היום בהיסטוריה. "בני ואני שחינו לאורך הרציף, הגענו לספינה, הצמדנו את המוקש, הפעלנו את המנגנון, ושחינו חזרה. עלינו על החוף, נכנסנו למכונית שחיכתה לנו והתרחקנו בכל המהירות. כבר היה אחרי חצות, ליל שבת אור לא' ניסן תש"ח (10.4.48)"
כך סיפר יוסל'ה דרור מלוחמי הפלי"ם ומי שנמנה על חבלני היחידה, על הטבעתה של אוניית הנשק "לינו".
"לינו" הייתה עמוסה ב-6,000 רובים ושמונה מיליון כדורים שנרכשו ע"י הסורים והנשק היה מיועד למלחמה שתפרוץ בארץ ישראל.
כששמעו על האונייה ותכולתה אנשי הפלמ"ח הנמצאים באירופה החלו לטכס עצה כיצד ניתן למנוע מהאונייה להגיע ליעדה. הנשק הרב נרכש בצ'כוסלובקיה ועשה את דרכו מאיטליה. ומי אם לא, האישה שפעלה על אדמת איטליה למען המדינה שבדרך, עדה סרני, תכנס לעובי הקורה ותפעיל את קשריה בחלונות הגבוהים שבצבא האיטלקי?
בתושייה ובחכמה הצליחה עדה לשכנע את אנשי הצי הימי האיטלקי, כי יש לעצור את האונייה עמוסת הנשק. האונייה נעצרה בנמל בארי. עדה דיווחה על מעצר האונייה למוניה מרדור, מראשי ההגנה. מרדור הזעיק את חבלני הפלי"ם יוסל'ה דרור, בני קרביץ, ומאיר פאליק, כדי להוציא את האונייה מכלל שימוש.
הבריטים שמרו על האנייה הסורית
השלושה אומנם הגיעו עד לאונייה, אך נוכחו לגלות כי על יד "הלינו", עוגנת ספינת מלחמה בריטית, שהאירה על כל האזור כשומרת. לאחר שעות שהמתינו בלב ים "חזרו מאוכזבים אך לא מיואשים" כדברי יוסל'ה.
שוב עדה נכנסה לתמונה. בארבע לפנות בוקר טילפנה אל מפקד הצי והתפלאה כיצד מדינה ריבונית מאפשרת למדינה זרה להיכנס לנמל שלה ולשמור על אוניית נשק?
מפקד הצי נבוך מעט אמר, "זו אכן שערורייה" ומיד הבריק מברק מחאה, ודרש כי האונייה הבריטית תעזוב את הנמל לאלתר.
הבריטים הודיעו כי יעזבו והוסיפו , כי אם יתברר כי הנשק הנמצא באונייה מיועד ליהודים בארץ ישראל, היא תיגרר לנמל בריטי. אך אם היא מיועדת לערבים ספינת המלחמה הבריטית תלווה את אוניית הנשק ליעדה.
אוניית המלחמה הבריטית עזבה את הנמל. ואנשינו הבינו כי שעון החול הולך ואוזל. יוסל'ה וחבריו לא התייאשו ויצאו בפעם השנייה אל הנמל. וכך מסיים יוסל'ה:
"התרחקנו ככל שיכולנו. לא ידענו דבר, הצלחנו או לא? רק למחרת פגשנו את עדה ופניה מאירים. "לינו" טבעה דיווחה. לא היו מאושרים מאיתנו".
סוף דבר. האונייה טבעה, אך הנשק לא יצא מכלל שימוש. הסורים משו את הנשק מהמים והחליטו להשיט את הנשק ליעדו בספינה אחרת. האם הנשק יגיע ליעדו? ואם לא ליעדו למי יגיע? זאת בפינה אחרת…
==
נהנים מהפינה? הזמינו הרצאה למשפחה לקהילה ולחברים לעבודה.
יאיר קליין 058-5479943
מה דעתך בנושא?
0 תגובות
0 דיונים