משמש הוא לא כתום: המדריך המלא לט"ו בשבט
ט"ו בשבט ידוע בתור חג הפירות היבשים, וזה אולי נראה תמים אבל יש כמה דברים שכדאי לכם לדעת. מי הם הפירות שמשנים את צבעם הטבעי, למי מוסיפים סוכר, ומה הקשר לחולי צליאק? כל הפרטים בכתבה

ט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, הוא תירוץ נהדר להעמיס צלחת מלאה בפירות יבשים, אגוזים ושלל מטעמים טבעיים. אבל רגע לפני שאתם טוענים שהכול "טבעי, אז זה בטח בריא", כדאי לדעת כמה דברים חשובים. לימור מרדי טילבור, מנהלת המחלקה לתזונה באסותא, עושה לנו סדר.
פירות יבשים – מתוקים, אבל לא תמיד תמימים
המסורת של אכילת פירות יבשים נולדה כשיהודים בתפוצות רצו לשמר את מנהגי ט"ו בשבט, אבל לא הhיתה להם אפשרות לאכול פירות טריים. אז ייבשו, שימרו – ואכלו.

פירות יבשים בשוק מחנה יהודה (צילום: Kobi Gideon FLASH90)
בייבוש הפרי מאבד מהנוזלים שלו. לפני הייבוש הנוזלים הם כ-90% מהפרי, ואחריו הם מגיעים לכ-25% בלבד. זה הופך את הפרי לממתק טבעי עשיר בפחמימות, חלבונים, שומנים וסיבים. אבל שימו לב: חלק מהפירות היבשים עוברים עיבוד הכולל תוספת גופרית (כדי לשמור על הצבע), נתרן ולעיתים גם סוכר נוסף.
כדי להימנע מהפתעות לא רצויות, מומלץ לבחור בפירות יבשים אורגניים ולבדוק שהם ללא תוספות מיותרות. אם המשמש היבש שלכם כתום בוהק – הוא כנראה קיבל טיפול כימי, כי באופן טבעי הוא בכלל חום!
בנוסף, יש פירות יבשים שמכילים גלוטן – אז לחולי צליאק ולמי שנמנע ממנו, חשוב לבדוק תוויות. כדאי לאחסן אותם במקום קריר ויבש, וזכרו: תמרים, משמשים, שזיפים וגוג'י ברי הם בחירות מעולות ללא תוספת סוכר. הפירות שלהם בדרך כלל מוסיפים סוכר הם אננס ובננה.

פירות יבשים (קובי גדעון, פלאש 90)
אגוזים – הקראנצ'יות הבריאה
אם חשבתם שאגוזים הם רק נשנוש טעים, תחשבו שוב: מדובר בפצצות של בריאות! הם עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות שיכולות לסייע לבריאות הלב, מלאים בחלבון מהצומח ובשלל ויטמינים ומינרלים. שקדים, למשל, עמוסים בוויטמין E וסידן, אגוזי מלך מתפארים באומגה 3, בוטנים (שהם בכלל קטניות!) מלאים בוויטמיני B, ואגוזי ברזיל הם מקור מצוין לסלניום.
אבל – וכאן מגיע ה"אבל" – עדיף לאכול אגוזים טבעיים, בלי קלייה (שמחלישה את הערכים התזונתיים) ובלי מלח מיותר.

(צילום: shutterstock)
השילוב המושלם
לארוחת ביניים משביעה ומזינה, נסו לשלב 2-3 פירות יבשים עם חופן אגוזים. זה גם טעים, גם בריא, וגם נותן בוסט של אנרגיה. אה, ועוד דבר חשוב – ככל שתאכלו מגוון רחב יותר, כך תרוויחו יותר רכיבים תזונתיים וגם תדאגו לחיידקי המעי שלכם. חג שמח ובריא!
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו