חייו של הכדורגלן הברזילאי גארינצ'ה מורכבות מעליות ומורדות קיצוניים. הוא מלך שערי מועדון הפאר הברזילאי בוטאפגו בכל הזמנים. הוא היה כוכב הזכייה השנייה של ברזיל הגדולה של פלה במונדיאל אך דרס את אביו כשהיה שיכור. היה מעורב בתאונת דרכים בה נהרגה חמותו, ומת מאלכוהוליזם היום לפני 40 שנה.
מנואל פרנסיסקו דוס סאנטוס נולד ב-28 באוקטובר 1933 בפאו גרנדה, מחוז מאגה, בריו דה ז'ניירו שבברזיל לאבא אלכוהוליסט. הוא נולד עם רגל ימין קצרה בשש סנטימטר מרגל שמאל והוגדר כנכה מה שלא הפריע לו לשחק כדורגל.
מבנה גופו הקטן זיכה אותו בתואר גארינצ'ה שמשמעותו ציפור שיר. מבנה גופו לא מנע ממנו לשחק כדורגל ובגיל 18 חתם בבוטאפגו, כבר בהופעת הבכורה בקבוצה הבוגרת כבש שלושער במשחק שנגמר בניצחון 1:5 על בונסוצ'סו.

הוא חורר רשתות במדי בוטפאגו כשעונת השיא הייתה ב-1957 עם 20 שערים ב-26 משחקים וזכייה באליפות. ההצלחה זיכתה אותו לזימון ראשון לנבחרת לקראת מונדיאל 1958, בנבחרת ברזיל הגדולה של פלה. היו לו שלוש הופעות קודם לכן בקופה אמריקה, אך זו הייתה ההופעה הראשונה על הבמה הגדולה בעולם.
הוא היה שחקן שטותי מהרגע הראשון, ונהג להתגרות בשחקני היריבות מה שגרם לאוהדים לשיר בהשראתו שירים על שמשויים אותו ללוחם שוורים. עשרה ימים לפני המונדיאל, הוא כבש שער מדהים ומעורר מחלוקת נגד פיורנטינה האיטלקית.
שיתוף פעולה עם פלה
גארינצ'ה עבר ארבעה שחקני הגנה ואת השוער ונעמד על קו השער. הוא חיכה כמה שניות ואז כבש, מה שגרם למאמניו לתפו סאת זה כזלזול וחוסר ספורטיביות ול"העניש" אותו.
הכוכב פספס את שני המשחקים הראשונים במונדיאל. במשחק השלישי נגד ברית המועצות חזר לשחק. הוא שיתף פעולה עם פלה שהיה צעיר ממנו בשבע שנים. גארינצ'ה בלט בטורניר מהרגע הראשון. אחרי ניצחון 0:1 ברבע הגמר, תיאר אותו שחקן ווילס כ"תופעה, המסוגלת לקסם צרוף. קשה היה לדעת באיזו דרך הוא התכוון ללכת בגלל הרגליים שלו ובגלל שהיה לו נוח על רגל שמאל כמו ימין, אז הוא יכול לחתוך פנימה או לרדת בקו והיה לו גם ירייה אכזרית".
מאניה דיפרסיה
הוא המשיך לככב והגמר בישל צמד ונכנס לנבחרת הטורניר. אחרי המונדיאל התחיל גארינצ'ה להציג גם את הצד השני של החיים שלו, הדיפרסיה. גארינצ'ה העלה במשקל, שתה הרבה והפסיד מספר משחקים בגלל זה.
השיא הגיע בסוף אותו חודש יצא לסיור בשוודיה עם קבוצתו בוטפוגו, והכניס נערה מקומית להיריון. כשחזר לברזיל עלה לנהוג כשהוא שיכור ודרס את אביו מספר חודשים לאחר מכן אביו נפטר בגלל סרטן הכבד.

השיא של גארינצ'ה הגיע במונדיאל 1962, פלה נפצע במשחק השני וגארינצ'ה נכנס במקומו לתפקיד כוכב הנבחרת. הוא בישל את שער הניצחון בשמינית הגמר, הבקיע צמד שניצח את המשחק ברבע והוסיף צמד בחצי בדרך לזכייה שנייה ברציפות של ברזיל.
אצטדיון על שמו של גארינצ'ה
הוא שיחק בבוטאפגו עד 1962, באותו קיץ שיחק במונדיאל האחרון שלו והבקיע שער נוסף. בנבחרת שיחק חמישים משחקים, והפסיד רק פעם אחת. הוא עזב כמלך השערים של בוטאפגו עם 232 שערים ב-581 משחקים.
הוא יצא לטיול בקורינתיאנס, פלמנגו, אולריה בברזיל ואתלטיקו ג'וניור שבקולומביה. לאורך השנים הוא מעורב בכמה תאונות דרכים כולל התרסקות משאית בה נהרגה חמותו. הוא התחתן פעמיים והיו לו שמונה בנות מאשתו הראשונה, ושישה ילדים מהשנייה שנפרדה ממנו לאחר שהיכה אותה.

הוא נפטר ב-20 בינואר 1983 בגיל 49 כתוצאה משחמת הכבד שנגרמה מאלכוהוליזם, לאחר מספר שנים אומללות בהם סבל משנים כלכליות. בשנתו האחרונה אושפז שמונה פעמים להלווייתו הגיעו מיליוני חברים ושחקנים לשעבר. על המצבה נרשם: "הנה נח בשלום מי שהיה לשמחת העם – מאנה גארינצ'ה". על שמו נקרא האצטדיון בברזיליה, אסטדיו מאנה גארינצ'ה. ב-2017 נעלמה גופתו מהקבר, ולא נמצאה.
לאן היה מגיע לולא האלכוהול?

מה דעתך בנושא?
1 תגובות
0 דיונים
שי ה.
יהי זכרו ושל הנפטרים ברוך.
20:59 24.01.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר