מבזקים
סרוגים

מבקר המדינה: הממשלה כשלה מול יוקר המחייה

הדוח בסוגיית יוקר המחייה שהכין מבקר המדינה טרם החלה המלחמה בישראל מצביע על שורת כשלים בהתנהלות שרי הממשלה שלא פעלו לתיקונם

כ"ז טבת התשפ"ד
מבקר המדינה: הממשלה כשלה מול יוקר המחייה

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (שני) דוח בסוגיית יוקר המחייה, לדבריו לצד המלחמה סוגיית יוקר המחיה חייבת לעמוד לנגד עיני ראש הממשלה ושרי הממשלה בגיבוש תקציב 2024 ולתקן את הכשלים שעלו בדוחות.

לדברי המבקר למשרד האוצר לא הייתה תכנית מגירה לצעדים הנדרשים בעת התפרצות אינפלציה, שחרגה ב-2022 מהיעד שקבעה הממשלה (1%-3%) והגיעה ל-5.3%. בנוסף הביקורת העלתה כי לעומת שיעור עליית ריבית בנק ישראל שהועבר במלואו על ידי הבנקים לריבית עבור האשראי הבנקאי הניתן לציבור, העלייה בשיעור הריבית שמשלמים הבנקים על פקדונות הציבור היתה חלקית ועמדה על כ-60% בלבד.

כשל נוסף שעלה בדוח הוא מחירי המזון בישראל. המחירים גבוהים בכ-51% בהשוואה למדינות האיחוד האירופי וב-37% מה-OECD. בארבע השנים האחרונות לא הוסיפו ועדות המחירים מוצרי מזון חדשים לפיקוח מה שגרם להתייקרות מוצרים בסיסים. כמו כן חסרה תחרות בשוק המזון כאשר עשרת הספקים הגדולים חולשים על נתח שוק של יותר מ-50% מענף המזון ומוצרי הצריכה.

אינפלציה יוקר המחיה מבקר המדינה מתניהו אנגלמן