היום התקיים טקס פריצת מנהרת הרכבת האחרונה בפרוייקט קו הרכבת המהיר בין ת"א לירושלים. הטקס התקיים במעמד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר התחבורה, ישראל כ"ץ, מנכ"ל הרכבת, בועז צפריר ומכובדים נוספים.

ראש הממשלה נתניהו: " מה שאנחנו רואים בשנים האחרונות זה ירידה תלולה במספר הנפגעים והחללים בתאונות דרכים, ומרכיב ראשון במעלה זה השיפור הדרמטי בנתיבי התחבורה שלנו – הם יותר פתוחים ויותר מהירים, וזה חרף העובדה שאוכלוסיית ישראל גדלה ושמספר כלי הרכב גדל. בכל בדיקה סטטיסטית יש ירידה תלולה ואני מברך על כך שהיא גם תימשך. אני מאמין שאולי יום אחד המסילות הללו תתחברנה גם למרחב שסביבנו, יחצו את הירדן, יחצו מזרחה, זה עוד חלום רחוק, יש כמה מכשולים בדרך, במזרח, בצפון ובדרום".

שר התחבורה כ"ץ: "אני חש היום תחושה גדולה של סיפוק. מדובר בפרויקט הנדסי ענק ומורכב שעומד בפני השלמה. אני הוצאתי את הפרויקט הזה בכניסתי לתפקיד, אחרי שהיה תקוע במשך שנים ארוכות. ראש הממשלה בנימין נתניהו ואני חולקים תפיסה זהה שמחייבת יישוב מדינת ישראל וחיבורה ברשת רכבות וכבישים מהירים. זו מהפכה לאומית, כלכלית, חברתית מהגדולות ביותר שידענו במדינת ישראל. כמה סמלי שהיום, ערב חג הסוכות, שבו היו עולים לרגל לירושלים, אנחנו עושים צעד ענק לקידום הרכבת המהירה לירושלים. עלייה לרגל ב-28 דק' מת"א לי-ם ו20 דק' מנתב"ג".

מנכ"ל רכבת ישראל, בעז צפריר: "היום אנו משלימים פרק חשוב בתוואי הרכבת המהירה לירושלים. רכבת ישראל נמצאת בתקופה של צמיחה מואצת, אנו מפעילים יותר מ-500 רכבות נוסעים ומטענים ביממה, וקרובים להשיג את היעד של 50 מיליון נוסעים כבר בשנה הבאה. אנו ברכבת ישראל גאים להוביל את הפרויקט הלאומי ומודים על האמון, הגיבוי והתמיכה ששר התחבורה והממשלה מעניקים לנו, ונמשיך לעשות כל שנדרש כדי שהפעלת הרכבת המהירה לירושלים תהיה במועד, בתקציב ובאיכות הנדרשים".

קו הרכבת המהיר לירושלים הוא הפרויקט הגדול ביותר כיום בתוכנית הפיתוח של רכבת ישראל, בעלות שנאמדת בכ-7 מיליארד ₪. קו הרכבת יחבר את השפלה עם ירושלים, ישפר את מצבה הסוציו-אקונומי של העיר ויאפשר לאלפי עובדים הנוסעים מדי יום לירושלים וממנה, להגיע במהירות ובנוחות לבירה. קוהרכבתיורידרבבותכלירכבמהכבישים, יצמצם את עומסי התנועה, תאונות הדרכים וזיהום האוויר.

הקו המהיר לירושלים הינו קו מסילת רכבת חשמלי המשתרע בין תחנת ההגנה עד תחנת הרכבת החדשה המוקמת בירושלים בסמוך לבנייני האומה. זמן הנסיעה בקו יעמוד על כ-28 דקות בלבד, במהירות נסיעה שתעמוד על 160 קמ"ש. בשנה הראשונה לפעילותה, תפעיל הרכבת בין תל אביב לירושלים 4 רכבות בשעה לכל כיוון, בשעות השיא, ותבצע כ-4 מיליון נסיעות בשנה.

פרויקט הקמת מסילת הרכבת לירושלים, הוא פרויקט הנדסי מורכב וייחודי בישראל. הצורך לספק בסיס להנחת המסילות בשיפוע שיאפשר הפעלת רכבות במהירות מקסימאלית, חייב הקמת רצף של גשרים ומנהרות. הפרויקט כולל 5 מנהרות באורך הכולל של כ-37 קילומטרים (בהן המנהרה הארוכה בישראל – מנהרה 3)וכן 8 גשרים באורך כולל של כ-6.5 קילומטרים (בהם הגשר הארוך בישראל – גשר 6 מחלף ענבה והגשר הגבוה בישראל – גשר 10 מעל עמק הארזים בכנסה לירושלים).

מנהרה מס' 3, מנחל יתלה לאזור מבשרת ציון, שנפרצה היום, כוללת צמד מנהרות באורך של כ-11.6 קילומטרים כל אחת, בין נחל יתלה ועד למבשרת ציון.

צמד המנהרות נכרות באמצעות שתי מכונות TBM(Tunnel Boring Machine‏) שהובאו לארץ במיוחד מגרמניה ופועלות במקביל. אורך כל מכונה כ-150 מטר ומשקלה כ-1,500 טון, קוטר כל מכונה עומד על כ-10 מטר. כל מכונה שונעה מנמל אשדוד, באמצעות 60 מובילים ענקיים. קצב ביצוע הכרייה של מכונות ה – TBM עומד על כ-20 מטר ביום, שהם כ-500 מטר בחודש, תוך פעילות רציפה לאורך כל שעות היממה. עלות כל מכונה נאמדת ב-100 מיליון שקל.

כריית המנהרות מתבצעת כאשר המכונה מתקדמת על מסילה מיוחדת שהורכבה לצורך כך. מכונת כרייה מפנה את העפר הכרוי בעזרת מערך של מסועים לאחור. יתרונה המשמעותי של מכונת הכרייה הינו בהרכבת טבעות הבטון באמצעות מערכת רובוטית הידראולית תוך כדי ביצוע הכרייה. לצורך ביצוע הכרייה הוקם ערוץ לוגיסטי נרחב לטובת מכונות ה-TBM שמספק לכל מכונה כ-1,000 טבעות בטון בחודש.