בית המשפט העליון מתכנס כעת בפעם הראשונה בהיסטוריה לדיון בהרכב מלא של 15 שופטים, כאשר במוקד – העתירות נגד החוק לצמצום עילת הסבירות. חשיבות הדיון מקבלת משנה תוקף לאור העובדה שמדובר לתיקון של "חוק יסוד: השפיטה", ואם שופטי בג"ץ יחליטו להתערב בחקיקה של הכנסת, הפסיקה תהווה תקדים משפטי דרמטי.

הדיון החל בשעה 09:00 ויימשך לאורך כל היום, כאשר הצפי שהוא ימשיך עד אחר הצהריים, זאת לאור העובדה שהנשיאה אסתר חיות החליטה שיתקיים רק יום דיונים אחד, למרות בקשת נציגי הייעוץ המשפטי מטעם הממשלה לאפשר יום נוסף. לפי החלטה מוקדמת של הנהלת בית המשפט הדיון מאולם בית המשפט יעבור בשידור חי לטובת הציבור הרחב.

צפו בשידור הישיר מהדיון על ביטול חוק עילת הסבירות

סדר הדיון:

קודם המשיבים: עמדת הכנסת, יו"ר ועדת החוקה, הממשלה היועמ"שית. אחרי זה עמדות העותרים נגד החוק ובסוף הערות של המשיבים.

(צילום: סרוגים)

 

בהמשך הדיון, עורך הדין אילן בומבך התייחס למגילת העצמאות: "הכרזת העצמאות טקסט מכונן. הממשלה מעריכה מאוד אותו, אבל יעלה על הדעת שהכרזת העצמאות תכבול את הריבון?" השופטת ברון זעמה: "תן כבוד למסמך הזה". בהמשך השופט עמית הודיע לבומבך כי הוא אינו חושש מתרחישי אימה. "דמוקרטיה לא מתה בכמה מכות חזקות – אלא בשורה של צעדים קטנים". בתגובה התפרצה חברת הכנסת טלי גוטליב: "הכנסת מקדשת את הדמוקרטיה". הנשיאה חיות התערבה: גברת גוטליב היא עורכת דין והיא יודעת שלא מתפרצים בבית המשפט. גוטליב ענתה לה: "גם כשהייתי בבית המשפט התפרצתי".

בהמשך טען בומבך כי שופטי העליון "מדברים על תרחיש קיצון". לדבריו "הממשלה והכנסת מצפים שהעליון יסמוך עליהם. שלא יעשו שימוש במה שעלול להיחשב בנשק גרעיני – העתירות נגד חוק יסוד זה נשק יום הדין". בהמשך לדברים טען השופט עמית, כי העליון הוא בית המשפט המרוסן בעולם,  1.6 החלטות בשנה (על סמך עילת הסבירות – ג"מ). אז בוא תסביר לי למה? למה צריך את התיקון הזה?". הם חזרו לדיון "אם אין דין אין דיין?" . השופט עמית העיר: "הדין זו עילת הסבירות".

נשיאת העליון אסתר חיות החליטה להיכנס לויכוח,  "קיימת עשרות שונים" אמרה על עילת הסבירות. לדבריה "יש שיאמרו מאז קום המדינה או לפחות 40 שנה – ואתם חוסמים את כל בתי המשפט להעניק לסעד לבעלי דין ואומרים שבית משפט לא יכול לדון".  "יש אלפי החלטות פרטניות ששרים מקבלים ומאצילים סמכות שנוגעים לאזרחים ליום-יום שלהם ובאים ומלינים על החלטות לא סבירות. אין להם ראיות להוכיח שיש שיקולים זרים או עילות אחרות, ואומרים התוצאה לא סבירה. "ברוב המקרים אנחנו לא מתערבים, אבל החוק חוסם את האפשרות הזו מכל בתי המשפט בארץ".

בהמשך לדבריה של חיות השופט עמית ציין, "חסימה של בית המשפט", פשוטו כמשמעו. חיות הוסיפה על דבריו וציינה כי "אפשר להצר את גבולותיו (של בית המשפט – ג"מ), אבל לא בלי גבול". לדבריה, "אתם חוסמים את בתי המשפט מלדון באלפי החלטות שנוגעות לאזרחים". לאחר מכן התייחסה לזריזות סביב העברת החוק. "על עילת הסבירות הזו הדיונים בכנסת התחילו ב-25 ביוני. אדוני יספור כמה דיונים היו". בתום דבריה התערב המשנה לנשיאה פוגלמן שהוסיף: "אנחנו אמנם לא הכנסת, אבל אדוני יבחן פרקי זמן של חוקי יסוד אחרים".

בהמשך הדיון, השופט נעם סולברג הבהיר שתיקון עילת הסבירות דרך הכנסת היא איננה הדרך הנכונה : "מי שרצה בתום לב או לא בתום לב לחבר בין ההרצאה לבין החקיקה עכשיו אז הסופתי שלא נקטתי כל עמדה. אם רוצים להיאחז בתיקון החוקתי שאינו חוקתי – הדוקטרינה צריכה להסתכל במבט רחב ולא להשקיף על כל חוק יסוד בחוקה נפרדת. עוד לא הגענו למצב של חוקה השימוש בדוקטרינה הזו בלתי אפשר בשלב הנוכחי".

הנשיאה חיות התייחסה לדבריו של השופט וציינה:  כי "עילת הסבירות היא אחד הכלים המרכזיים שיש לבית המשפט, שהתפתח בפסיקה. גם חברי סולברג סבור שיש לצמצמה לא סבר שהפלטפורמה לעשות את זה היא חוק יסוד. המקום הטבעי לצמצמה במקום בו התפתחה בית המשפט".

עו"ד הלמן, נציג היועמ"שית, דיבר עם התחדשות הדיון: "עדיף שלא היה נחקק חוק היסוד הזה . כדי להעביר חוק כזה, צריך להגדיר מה כולל חוק יסוד, איך מחוקקים אותו ואיך משנים אותו. הכנסת לא הוסמכה על ידי מועצת העם לעשות חוקה שלא עולה בקנה אחד עם מדינה יהודית ודמוקרטית. הערובות למשטר הדמוקרטי שלנו הן חלשות ביותר."

עוד אמר: "תמיד משווים לארה"ב – במאה השנים האחרונות חוקקו 8 תיקונים לחוקה האמריקנית, וב-50 השנים האחרונות חוקקו אחד בלבד. הכנסת ה-25 הספיקה לתקן שלושה חוקי יסוד בשמונה וחצי חודשים". 

נציגה של גלי בהרב מיארה ציין: "הממשלה הזו יכולה לחוקק ולהפוך את ישראל ללא דמוקטית. בית המשפט צריך למנוע את זה."

בנוסף, השופט סולברג שאל מה יהיה אפשר לעשות אם השופטים טועים, אם מגילת העצמאות תאפשר לבטל חוקי יסוד. עו"ד הלמן: "לדעתנו כבר עכשיו נגרמה פגיעה בגרעין הדמוקרטי. השופט סולברג: כלומר אנחנו לא חיים בדמוקרטיה? ביום הזה ממש". הנשיאה חיות: "זו צריכה להיות פגיעה אנושה. לא נבטל כל שני וחמישי חוקי יסוד. הלמן הוסיף: "התיקון יוצר חור שחור נורמטיבי בשיטה".