כפי שדווח בסרוגים ישי ריבו הוציא לאור סינגל חדש לכבוד חג הפסח. השיר מבליט את אחדות עם ישראל, עובדה הבאה לידי ביטוי ויזואלי בשימוש בפונטים של עיתונים שונים בקליפ שיצא לאור יחד עם השיר. בכך תורם ישי לאחדות העם. ומי לנו מתאים מישי ריבו לתרום לאחדות העם – ישי הוא הלא הזמר חוצה המגזרים, מי ששירת לבו נוגעת בכל אחד ללא הבדל שיוך מגזרי. גם בלבי נוגעת שירתו, ואני מעריץ גדול שלו. דוקא משום כך אני כותב בכאב את הטור הנוכחי.

אחדותנו לא יכולה להיבנות מבוז ושנאה לזולת. ישי ריבו הוא שליח אמונה, אהבה ואחדות. בסינגל הזה יצאה תקלה גדולה מתחת ידו, והתקלה הזו עשויה להפוך להמנון של שנאה ביום מן הימים.

כך הוא הפזמון:

מה נשתנה העם שלי מכל העמים?

שבכל העמים אלילהם

לא רואים ולא שומעים

והעם שאליו אני שייך

ה׳ הוא אלוקיו

 

לא, ישי. זו לא אמונתנו, וזו אינה דרכנו.

הילד בן ה16, שעוד לא הלך לישיבה, ועוד לא למד תורה אולי סבר שזו אמונת היהדות. אך זו איננה. כבר למעלה מאלף שנים שאף פוסק רציני לא יסמוך ידיו על מילות הפזמון שלך.

ישנם ויכוחים לגבי אלו דתות היום נחשבות לגיטימיות ואלו לא. לפי הרמב"ם האיסלאם מאמין באותו אל כמו היהדות, ולכן איננו עבודה זרה. פוסקים אחרים, ובראשם המאירי, סבורים שכל דתות העולם היום לגיטימיות, וממילא מאמינות באותו אל כמונו.

לא חשוב באיזו עמדה ננקוט – אין ולו פוסק או סמכות אחת ביהדות של היום הסבור שרק לנו יש קשר לאלקים, וכל יתר העולם מאמין באלילים שלא רואים ולא שומעים. זו לא רק עמדה המנוגדת לדעת תורה, זו עמדה הרת אסון.

"שיישרף לכם הכפר" החדש

אולי אינך זוכר, אך לא חלף זמן רב מאז ביצעו צעירים דתיים שריפה בכנסיה בשם הדת, תוך כתיבת המלים "והאלילים כרות יכרתון". התפיסה שדת אחרת היא אלילית ואלהיה לא רואים ולא שומעים הולידה אלימות דתית. ברוך ה', רבנים מובילים גינו אלימות זו על בסיס דתי. אך מפלס האלימות רק גאה מאז. שנאת נוצרים התגברה בתקופה האחרונה, ובמיוחד בזמן הממשלה הנוכחית נרשמה עליה מדאיגה באלימות יום יומית כלפי קהילות נוצריות, הכוללת יריקות, מכות, והתקפות למיניהן. זו הופכת להיות בעיה בקנה מידה לאומי.

ישי היקר, שווה בנפשך שבפעם הבאה שחמומי מוח ירצו להבליט את יופי היהדות ואחדות מאמיניה על ידי תקיפת הזולת הם ישתמשו במילות שירך וישאגו קול אחד את המה נשתנה החדש מבית היוצר שלך? האם לזאת התכוונת? האם אתה רוצה לספק את מילות ההימנון ה"דתי" ל"שישרף לכם הכפר" המחודש? האם זו המתנה שלך לעם ישראל לחג הפסח?

בטוחני שלא זו כוונתך, ובטוחני שהתקלה שיצאה תחת ידך יצאה בשוגג. אך פוטנציאל הנזק נשאר.

אנא, ישי, הקלט את השיר מחדש

אנא ממך, כמעריץ, כאח, כחבר לאותה אחדות של האומה המופלאה – עשה מעשה. אם באפשרותך להקליט מחדש את מילות הפזמון בסיום אחר – למשל: שהעם שלי אוהבים זה את זה למרות החילוקים (הוויכוחים) – זה מסתדר יופי עם המלים. או תמצא לך סיום אחר. זה מעשה שיש בו קידוש השם שיכול למנוע חילול השם.

למצער, תוציא הודעה שבה אתה מודיע שהשיר שנכתב בהיותך בן 16 לא לקח בחשבון את הסכנות האפשריות ואתה דוחה את האפשרות להשתמש במילותיך באופן זה וכי כל כוונתך להגדיל אחווה ואהבה. אני בטוח, ישי יקר, שהאהבה שלך לא עוצרת רק בעם ישראל. אתה שליח נפלא של משהו אדיר וגדול יותר מן המוחין דקטנות של שורפי הכפרים. אנא ממך, אמור לנו זאת מפיך מפורשות.

חג שמח

==

הרב ד"ר אלון גושן-גוטשטיין הוא חוקר מחשבת ישראל ועומד בראש Elijah Interfaith Institute, המפגיש בין ראשי דתות העולם ובין מיטב החוקרים לשם הגברת ההבנה הבינדתית.