50 רעיונות לחופש הגדול בלי לקרוע את הכיס
החופש כבר כאן, איך אפשר ליהנות בחופש הגדול ובו בזמן לא לצאת עם חור בכיס? אביטל טביב חולקת רעיונות לפעילויות בבית ובחוץ עם מקסימום הנאה במינימום מחיר.

אביטל טביב, אם לשבעה ואשת חינוך חולקת מנסיונה:
"אני יודעת עד כמה זה מורכב לצלוח את החופש הגדול עם הוצאות לא גדולות. בכתבה הזו אתן עצות פרקטיות בנושא:
תכנון לו"ז
הדבר החשוב ביותר הוא תיכנון מראש. אנחנו לרוב עושים תכנון שבועי בשיתוף הילדים- היכן נהיה, מה נעשה וכו'. חשוב שיהיה לילד סדר יום. לקום בבוקר, להתפלל, לאכול ארוחת בוקר ולהתלבש. כשנשארים בפיג'מה זה מוריד מהמוטיבציה, נותן תחושה של בטלנות. ברגע שמאורגנים ומתוקתקים זה מגביר את תחושת המוטיבציה וקיימת התחושה שהיום נעשה משהו. אני מקפידה גם בחופש על שעת שינה סבירה. אומנם יש יותר גמישות לעומת ימי לימודים, אך עדיין חשוב לשמור על גבולות. הגבולות הללו יוצרים סדר וביטחון אצל הילדים. כשאנו יודעים שיום למחרת יוצאים לטיול בשעה מוקדמת- כולם הולכים לישון כמו ביום לימודים.
בילויים בחוץ
כדי לא לצאת עם חור בכיס חשוב לנצל את כל מה שבחינם ויש בשפע. להלן רעיונות לבילויים חינמיים בחוץ:
1. פארקים משחקי כדור, גלגליות ופיקניק- יש פארקים גדולים חינמיים בכל עיר ובכל מועצה.
2. טיולים בטבע (כולל מעיינות)- מעיינות חינמיים שפתוחים לקהל הרחב.
3. מזרקות מים (יש בחלק מהפארקים)
4. יציאה לגינה השכונתית -ניתן גם להפריח בועות סבון ועפיפונים
5. יציאה לקניון, היתרון בקניון שהוא ממוזג ולפעמים יש הצגות או הפעלות בחינם
6. הליכה לספריה
7. ביקורי סבא-סבתא
8. ביקור אצל חברים
9. ביקור אצל בני דודים
10. פעילויות חינמיות שיש בגני שעשועים (ניתן להתעדכן דרך העיריה או המועצה).
חשוב לזכור! ההתלהבות מדבקת. אם נראה לילדים שאנו נלהבים מיציאה לפארק או לטיול בטבע- גם הם יתלהבו ויצפו לכך. ולא לעשות זאת באופן מאולץ.. הילדים חכמים מאוד- הם קולטים מיד אם ההתלהבות אמיתית או מוגזמת ומצועצעת.
רעיונות לפעילויות בבית
לעיתים אין אפשרות לצאת החוצה- חם מדי, יצאנו כבר השבוע, הרכב מושבת, יקר לצאת כל יום וכו'
במקרים כאלה, אם הילדים בבית ללא תעסוקה, הם יכולים לטפס על הקירות בקלות. חשוב לתת להם אופציות לפעילויות. להלן כמה רעיונות לפעילויות (את רובם אני עושה עם הילדים בבית):
1. לשתול באדניות צמחים– מומלץ לשתול צמחי תבלינים: זעתר, בזיליקום, נענע וכדו' ועל הדרך ללמד אותם שיעור בטבע.
2. להכין ארוחה משותפת- אפשרי לארוחת צהרים/ערב. להחליט ביחד מה רוצים לאכול וכל אחד בוחר תפקיד (לחתוך ירקות, לטגן חביתה, לערוך את השולחן, כל אחד לפי גילו)
3. יום המעשים הטובים– להכין אוכל לשכנה שילדה, או לשכנה מבוגרת, להכין צ'ופר לחבר קרוב, לכתוב מכתב תודה למורה, מכתב לסבא-סבתא
4. משחק בית מלון- מגביר את המוטיבציה לסדר בבית. מחלקים תפקידים: ילד אחד מנהל בית המלון, אחד פקיד, יש סדרנים שאחראים לסידור החדרים ואורחי המלון. אפשר לשחק זמן רב ואחר כך להחליף תפקידים. התחלנו לשחק בזה השנה. הילדים שלי מאוד נהנים לשחק בזה.
5. הכנת אוריגמי- ביוטיוב ניתן למצוא הדרכות מצוינות בנושא.

(צילום: שאטרסטוק)
6. הכנת ספינה מבקבוק- החומרים הדרושים: בקבוק פלסטיק ריק, חול, עיפרון, דף צבעוני ומחורר. מי שמעונין בהסבר ההכנה- אשלח לו קישור לסרטון במייל. ניתןכמובן לקחת את הספינות שיצרו ולעשות תחרות במעיין או בנחל- שם יש מפלונים וזרימה מוגברת.
7. יצירת דברים מגרוטאות- מביאים כמה גרוטאות: קופסאות, בקבוקים, מיכלים, טושיםודבק רגיל/דבק חם ומתחילים ליצור דברים. לילדים יש דמיון מדהים.
8. יום ספורט- עושים סבב בין הילדים. כל ילד בתורו בוחר תחום של ספורט ומלמד את כולם: מחול אירובי, התעמלות קרקע, זומבה, כדורגל ועוד.
9. עבודה בחוברות- חשוב לא להזניח את הצד הלימודי בחופש. אנחנו קונים חוברות לימוד במקס סטוק (לקטנים שעולים לכיתה א) ובכל פעם הם מתקדמים בחוברת.
10. שיעור בציור- אני מאוד אוהבת לצייר. מדי פעם אני לוקחת את הילדים לפינת האוכל ומדגימה להם שלב אחרי שלב איך לצייר דמות מסוימת. זו תחושת סיפוק גדולה לראות שהם קלטו את הרעיון וממשיכים לצייר גם ללא תיווך.
11. ארץ עיר- המשחק הידוע שאף פעם לא משעמם לשחק בו.
12. סיפור בשיתוף- כל אחד אומר מילה בתורו וכך יוצרים סיפור. חלק מהסיפורים יוצאים מוזרים במיוחד.. ולא פעם קורה שאנחנו מתפוצצים מצחוק מהאילתורים המוזרים.
13. משחק הבלונים- מנפחים בלונים ועושים תחרויות: מי הראשון שמצליח לפוצץ את הבלון, זורקים בלון במסירות מבלי שהוא יפגע ברצפה
14. מציאת עיר במפה עם סטופר- למי מכם שיש לו עדיין מפה של ארץ ישראל. בוחרים אזור ואומרים שם של מקום והילד צריך למצוא אותו תוך מדידת זמן בסטופר. כך אפשר על הדרך ללמוד על מקומות בארץ. אם אין מפה, אפשר להכין דף גדול עם הרבה מילים בצבעים ובגדלים שונים וצריך למצוא את המילה שאומרים.
15. בניית אוהל- כמה אהבנו לבנות אוהל כשהיינו קטנים. ומה צריך? אטבי כביסה,שמיכות דקות ויאללה להתחיל לקשור ממקום למקום. עוד אפשרות -לקחת כיסאות למקם אותם במרכז הסלון ולמתוח את השמיכות בין המשענות.

(צילום: שאטרסטוק)
16. חפש את המטמון- אפשרי בהחלט לשחק את זה גם בבית. דורש קצת הכנה אבל כייף גדול לילדים.
17. משחק הצלליות- להחשיך את הבית, לקחת פנס וליצור דמויות עם אצבעות הידיים.
18. משחק הכיסאות- המשחק הידוע והמוכר.
19. חבילה עוברת- כדי לא לבאס את מי שמפסיד אפשר שהפרס בפנים יהיו כפיות.המנצח יהיה מופתע:"זה הפרס?" מה קשור כפיות? ואז בשמחה תענו: אז איךתאכלו את המעדנים? ומחלקים בשמחה לכולם. תמיד הילדים מרוצים גם אם אין מנצח אחד.
20. נחש מי- אפשר שאחד מהילדים יחשוב על דמות וכל היתר יצטרכו לשאול שאלות, או לעשות אחרת – לשים כתר לאחד הילדים עם שם של מישהו עליו והוא יצטרך על ידי שאלות לנחש במי מדובר.
21. משחקי קלפים- טאקי, רביעיות, ספיד, מלחמה, משחקי קופסא, פאזלים.
22. הכנת משחק הזיכרון- אפשר לבחור נושא מסוים ועל פיו לעשות את המשחק בהתאם לגיל- מילים באנגלית והפירושים, אותיות בעברית, חיות וגוריהם, וכו'
23. ציור משותף- משחק שמתאים לשניים: אני מתחילה לצייר וברגע שהילד שלצידי אוחד בצבע אחר- אני מפסיקה והוא ממשיך לצייר עד שאני אוחזת בצבע , הוא מפסיק ואני ממשיכה בציור וכן הלאה. מאוד מעניין לבדוק כך את אופי הילד: את מידת האיפוק שלו ואת השותפות- האם הוא ממשיך את קו הציור שלי או שהוא יתחיל ציור אחר משלו. עשיתי את זה עם כמה מהילדים שלי והתוצרים יצאו מעניינים מאוד.
24. הכנת תיאטרון בובות- לוקחים מקלות ארטיק או שיפודים ועליהם מדביקים את הדמויות שיוצרים. כאן המקום לחשוב על סיפור, דמויות, הכנתן ועל הכנת ההצגה עצמה.
25. הכנת הצגה- כשהגדולים שלי היו קטנים, הם היו מכינים הצגה בכל שבוע בנושא פרשת השבוע. ההצגות היו מושקעות עם אביזרים ותחפושות שהם הכינו מבדים ומטפחות. אם גם לילדים שלכם יש את הניצוץ הזה- דיחפו אותם לנושא ההצגות. זו הנאה גדולה וגם מחזק אצלם את הביטחון העצמי.
26. תחרות שירים- מגיל קטן מאוד תמיד אהבתי לשיר ולרקוד וזה עבר גם לילדיי. מדי פעם, בדרך כלל בשבתות, אנו עושים תחרות שירים. אפשר להשתמש בכף כמיקרופון. כל ילד בוחר שיר ושר אותו, קד בסוף קידה וכולם מוחאים כפיים.

(צילום: אביטל טביב)
27. המצאת שירים לשבת- לקחת את שיר הפתיחה של סידרה אהובה ולהפוך את המילים לשיר שמתאים לשבת. עשינו את זה עם סידרה אחת. לקחנו את מילות השיר והפכנו אותו לשיר של שבת. יצא גדול!
28. סידור ארונות- כאן המקום לגייס את הילדים בסידור ארון הבגדים שלהם עם הכוונה שלנו. ממיינים מה שלא צריך: חלק מעבירים לילד הבא, חלק לגמ"ח וחלק לפח.
29. משחק בינגו- אפשר להכין משחק בינגו על פרשת השבוע, על צום תשעה באב, בית המקדש, על בני המשפחה או כל נושא אחר שמתאים. שואלים שאלה והתשובה מופיעה בבינגו. אגב, אפשר להכין את זה לקראת טיול משפחתי על המקום שבו הולכים לטייל.
30. מילה ומה מוציאים ממנה- כותבים מילה ארוכה (אנציקלופדיה, אינסומניה וכו') והילדים צריכים להוציא ממנה כמה שיותר מילים.
31. פנטומימה- הילד מקבל כרטיסיה וצריך להעביר לנו בפנטומימה את מה שכתוב בה.
32. דמיון מודרך- להושיב את הילדים בחדר חשוך, עם נרות דולקים (לא חובה) ולשים מוזיקה מרגיעה. ניתן לקבל הכוונה בגוגל או ללכת עם הלב.
33. לומר פרקי תהילים- מתאים גם לילדים שלא קוראים. אני אומרת שתי מילים והם חוזרים אחריי. אין כמו תפילה של ילדים.
34. כל אחד מהילדים מספר שני דברים טובים על היושב לצידו. פעילות שמאוד מאחדת ומגבשת. לא כל הילדים דומים, אך חשוב למצוא את המשותף. הדבר שהכי מרגש אותי זה לראות את האהבה שיש בין הילדים שלי על אף השוני. אז נכון, לפעמים רבים ומתווכחים אבל זה לא מוריד מהאהבה והאכפתיות שיש להם אחד כלפי השני.
35. כן לא שחור לבן
36. קריאת ספרים
37. אמת או חובה
38. צפיה בסרט עם פופקורן.
הערה נוספת וחשובה לא לשכוח את עצמנו בכל הסיפור. לפנות זמן גם לזוגיות שלנו וגם לשקט שלנו. אני כבר קבעתי כמה יציאות עם חברות וגם נופש לבד עם אישי היקר (שנינו בהסתדרות המורים כך שיצא לנו מחיר מוזל ביותר). גם זה דבר חשוב. להטעין מצברים. שהילדים יחוו הורים שמחים ומאושרים רוב הזמן ולא הורים מתוסכלים שרק מחכים שהחופש ייגמר ושילדיהם יחזרו למסגרות.
מאחלת לכם חופש נעים ומלא בחוויות משמחות ומגבשות! "

(צילום: אביטל טביב)
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו