האדמה לטיגון צ'יפס, מומלץ להשתמש בזנים בעלי הקליפה האדומה, הארוזים בשקיות האדומות (רוזנה, רודאו, לאורה ודזירה). המרקם של הזנים הללו מאפשר ספיגה מעטה באופן יחסי של שמן וקבלת צ'יפס פריך שאינו סמרטוטי.

התזמון זה כל הסוד

השלב החשוב בהכנת תפוחי האדמה הוא התזמון הנכון בהכנסתם למדורה. לא כדאי להכניס אותם בהדלקה. האש החזקה בתחילת המדורה, תהפוך את תפוחי האדמה לגחלים שחורות. גם חומרי הבעירה שנוטים להוסיף להדלקה לא בריאים כל כך.

כדאי לחכות עד שאש המדורה יורדת מעט, ואז להשליך את תפוחי האדמה, לצידי המדורה, במקום בו ניתן יהיה בקלות להוציאם לאחר מכן. זיכרו כמה תפוחי אדמה זרקתם למדורה והיכן, כדי שתדעו גם כמה לשלוף החוצה. טיפ נוסף הוא לעטוף את תפוח האדמה בנייר כסף, שמגן עליו מפני התפחמות, ועוזר להתרככותו בצורה מהירה יותר. המהדרים גם קושרים את כל תפוחי האדמה בשרשרת ברזל, ושולפים אותה בבת אחת.

לתפוחי האדמה מספיק 20 דקות עד חצי שעה להיות במדורה כדי להתרכך ולהיות מוכנים לאכילה. שימו לב לא להוציא אותם מוקדם מדי, כי אז הם עדיין יישארו קשים מבפנים, מצד שני, אם תשכחו אותם במדורה, תקבלו גחלים מפוחמים ולא קרטושקע'ס.

אחרי שהוצאתם את תפוח האדמה, גלגלו אותו אל מחוץ למדורה ותנו לו להתקרר. זה לא נעים לקבל כוויה ביד או בפה. כשמגישים תפוחי אדמה לילדים, מומלץ לקלף אותם מהקליפה השחורה. ואל תשכחו לפזר מעט מלח.