חדשות בעולם

סיוע מחו"ל: מדוע ישראל לא מביאה את הסופר טנקר?

כולם זוכרים את מטוס ה"סופר טנקר" שסייע בשריפה בכרמל ב-2011 ושוב בגל השריפות בארץ ב-2016. אז למה מטוס הכיבוי הפופולרי בעולם לא מגיע עכשיו לישראל? מסתבר שיש סיבה טובה לכך

סיוע מחו"ל: מדוע ישראל לא מביאה את הסופר טנקר?
צילום: (צילום: אביר סולטן\פלאש 90)

רגע אחרי שהממשלה החלה לפנות למדינות העולם כדי לסייע במאמצי הכיבוי של השריפה בהרי ירושלים, רבים בישראל תוהים האם מטוס הסופר טנקר, שכיכב בשמי ישראל במהלך השריפה בכרמל ב-2011 ושוב בגל השריפות ב-2016, יסייע גם הפעם לכוחות הישראלים במאבק מול הלהבות. אך למרות התקווה, לא נראה שהמטוס המפורסם יגיע הפעם לארץ.

אז למה זה קרה? מסתבר שהבעיה היא לא אצל ממשלת ישראל – אלא דווקא אצל חברת "בואינג", שבנתה את מטוס הכיבוי הפופולרי. בשנה שעברה חברת התעופה הודיעה כי היא לא תמשיך לייצר את מטוס הסופר טנקר, מכיוון שהעלויות הנדרשות כדי לתחזק את המטוס היו גבוהות מדי ביחס לכמות הפעמים שבה באמת נדרשו להשתמש במטוס הכיבוי. לפי ההערכות, העלות הכוללת של הפעלת מטוס הכיבוי עמדה על כ-250 אלף דולר ליום.

מתי ברנהרט, מרים אגדי

לפי הנהלת החברה, ההחלטה על הפסקת הייצור התקבלה לאחר שנמצא כי היה נדרש לתקן את מערכת שחרור המים במטוס אחרי מבצע הכיבוי האחרון שלו, שהיה בבוליביה באוגוסט 2019. לדבריהם, "אופן השימוש במטוס, שלא היה בפעילות באופן קבוע אלא רק בזמנים שבהם הוא היה נדרש, הוביל לכך שההשקעה הייתה לוקחת הרבה יותר זמן מהרגיל כדי להביא לרווח".

הסופרטנקר בחיפה. ארכיון (פלאש 90)

הפגיעה הכלכלית של משבר הקורונה, שצמצמה משמעותית את היקף הטיסות בעולם, השפיעה גם כן על חברת בואינג, שהעדיפה להשקיע במקומות אחרים. למרות המאמצים למצוא חברה שתקנה את הסופר טנקר ותמשיך לתפעל אותו, באפריל 2021 המטוס נמכר לחברת המשא הלאומית של ארה"ב – אשר המירה את המטוס לצרכי משא. כתוצאה, הסופר טנקר יצא לפנסיה, וכוחות הכיבוי יוכלו להשתמש במטוסים אחרים.

250 מיליון דולר ליום. הסופרטנקר (שאטרסטוק)

תגובות

36
18
יעקב
16.08.21

כי בנט חלמן לוזר בנט חלמן

1
הלוחש לטיפשים
17.08.21

רק בנט אשם. אם ביבי היה ראש ממשלה הוא היה מכריח את בואינג להמשיך לייצר את המטוס. יותר מזה, הוא היה קונה את החברה, נתן הבן דוד שלו היה קונה את החברה, יאיר (לא לפיד. הילד ז') היה נוסע לאמריקה להביא את המטוס. שרה בכלל היה מריחה את ריח השריפה עוד לפני שהתחילה, כי הרי שרה מבינה ב"שהמדינה תשרף". אין, אין עליו על ביבי.... רק בנט אדם

17
שולה ח
16.08.21

השריפה הזאת זה בזדון ומי שעשה את זה שהוא והמשפחה שלו ישרפו חיים אסור לשרוף את אדמת ארץ הקודש

16
ל
16.08.21

אין על ביבי עם ביבי היה המטוס מזמן היה פה!!! שילכו כפרה על ביבי ממשלה של שקל וחצי

1
Bb הכבאי הפוזל
17.08.21

...הסופרטאנקר בשקיפות הכרמל הגיע בכלל מאוחר מידי, ולא היה יעיל. Bb שחווה שריפה גדולה בקדנציה הראשונה שלו, לא הכין המערכת לאסון הכרמל...ולא לשריפה הנוכחית. Bb סמך על קשריו עם המעצמות יוון וקפריסין