עם החלפתו של מיקי לוי והמינוי של יריב לוין מהליכוד לתפקיד יו"ר הכנסת, הקואליציה הנכנסת מתכננת לקדם ארבעה חוקים במטרה לאפשר את הרכבת הממשלה החדשה.

חלק מאותם החוקים עלו במסגרת הדרישות של השותפות הקואליציוניות, על מנת להסדיר את חלוקת תפקידי התיקים, ולכן הם נדרשים עוד בטרם השבעת הממשלה.

מכיוון שמדובר בחקיקה פרטית, החוקים נדרשים לעבור ארבע קריאות במליאת הכנסת ושורת דיונים בוועדות, זאת בזמן שבאופוזיציה ינסו להאריך את משך החקיקה ולנסות לעכב את האישור שלהם.

מליאת הכנסת (צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת)

כזכור תקופת המנדט של נתניהו תסתיים ביום רביעי הבא (21/12), ועד אז נתניהו אמור להודיע לנשיא במדינה כי "עלה בידו" להרכיב ממשלה, ואז הקואליציה תצטרך להביא למליאה את השבעת הממשלה תוך 7 ימים.

הכשרת דרעי והסמכת בן גביר

הצעת החוק המפורסמת ביותר מכונה "חוק דרעי", שנועדה להסדיר את כהונתו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לתפקיד שר, למרות שהורשע בהסדר טיעון רק לפני כשנה בבית המשפט. כזכור בזמנו דרעי הורשע לפי הודאתו בשתי עבירות מס ופרש מהכנסת ונענש בין היתר במאסר על תנאי.

כעת מוצע לתקן את 'חוק יסוד: הממשלה' כך שרק מאסר בפועל ייחשב לעניין קלון ולא מאסר על תנאי וכך דרכו של דרעי לחברות הממשלה תיסלל מחדש. יש לציין כי יש צורך ברוב של 61 ח"כים מכיוון שזהו חוק יסוד משוריין.

צילום: יונתן זינדל, אוליביה פיטוסי ומיכאל גלעדי – פלאש 90

חקיקה נוספת היא שינוי "פקודת המשטרה" שאמורה לשנות את הסמכות של המשרד לביטחון פנים (או המשרד לביטחון לאומי בשמו החדש), כך שהשר יוכל להתערב יותר בנעשה בתוך המשטרה, ועם השפעה משמעותית יותר על המדיניות שלה.

חוק 'פיצול הליכוד' יבוטל?

אחרי שהתברר כי בהסכמים הקואליציוניים שנחתמו יהיו כמה שרים באותו משרד כמו סמוטריץ' במשרד הביטחון, ונציגי ש"ס במשרדי הפנים והחינוך, יש צורך לתקן את החקיקה שתאפשר כהונה במקביל של שני שרים באותו התיק ותסדיר את הסמכויות ביניהם.

גם במקרה הזה מדובר בתיקון ל'חוק יסוד: הממשלה', אותו גם צריך לשנות ברוב של לפחות 61 ח"כים.

סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

מטה הליכוד בליל הבחירות (צילום: בנצי רובין)

החוק הרביעי שמחכה בקנה, הוא למעשה ביטול חקיקה שאושרה בימי הממשלה הקודמת, אז הוסיפו את האפשרות של פיצול סיעה קיימת בכנסת, גם אם זה כולל רק ארבעה ח"כים, ולא שליש סיעה כפי שהיה עד אז.

כאמור, החוק ששונה לפני כשנה וחצי כונה אז "חוק פיצול הליכוד", וזאת על מנת לאפשר לכאורה לארבעה ח"כים מהליכוד לעזוב את מפלגתם ולהצטרף לקואליציית בנט-לפיד, אירוע שמעולם לא קרה.

כעת בליכוד מבקשים לבטל את הסעיף הזה בחוק, ולהחזיר את תנאי הפיצול המקורי – לפחות שליש מסך כלל חברי הסיעה.