מליאת הכנסת אישרה אמש (שני) פה אחד כי הצעת החוק של שר הדתות מיכאל מלכיאלי, להגברת האכיפה והסנקציות נגד סרבני הגט.

בשנים האחרונות משתמשים בתי הדין במגוון כלים משפטיים והלכתיים במאבק נגד סרבנות גט, כגון: שלילת רישיון נהיגה, עיכוב יציאה מהארץ, מניעת הנפקת דרכון ועד למאסר בפועל. כעת כאמור מציע שר הדתות מלכיאלי, חוק היאפשר לבתי הדין הרבניים להרחיב את הסנקציות נגד הסרבנים.

הסנקציות יורחבו: חסימת כרטיסי אשראי ושיימיניג ברשתות

הצעת החוק שיזם המשרד לשירותי דת בשיתוף הנהלת בתי הדין הרבניים, נועדה להרחיב את ארסנל הכלים במלחמה כנגד התופעה המגונה של סרבנות גט. לפי ההצעה, סל הסנקציות יורחב ויכלול אפשרות להטלת קנסות כספיים,  סגירת חשבון בנק, חסימת כרטיסי אשראי של הסרבנים ועוד.

כמו כן, תעוגן בחקיקה האפשרות לבצע 'שיימינג' באמצעות פרסום שמות הסרבנים ברשתות החברתיות ובאתר בתי הדין הרבניים. כאמור כלל הסנקציות הנ"ל יעוגנו בחוק ויאפשר לבתי הדין לפעול באופן הקשה ביותר נגד סרבני הגט.

מלכיאלי: "הרב עובדיה לא נתן תנומה לעיניו עד שהצליח להתיר את כל העגונות"

לאחר אישור החוק בקריאה ראשונה מסר השר מלכיאלי מסר : "התרת עגונות היא אחת מהמצוות החשובות ביותר שעמדו לנגד הרבנים והדיינים בעם ישראל, במשך כל הדורות. בספרי הפוסקים קיימות אלפי תשובות, שמטרתן היא התרת עגונות".

שר הדתות הוסיף וסיפר: "כידוע לאחר מלחמת יום הכיפורים היו עגונות רבות, ומרן הרב עובדיה יוסף זכר צדיק וקדוש לברכה, לא נתן תנומה לעיניו ובמשך חודשים רבים כתב מאות תשובות ופסקי דין – עד אשר הצליח להתיר את כל העגונות. מטרתו של תיקון זה, להגביר ולגוון את אמצעי האכיפה והסנקציות העומדים לרשות בית הדין במסגרת המלחמה כנגד התופעה המגונה של סרבנות גט".

מנהל בתי הדין הרבניים: "בשורה של ממש"

גם מנהל בתי הדין הרבניים הרב אלי בן דהן אשר היה שותף ביזימת החוק התייחס לאישורו בקריאה ראשונה:  "הצעת החוק הזו היא בשורה של ממש עבור העגונות והנפגעים מתופעת סרבנות הגט".

הרב אלי בן דהן (צילום: סרוגים)

"באמצעות הכלים הללו, שכוללים בין היתר הגבלות כלכליות וחברתיות, יוגבר הלחץ כנגד התופעה המגונה של סרבנות הגט, באופן שיאפשר הצלה ושחרור של נשים עגונות. אני מקווה שהחקיקה תושלם בהקדם האפשרי, על מנת לאפשר לדייני בתי הדין הרבניים להרחיב את הסנקציות כנגד סרבני הגט".

עו"ד אורית להב , מנכ"לית ארגון "מבוי סתום" המסייע לנשים מסורבות גט ועגונות הגיבה גם היא לקידום הצעת חוק.

"הרחבת סנקציות כנגד סרבני גט היא חשובה ומבורכת אבל היא לא מספיקה. הבעיה היום היא לא היעדר הסנקציות אלא ההימנעות של בתי הדין מלהטיל אותן. הסנקציות החדשות המוצעות בחוק לא יעזרו למסורבת הגט אם לוקח לבית דין 7 שנים עד שהוא מתחיל להטיל סנקציות. בזמן הזה החיים שלה נעצרים. מדינת ישראל אוסרת עליה להיות בקשר עם גבר אחר ולהביא ילדים לעולם."

"כל הכבוד לשר מלכיאלי על פעולתו למען מסורבות הגט אבל המאמצים צריכים להיות מושקעים במיגור מוחלט של התופעה ובמציאת פתרונות לכלל העגונות ולא במתן כלים נוספים לבתי הדין שאולי יעזרו ואולי לא. הרב עובדיה יוסף זצ"ל דגל במדיניות של אפס עגונות וזה צריך להיות החזון והמטרה של בתי הדין הרבנים. כל אישה עגונה מסורבת גט היא אות קלון על בתי הדין ועל מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית והאחריות להתיר אותה מנישואיה ולאפשר לה להתגרש לא יכולה להישאר בידי הבעל אלא בידי המדינה."