לקראת הדיון שיתקיים היום (ב') בבג"ץ בנושא חוק הגיוס, מפרסמת עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון סקר חדש המצביע על תמיכה רחבה של 78% בביטול פטור הגיוס הקיים לחרדים.

על פי ממצאי הסקר שערך מכון סמית, עולה כי בקרב בעלי הדעה מהציבור היהודי הבוגר, 48% מתנגדים להמשך הפטור וסוברים כי אברכי הישיבות צריכים להתגייס כמו כולם, ואם יסרבו, יש לשלול מהם את התמיכות מקופת המדינה. 30% נוספים תומכים בהמשך מוגבל של הפטור ולמכסה מצומצמת של אברכים מצטיינים. רק 22% תומכים בהשארת המצב הקיים.

נתונים אלה התקבלו במענה לשאלה: "בגלל צרכי הביטחון הממשלה מבקשת להאריך באופן משמעותי את שירות המילואים של הציבור המשרת בפועל בלא לבטל או להקטין את הפטור הניתן למאות אלפי תלמידי הישיבות והכוללים. מה עמדתך?"

בקרב הציבור החילוני 97% תומכים בביטול הפטור וכך גם 87% מהציבור המסורתי לא-דתי ו-72% מהציבור המסורתי הדתי. גם קרוב למחצית (47%) מהציבור הדתי לאומי תומך בביטול הפטור. זאת בהשוואה ל-87% מהציבור החרדי התומכים בהמשך הפטור. יצויין כי השוואת הסקר הנוכחי למדד הדת והמדינה 2023 שפרסמה חדו"ש לקראת ראש השנה מלמדת כי הגם ששיעור התומכים בהמשך הפטור נשאר זהה [22%], הרי חל מהפך בגישה לשינוי הדרוש: בעוד שלפני המלחמה תמכו 31% בביטול מלא של הפטור ובגיוסם של כלל האברכים, הרי הפעם גדל חלקם ל-48%, ובמקביל הצטמצם שיעור התומכים בהמשך הפטור על בסיס מכסה מוגבלת לעילויים מ47% ל-30% בלבד.

בקרב מצביעי הליכוד 78% תומכים בביטול הפטור הקיים, וכך גם 56% מאלה שהצביעו עבור הרשימה המשותפת של מפלגות הציונות הדתית ועוצמה יהודית. בקרב עולי בריה"מ לשעבר רק 2% תומכים בהמשך הפטור, 70% תומכים בביטולו המלא ו-28% נוספים תומכים בפטור למכסה מוגבלת של עילויים בלבד.

הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדו"ש- לחופש דת ושוויון הגיב על ממצאי הסקר ואמר כי "ברור שאם הפעם יקשיבו הפוליטיקאים לציבור לא יוכלו להמשיך ולאשר את העסקאות המגונות עם המפלגות החרדיות, במסגרתן אפשרו מפלגות הימין, המרכז והשמאל להפלות בין דם לדם ולקנות את קולות החרדים תמורת פטור מנשיאה בנטל הביטחון למאות אלפי צעירים חרדים".

והוסיף "בבחירות הבאות יצפה הציבור לשמוע, ויעדיף לתת את קולו למפלגות אשר יתחייבו שלא לשעבד את ביטחון המדינה, את הקופה הציבורית ואת חירויות האזרח למפלגות החרדיות. ממצוקת המלחמה אולי יצמח עידן חדש בתולדות המדינה, אשר בו הבטחת מגילת העצמאות לחופש דת ומצפון ולשוויון אזרחי יזכו ליישום מלא. ובינתיים – על בית המשפט העליון לדעת כי תמיכת רוב עצום בציבור נתונה לו להכרעה לטובת המהפך הדרוש בגיוס אברכי הישיבות".

הסקר בוצע בין התאריכים 21-22 בפברואר 2024, בקרב 600 איש/ה המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות דגימה ±4.0%