רב קהילת רמב"ן בירושלים, הרב בני לאו, אינו שבע רצון מתהליך הבחירות לרבנות ירושלים וטוען כי הרבנות של פעם, "הרבנות הקהילתית", כדבריו, שרבניה היו באים מתוך תחושת שליחות, כבר אינה קיימת.
במאמר שפרסם כשעה וחצי לפני פתיחת הקלפיות בירושלים, תחת הכותרת "בראשית היתה רבנות קהילתית", תיאר הרב לאו את הרבנות הקהילתית.
לדבריו, הרבנות הקהילתית הייתה "סוג של ריקוד עדין בין ציבור לבין איש מקצוע שבו מנווטים הכל את חייהם הרוחניים בתיאום תנועת נפש ובקשב עמוק. קהילות שונות בחרו רבנים שונים שמסוגלים להיכנס איתם לזירת הריקודים הזו. רבנים נכנסו למשרתם מתוך תודעת שליחות ושירות לאותו ציבור שבחר בהם".
עם זאת, סבור הרב לאו, כי המצב השתנה וכי "המדינה המודרנית הביאה עמה את מה שמכונה "רב מטעם" השלטון, ביטוי נלעג לנושא משרה שאינו נבחר מבפנים אלא מבחוץ ואינו משרת את הציבור אלא את השררה. כך הפך המנהיג לפקיד".
"בהכלאה עגומה של השלטון העות'מני והשלטון הבריטי נוצרו במדינת ישראל שתי משרות פקידותיות שכאלה. הגיבנת הפקידותית הזו נותרה יחידה בגוף האומה שהצליחה לייצר קיבוץ גלויות ולאחות רבים מפצעי הניכור והבידול שבין תפוצות הגולה", כתב הרב לאו.
הרב לאו סבור כי השנים הרבות בהן לא היו בירושלים רבנים ראשיים "היו שחרור מכס הרבנות הרשמית. פקידים חרוצים יותר או פחות מילאו את תפקידי המחלקות השונות בשירותי הדת ואיש לא חש בהיעדרה של מנהיגות רוחנית כוללת לעיר. הרחוב החרדי מעולם לא ראה בפקידות הזו סוג של מנהיגות, הציבור החילוני למד להסתפק ברבני שכונות לצורך הענקת חומש בכתה א', בתי הכנסת בירושלים משגשגים, מקומות לימוד עמוסים בציבור תאב דעת, הרוח מתפשטת על פני כל העיר וטוב היה לכל".
"עד שהגיע לעיר ראש חדש והכריז (לפני חמש שנים) שהוא יעמיד רב ציוני לעיר. וכך נכנסה ירושלים לחמש שנות קנוניות ומזימות, הקמת גוף בוחר ופסילתו וחוזר חלילה. זה פוסל את זה וזה את זה. מערכה מכוערת וחסרת רוח. פס הקול שמלווה את המערכה הזו חסר כל קשר לדת, לתורה, להנהגה. כולו פצע וחבורה ומזימה וקלקלה".
"המפלגות החרדיות נאבקות על המשרה כאילו נוגעת היא למישהו מקהלם. מעולם לא ראו את הרבנות כנוגעת להם. הם לא יאכלו מהכשרות של הרב הפקיד הנבחר, הם לא יסמכו על העירוב שלו, הם לא ירשמו אצלו לנישואין.
המפלגה שמתהדרת בפוליטיקה חדשה שבה כאילו "משהו חדש מתחיל" פעלה באותו דגם של משרות למקורבים ובניית גוף בוחר מותאם למידותיה. שום חשיבה חדשה על מבנה הרבנות וחידוש פני הקהילה, שום יצירה מרעננת, מה שהיה הוא שיהיה. הקרוב לשלטון יזכה במנעמיו".
בהמשך דבריו כותב הרב לאו כי המאבק בבחירות לרבנות הוא מאבק "על שררה נטולת אלוהים".
"כך, מנוגבים מכל שמחה ומכל תקווה הגענו ליום הבוחר", כותב הרב לאו.
עוד מוסיף הרב לאו כי "בעוד פחות משעתיים ייפתחו הקלפיות וארבעים ושמונה אנשים יצביעו עבור שני המועמדים הראויים או הפחות מזיקים בעיניהם. איש לא ייצג את הקהילות אלא את הפוליטיקאי החפץ ביקרו".
בסיום דבריו הור מבהיר כי "אני כותב את הדברים עכשיו, כדי שלא יהיו הדברים כרוכים בתוצאה זו או אחרת. אכן בושת פנים. אוי לו למקצוע הרבנות שירד לשפל שכזה, אוי לה לתורה שמתבזה בידי עסקנות קטנטנה ואוי לנו תושבי העיר היפה הזו שמשלמים את מחיר החרפה".
"ואולי עכשיו, אחרי המערכה הרעה הזו, יתעוררו כל הכוחות הטובים שבנו ויפעלו לחידוש פניה של הרבנות הקהילתית שתוכל להחזיר את יופייה של הרבנות והתורה למקום הראוי לה".
מה דעתך בנושא?
8 תגובות
0 דיונים
שמוליק
אין צורך להוסיף ...
11:52 24.11.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אלי
האם הייתם הולכים לרופא שהוא גם וגם וגם או שהייתם מחפשים רופא מומחה לתחומו? בנילאו מבין בהההההההכל. שומר נפשו ירחק
09:13 22.10.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אנא כנסו בבקשה
הרב הזה, שאני מתבייש לומר שבעבר מאד הערכתי אותו, ואהבתי ללמוד את הספרים שלו, במיוחד את הספרים על הרב עובדיה ועל חז"ל - אינני יודע מה קרה לו, אם מתוך...
הרב הזה, שאני מתבייש לומר שבעבר מאד הערכתי אותו, ואהבתי ללמוד את הספרים שלו, במיוחד את הספרים על הרב עובדיה ועל חז"ל - אינני יודע מה קרה לו, אם מתוך "תסביך השייכות והניכור" שכזה, או משהו בסגנון, פשוט נראה שצורת החשיבה המערבית הרציונלית-אמפירית העבירה אותו על דעתו (ואני מדבר כסטודנט ללימודי חינוך ומדעי היהדות בבר אילן, וכאחד שמשתדל בכל מאודו להכיר את התחום בעזרת ה'). רב זה, שבתחילת דרכו היה אהוב על כלל הציבור הרחב, ששמח לשמוע את לקחו, לאט לאט שינה את טעמו, והפך להיות כאחד שמנסה לחיות בשני עולמות, ליברלי ושמרני כאחד, תוך תסביך עמוק ובלתי פתור של זהות בין השניים. במיוחד לאחר המאמר המביש שלו בערב תשעה באב (!), שהשווה בין אבותינו היקרים בתקופת הבית השני לבין אנשי חמאס, וגם לאחר מאמר זה שכתב כעת, שכל כך לא יודע "לפרגן" לשני רבנים יקרים שנבחרו היום להיות רבני ירושלים (וגם אם הוא כתב אותו לפני שנבחרו, קשה להאמין שלא כיוון בדבריו גם אליהם, לאחר שידע שהם המועמדים המובילים לתפקיד). הרב הזה יכול להיות כל כך מתחשב "ומבין" כשמדובר בהומואים (שגם אני מאד מעריך ומכבד כבני אדם, ויש לי גם חבר טוב מהישיבה "שיצא מהארון" בשנה שעברה), אבל כשמדובר על מסורת ישראל סבא, זאת "הפרימיטיבית" כביכול, שלא תמיד מתחדשת עם כל גחמה של הזמן, ונוטה להתייחס בהערצה כלפי העבר והדורות הקודמים, זאת שיודעת להעריך את רבני ישראל האמיתיים שבכל דור, שמשתתפים בצרת הציבור וקשובים לצרכיו, ושבזכותם נשמרת הגחלת של היהדות כבר אלפי שנים (כדוגמת 2 הרבנים היקרים אשר נבחרו היום) - פתאום במקרים כאלה, הרב הזה כל כך מלין ומצר על "היהדות שאבדה", ולא יודע לגלות טיפה אחת של סובלנות כלפי מה שארשת של "מסורת" עתיקה ונושנה נסוך על פניו. אני באמת מתפלא על עצמי שאני צריך לכתוב דבר כזה על רב בישראל, אבל אני באמת מקווה בכל ליבי, שאולי יקום רב בר סמכא, או קבוצת רבנים חשובים בציבור, ופשוט יידעו להזהיר את הציבור הרחב מפני דעותיו הפסולות של רב זה שהקדיח תבשילו ברבים, ושם את היהדות היפה ללעג וקלס של ביקורת מערבית מודרנית, שלעניות דעתי גם גורמת ללא מעט חילול ה' ברבים - כפי שניתן לראות מהתגובות לדבריו באתר של "ynet", מצד כל מיני שונאי דת למיניהם שכל כך שמחים על דבריו כמוצאי שלל רב. מי ייתן, ואולי בעזרת ה' רב זה עוד ישוב לדרכו הישנה, הענווה והנעימה שמעוררת אהבה ליהדות, ולא מעוררת תרעומת אצל כל אדם שיש לו זיקה בסיסית של כבוד למסורת ישראל ורבניה. בכאב גדול, שקד (שם בדוי).
המשך 23:53 21.10.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
קוטר מקצועי פלגן וצר עין
המידה הנצרכת ביותר אצל מנהיג ורב אינה קיימת בך - ענווה. חזור לקיבוץ ממנו באת. גם שם דעותיך נחשבות כקיצוניות מדי לכוון הרפורמה.
22:20 21.10.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ירושלמי
בני לאו המתון והרך הופך להיות קיצוני ביותר כשפועלים נגד האינטרסים של התורה - כלומר שלו. הוא היחיד שישמור שהתורה תהיה נעימה, ידידותית, מתחשבת. נעימה לאוהביו, ידידותית לחילוניים, מתחשבת בהומואים....
בני לאו המתון והרך הופך להיות קיצוני ביותר כשפועלים נגד האינטרסים של התורה - כלומר שלו. הוא היחיד שישמור שהתורה תהיה נעימה, ידידותית, מתחשבת. נעימה לאוהביו, ידידותית לחילוניים, מתחשבת בהומואים. הישאר בקהילת רמבן שלך ובחר במלכה פיוטרקובסקי כרב הראשי לירושלים יחד עם רחל עזריה!
המשך 18:14 21.10.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אאא
שהם אחראים במידה רבה לאיך שהרבנות נראית.
17:34 21.10.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מתחסד המצקצק בלשונו
17:27 21.10.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יניב
ולא מנסים לשנות את ההלכה מתוך בורות שהיום צריך לשנות כי לא! עם פוסקי הדור החליטו משהו יש משהו ברוח הקודש שהם רואים לנכון לפסוק.
17:16 21.10.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר