דוד אלחייני יו״ר מועצת יש״ע לשעבר וראש מועצת בקעת הירדן מגיב בשיחה עם סרוגים להסכם שנחתם בין הליכוד למפלגת הציונות הדתית ואומר: ״אני חשבתי שממשלת ימין על מלא זה ריבונות. אם זה הימין, אז אין פה ימין. יש השגים מאוד מאוד גדולים בהסכם הזה, אבל כל מה שקשור בקידום תכניות להתיישבות בסופו של דבר מה שהיה הוא שיהיה״.

״י ראש הממשלה ושר הביטחון הם אלו שצריכים לקבל את ההחלטה מתי מועצת התכנון העליונה תכונס ומתי לא תכונס אז מה שהיה הוא מה שיהיה. אין בהסכם הזה שום מילה מה פרק הזמן שמועצת התכנון העליונה תתכנס״. אך מוסיף כי ״בכל מה שקשור בהחלטות של המנהל האזרחי יש שינוי דרמטי, בעיקר בנושא היועצים המשפטיים״.

אליחיני מציין את סעיף 21.7 בהסכם בו מובהר כי כל הסמכויות למן אישורים של שר הביטחון יהיו באחריות השר בתיאום עם ראש הממשלה על פי החלטה 150. למעשה, החלטה 150 מגדירה כי בנושאי מדיניות כוללת בנושאי התיישבות נדרשת החלטת ממשלה ובנושאי הקצאת קרקע ותכנון נדרש אישור שר הביטחון.

״החלטה 150 זו החלטה שקבעה ממשלת נתניהו בשנת 96, על פיה שכדי לקדם תכניות צריך חמש אשורים ממשרד הביטחון כל פעם״ מספר אלחיאני. הוא מסביר כי המשמעות היא שכל עוד ההחלטה הזו נשארת, נתניהו הוא שישלוט במדיניות הבנייה: ״כשהביאו תכניות לביבי בממשלה הקודמת שלו, הגיע קושניר, ואז ביבי לא כינס את המועצת תכנון במשך שלושה חודשים. כל מה שקשור בתכניות אין פה שינוי בכלל״.

דוד אלחייני באוהל מחאה מחוץ לבית ראש הממשלה ביוני 2020 בקריאה להחיל ריבונות ביו״ש.                            צילם: יונתן זינדל, פלאש 90

להערכת אלחייני לא נראה שינוי משמעותי בקידום בנייה בשטחי יו״ש בשל הלחץ האמריקאי שיופעל על נתניהו: ״נתניהו יצטרך לבחור עם מי הוא מעדיף להתעמת – עם הממשל האמריקאי או עם סמוטריץ׳״ ומוסיף ״אחרי כל הדיבורים שלו על ׳אני מנווט׳ אני מעריך שהוא יבחר בצד של האמריקאיים״.

כזכור, אתמול שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, אמר בנאום בפני שדולת השמאל הפרו ישראלית ג'יי-סטריט, על רקע הקמת הממשלה המסתמנת, כי ממשל ביידן ישפוט את הממשלה החדשה בישראל ״לפי מדיניותה ולא לפי זהותם של אישים ספציפיים״ ורמז למדיניות של ישראל ביו״ש.

״אם אני חוזר אחורה בקדנציות שלו נתניהו תמיד בחר שוב ושוב שלא להתעמת עם האמריקאיים״ אומר אלחייני וצופה מאבקים בנושא ההתיישבות בין נתניהו לסמוטריץ׳: ״קיבלנו במהלך המשא ומתן פרומו קטן למה הולך לקרות אם סמוטריץ׳ לא יקבל את המרות של נתניהו״ ומזכיר את הקמפיין של הליכוד נגד סמוטריץ׳ בימים שלפני החתימה על ההסכם.

לטענת אלחייני מדובר באותו נתניהו הרמז שלא נראה שינוי משמעותי במדיניות הוא בכך שלא מוזכרת סוגיית הריבונות בהסכם: ״ימין מלא מלא – ואין מילה אחת על ריבונות? אפילו לא ניסוח מעומעם, זה אותו ביבי הישן״.

לעומת זאת, במנהל האזרחי ״יש שינויים דרמטיים״ מספר אלחייני, כאשר הציונות הדתית תמנה את יו״ר המנהל האזרחי ואת מתאם הפעולות בשטחים – ״שני התפקידים הדומיננטים והחשובים ביותר״. אך לטענת אלחייני ״ההישג המדהים זה להפריד את היועמשים״ זאת באמצעות הקמת מנהלה עצמאית שאליה יוצאו היועצים המשפטיים שימונו על ידי ה׳ציונות הדתית׳ – .

אלחייני אומר כי לדעתו היה צריך להפריד באופן מלא בין השליטה הצבאית לאזרחית: ״בהסכם אין הפרדה בין ראשי הצבא לאזרחים. לא כתוב שיהיה שינוי ארגוני״. הוא גם מסביר את ההשלכות ״ברגע שיש פה חלק ריבון שהוא אלוף בצבא זה אומר שזה שטח כבוש, הממשלה הזו מנציחה את ה׳כיבוש׳ כי האלוף ימשיך להיות חלק ריבון״ ומוסיף ״אחר כך אנחנו באים בתלונות לבגצ כשהוא אומר ׳שטח כבוש׳״.

כזכור במהלך החודש יצביעו באו"ם על אישור ההחלטה לקבלת חוו"ד מבית הדין הבינ"ל על החוקיות של המשך השליטה הצבאית ביו״ש, כאשר ישראל טוענת לאורך השנים כי המצב הנתון הוא זמני ועל כן חוקי. עם זאת, לאחר ההסכם עם סמוטריץ׳ יהיה קשה מאוד לישראל לטעון שהשליטה הצבאית ביו״ש אינה מצב קבוע.