תוצאות הבחירות האחרונות גרמו לשמחה בקרב נציגי המפלגות החרדיות. התקופה הקצרה שבה שהו באופוזיציה הגבירה את תחושת הנרדפות מצידם של אלה המייצגים בעיניהם את המודרנה והחילוניות, וכעת עם שובם לממשלה, נשמעת אצלם אנחת רווחה.
בחריצות רבה הם ניגשים לדאוג לאינטרסים של אלה שבשליחותם נשלחו לכנסת, וכבר הביעו רצון להגדיל את קצבת האברכים ולהשוות את שכר אנשי ההוראה והמוסדות החרדים לזה של העמיתים והמוסדות שאינם חרדים. תקציבם של המוסדות החרדים אכן אינו שווה למוסדות הממלכתיים, אך לכך יש סיבה טובה. הם כידוע אינם מלמדים לימודי יסוד חיוניים, וגם במקומות שבהם מלמדים את מקצועות החול, עושים זאת בצורה שאיננה מספקת לתלמידים ולבוגרים כלים להתמודד בשוק העבודה התחרותי בישראל.
ייתכן שהצורך בביצור המחנה והגדלת התקציב הייעודי לציבור החרדי אינם נובעים רק מתחושת המצור שחשה החברה החרדית בשנה האחרונה. נראה שדווקא היום יותר מבעבר, החברה החרדית, על כל גווניה וקהילותיה, עוברת טלטלה עזה שלעיתים איננו שמים אליה לב.
לנוכח הגידול הדמוגרפי העצום של הציבור החרדי המכפיל את עצמו מדי כ-16 שנים, הולכים וגדלים צורכיה המשתנים של קהילה זו: צורכי הדיור המאמירים, קשיי פרנסה לנוכח יוקר המחייה ממנו סובלים החרדים יותר ממגזרים אחרים, משברי הנהגה ותופעות מתרחבות של נוער חרדי בסיכון ובשוליים המסכן את אחדות המחנה ומטיל על פרנסי ציבור זה את הצורך למצוא פתרונות יצירתיים ומיידיים הנוגעים לעולם הישיבות, שגם הוא איננו חסין מתמורות הזמן ומהשפעותיה של המודרנה.

מחקר שערכתי לאחרונה שבחן את האתגרים החברתיים בעולם הישיבות הגבוהות המיועדות לרווקים חרדים בני 17 ומעלה, מלמד על כך שגם המבצר התרבותי והחינוכי החרדי האולטימטיבי נמצא ככל הנראה במשבר, המחייב רפורמה מהותית בשיטות הלימוד המסורתיות הנהוגות במוסדות אלו במאה השנים האחרונות.
עולם הישיבות שנוסד במאה ה-19 בליטא, יועד במקורו לשכבת מצטיינים, ואופי הלימוד ותוכנית הלימודים נבנו בהתאם לכך, אך כיום הישיבות הינם מוסדות המוניים המהווים חלק בלתי נפרד מתהליך החינוך והחיברות לכל צעיר חרדי החפץ להישאר בקהילה, בעוד תוכנית הלימודים ואופייה לא עודכנו בהתאם.
הישיבות הללו, אינן מסוגלות להכיל את אלפי הלומדים בהן בהעדר אנשי חינוך בהיקף מתאים, ובלא מדידה של הישגים ויכולות, חסרים המובילים לתסכול גדול בקרב צעירים חרדים רבים.
צעירים חרדים רבים מחויבים כיום להישאר בישיבה בעיקר מטעמים חברתיים ותועלתניים, כדי להישאר במסגרת הקהילתית, ליהנות משידוך ראוי ואולי גם ממשרה תורנית מכובדת או בתחום ההוראה והחינוך.
עם זאת, בשל הגידול העצום במספר הלומדים בישיבות גדולות, העומד השנה על 47,450 תלמידים, רבים מבחורי הישיבות אינם רואים כל אופק בעמלם התורני בהיעדר משרות תורניות מכובדות, ומכאן שגם הסיפוק מלימודי הקודש הולך ופוחת, קשיי המשמעת בולטים יותר מבעבר ולמעלה מ-20% מבחורי הישיבות שהשתתפו במחקר מבינים כי עליהם למצוא חלופות מעשיות-תעסוקתיות למסלול התורני המקובל – אברכים במשרה מלאה – מיד לאחר חתונתם במידה והם מעוניינים להתפרנס בכבוד מיגע כפיהם.
קברניטי עולם הישיבות ומנהיגיו, טרם הכירו בכך שרבים וטובים לא יצלחו את המשוכות הרבות והמאתגרות של עולם הישיבות. חלקם מודעים היטב לעומק המשבר והקושי של הצעירים, אך חוששים מאוד, ואולי גם בצדק, מהאפשרות שבחורי ישיבות ילמדו לימודי חול או מקצוע מפרנס במקביל ללימוד התורני בישיבות. לימודים כאלו אפשריים כיום רק באישור ראש הישיבה ובהיקף מצומצם יחסית של שעות בשבוע (לא יותר מ-15 שעות).

למרות זאת מלמד הסקר שנערך במסגרת המחקר וכלל כ-530 בחורי ישיבות רווקים ממגוון מוסדות וזרמים, כי קרוב ל-20% מבחורי הישיבות עובדים מעת לעת לפרנסתם, בדרך כלל בעבודות לא-מקצועיות שאינן מקנות להם כלים להשתלב בשוק העבודה המתקדם. על כן מעריכים 70% מבחורי הישיבות כי הורדת גיל הפטור משירות צבאי – שהייתה אמורה להתבצע עם העברת חוק הגיוס החדש שנדחתה בשל חילופי השלטון – תסייע להם להשתלב מוקדם יותר מהמתוכנן בשוק העבודה. מפתיע עוד יותר לגלות היה כי רק שליש (34%) מהם מעריכים כי מרבית הבחורים ימשיכו ללמוד בכוללים שנים רבות לאחר חתונתם.
לא פלא אם כן שהרבנים והח"כים החרדים מבקשים לבצר את עולם התורה ולהקצות לו עוד ועוד משאבים ותקציבים. ייתכן שדרישות אלו אינן קשורות רק לרצון האותנטי לחיזוק וביצור עולמה של תורה לנוכח האיומים החיצוניים המתרגשים עליו, אלא גם חשש מפני העובדה שחלק מהסוסים עלולים לעזוב את החממה התורנית שאיננה מהווה עבורם עוד מקור לסיפוק תורני ואישי.
פתרון הבעיה כלל לא כרוך בתקציבים נוספים ומוגדלים, אלא בניסיון כן ומהותי לביצוע שינויים ותיקונים בגישה החינוכית ושיטות הלימוד, כדי לאפשר לאלפי בחורים אפשרות לחיים בכבוד, מבלי לפגום בצביון ואורח החיים החרדי. תיקונים אלו יכולים להתבצע רק על ידי פרנסי הציבור החרדי ומתוך בטחון בחוסנה וחיוניותה של הקהילה.
כדי לשלב בין לימודי קודש תורניים ואיכותיים להכנה משמעותית לעולם המעשה נדרשים פתרונות אמיצים וחדשניים וביניהם הכשרת מחנכים ואנשי מקצוע חרדיים לליווי בחורי ישיבות, לאפשר לימודי יסוד ומקצוע מחוץ לשעות הלימוד בישיבה, ומתן כלים לפיתוח אוריינטציה תעסוקתית למי שמעוניין בכך על מנת שהדור הבא של הגברים החרדים יוכל לשמור על צביונו, אך גם לשפר את סיכוייו להשתלב בשוק העבודה הישראלי.
ד"ר אסף מלחי הוא חוקר בתוכנית לחרדים בישראל ובתוכנית לצבא וחברה במכון הישראלי לדמוקרטיה
מה דעתך בנושא?
23 תגובות
4 דיונים
דני
רבגוניות בין סוגי האנשים והם לא מקשה אחת, אבל מוסדות החינוך נעים כסרט נע בפורמט אחד של דרך, וזו הבעיה. אין מגוון אין אפשרות להתאים , יש קו אחד אם...
רבגוניות בין סוגי האנשים והם לא מקשה אחת, אבל מוסדות החינוך נעים כסרט נע בפורמט אחד של דרך, וזו הבעיה. אין מגוון אין אפשרות להתאים , יש קו אחד אם אתה מסתדר אתו יופי. ואם לא אין לך מה לעשות וזו הבעיה המרכזית!!!!! כל המוסדות שנפתחו לטפל במי שכבר נשר הם ברמה רוחנית ומקצועית נמוכה ביותר ומתאימים יותר להגדרה של נוער בסיכון. וחבל כי אם מראש היתה אלטרנטיבה היה אפשר למנוע את זה
המשך 11:51 05.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מורה ח ר ד י ת
ההנהלה תמיד תגזור משהו והמורים יקבלו פחוץ!! אין טיפת אמון במערכת שלנו סורייייייי
14:35 04.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
וואלה
שיסתכלו על חרדים בארה"ב שמה אין להם בעיות והמדינה ממש לא ממנת אותם
11:17 04.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
למד בישיבה
כתבה מוזרה ומנותקת! רוב הגדול של תלמידי הישיבות הגדולות מעולם לא ראה את עצמו ממשיך כל חייו בלימוד וללא תעסוקה, כך זה בישיבות הציונית הגבוהות,כך זה בישיבות חבד, כך זה ברוב...
כתבה מוזרה ומנותקת! רוב הגדול של תלמידי הישיבות הגדולות מעולם לא ראה את עצמו ממשיך כל חייו בלימוד וללא תעסוקה, כך זה בישיבות הציונית הגבוהות,כך זה בישיבות חבד, כך זה ברוב הישיבות החסידיות, בודאי בישיבות המודרניות. כך שאין שום שינוי, חבל שכותבים ומעלים תיאוריות ללא קשר למציאות.
המשך 09:24 04.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
למדתי גם בישיבה
בתגובה ל: למד בישיבה
נראה לי הוא מדבר על עולם הישיבות הליטאי. שם בוודאות רוב רובם עד לפני דור ראו את עצמם ממשיכים בעולם התורה
13:57 04.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מכי בראך
אכן אסון שאי אפשר לתאר
07:47 04.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חד
השינוי היה יכול לבוא בעזרת דמות חזקה כמו דרעי, אבל הוא כמו ביבי חברו בוגד בייעודו לטובת אמביציה אישית צרה.
21:45 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
צבי
אני נער חרדי ואני מסכים לגמרי עם הכתבה. מאד כואב לי שהמפלגות החרדיות מנסות להפיל את חוק הגיוס החדש. זה חוק מצויין בשבילנו והם מנסים להרוס לנו את העתיד
21:42 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מתעניינת
ואני חושבת שהחרדים צודקים, וצריך להרבות תורה עד כמה שאפשר...
09:44 04.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חיים
הכותב הנכבד מוטרד מאוד ממגוון שאלות חשובות על פרנסה, תעסוקה וכדו'. אבל הוא ממש לא מוטרד מהשאלה מה יהיה עם מקומה של התורה בעם ישראל? הוא בכלל לא מוטרד מהעובדה...
הכותב הנכבד מוטרד מאוד ממגוון שאלות חשובות על פרנסה, תעסוקה וכדו'. אבל הוא ממש לא מוטרד מהשאלה מה יהיה עם מקומה של התורה בעם ישראל? הוא בכלל לא מוטרד מהעובדה שרוב העם היום עדיין רחוק מקיום התורה ומלימודה, זהו המשבר הגדול ביותר והעולם החרדי מציל אותנו מהמשבר הזה. כל מי שלא מבין את הנקודה הקריטית הזאת לא יכול בכלל להתחיל להבין משהו בתהליכים של החברה החרדית
המשך 19:10 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
משה
בתגובה ל: חיים
בתחילת מאמרו, מציין הכותב כי עולם הישיבות נוסד כמוסד אליטיסטי. משמע- קבוצת אליטה שמרה על עולם התורה. כך היה בעבר, ויכול להיות כך גם בעתיד.
20:10 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
SJ
בתגובה ל: משה
, נכון שהישיבות נוסדו עבור העילויים, אך תזכור שגם בעל הבתים קבעו עתים לתורה. ישנם המון תיאורים מהתקופה של לפני 150 שנה, איך שרוב הגברים של העיירה היו מסיימים את עבודה ב- 5 והיו יושבים ולומדים עד 11 בלילה. ועוד הרבה מעבר
23:31 04.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
נועה
כתבה חלולה חסרת ידע. חסרת בסיס מהותי ! כתבים מעלים כתבה רק כדי לעשות רושם שיש להם מה להגיד.
18:30 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מיפי
אין סתירה בין לימוד תורה ולימודי ליבה ופרנסה טובה. כל כך הרבה צעירים חרדים נושרים מהישיבות ומסתובבים ברחובות מחפשים את עצמם כי בחברה שלהם לכ יודעים איך לקבל אותם ולהצכים להם לימודים שיתנו להם עתיד. ומספיק כבר עם המנטרה שלכם שאתם מצילים את כולם בגלל לימוד תורה בנתיים שכבת הבניים של המדינה נושאת אותכם על כתפיה ונמאסתם.
22:36 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ציפי
בתגובה ל: נועה
את חלולה ושטופת מח שטומנת את ראשה ביול כדי לא לראות את המציאות של צעירים בחברה החרדית שסובלים
22:38 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עמית
מבלבל את המח . אצל החרדי לימוד תורה הוא ערך עליון .
18:22 03.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר