הותר לפרסום כי הובא לישראל הארכיון הסורי הרשמי על אלי כהן ז"ל, שהכיל אלפי ממצאים אשר הוחזקו בידי כוחות הביטחון הסורי באופן ממודר ביותר, במשך עשרות שנים. החומרים הובאו ארצה בסמיכות זמנים מרגשת וסמלית לקראת ציון יום השנה ה-60 להוצאתו להורג, שהיה ב-18 במאי 1965 בכיכר הראשית באלמרג'ה בדמשק.

השבת המסמכים והחפצים התבצעה במבצע חשאי ומורכב של המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, בשיתוף-פעולה עם שירות עמית אסטרטגי. בפגישה מיוחדת שנערכה היום במעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש המוסד דדי ברנע, הוצגו לאלמנתו של אלי כהן ז"ל, הגברת נדיה כהן, מספר מסמכים מקוריים וחפצים אישיים מהממצאים שאותרו בסוריה. בין המסמכים נמנה מסמך הצוואה המקורי, אותו כתב אלי כהן ז"ל שעות לפני הוצאתו להורג, ואשר עד כה נחשף בגלוי רק העתק ממנו.

(צילום: באדיבות המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים)

הארכיון המיוחד כולל כ-2,500 מסמכים, תמונות וחפצים אישיים ומקוריים שרובם ככולם נחשפים בפעם הראשונה. חומרים אלו נאספו על ידי המודיעין הסורי לאחר תפיסתו בינואר 1965, וכוללים הקלטות ותיעוד מתיקי החקירה של המרגל הישראלי ושל גורמים עימם היה בקשר. עוד נכללו מכתבים בכתב ידו לבני משפחתו בישראל, תמונות מפעילותו בזמן שליחותו המבצעית בסוריה, וחפצים אישיים שנלקחו מביתו לאחר לכידתו.

בחפציו האישיים נמצאו המפתחות לדירתו בדמשק, דרכונים ותיעוד מזויף בהם עשה שימוש, ותמונות רבות מתקופת פעילותו החשאית בסוריה, בהן תיעוד של אלי כהן ז"ל עם בכירי צבא וממשל סורים. כמו כן, ברישומים הרבים שנמצאו בפנקסים והיומנים שנאספו מביתו על ידי המודיעין הסורי, היו בין היתר גם משימות שקיבל מהמוסד לביצוע בחשאיות – בהן בקשה לבצע מעקב אחר מטרה ומשימה להבאת מודיעין על בסיסי צבא סוריים בקונטרה.

(צילום: באדיבות המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים)

גם המסמך המקורי של גזר הדין וההחלטה להוציאו להורג אותר בין המסמכים הרבים. במסמך זה קבע בית המשפט לאפשר לר' הקהילה היהודית בדמשק, הרב ניסים אנדבו ז"ל, ללוות את אלי כהן ע"פ המסורת היהודית.

(צילום: באדיבות המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים)

מבין התיקים הרבים שאותרו בארכיון, נמצא גם תיק עב כרס כתום שכותרתו 'נדיה כהן'. מעיון בתיק עולה כי שירות המודיעין הסורי סקר את כלל הפעילות שהגברת כהן קידמה למען שחרור בעלה מהכלא הסורי, לרבות המכתבים הרבים ששלחה למנהיגים בעולם, ולנשיא סוריה בקריאה לשחרורו.

(צילום: באדיבות המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים)

"הבאת הארכיון הינה הישג משמעותי בעל ערך ערכי ומוסרי מהמעלה הראשונה, וצעד נוסף בקידום החקירה לאיתור מקום קבורתו של האיש שלנו בדמשק" אמר ראש המוסד דדי ברנע. "משימה חשובה זו עומדת לנגד עינינו, ואנו מחויבים להמשיך ולעשות ככל יכולתנו על מנת לממשה. נמשיך לפעול לאיתורם והשבתם של כל הנעדרים, החללים, והחטופים – החיים לשיקום והחללים למנוחת עולמים בקבר ישראל".