איבד את הממלכתיות. ראש הממשלה היוצא יאיר לפיד, ניצל את טקס האזכרה הממלכתי לראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון ולרעייתו פולה ז״ל, כדי להשתלח במפלגות שניצחו אותו בבחירות.

בנאום שנשא בשדה בוקר אמר לפיד: "לא באתי היום להספיד את בן גוריון, באתי להתנצל בפניו. מה שקורה היום במדינת ישראל מנוגד לכל דבר שהוא האמין בו, לכל ציווי שהוא השאיר לנו. בימים אלה מוקמת ממשלה חדשה בישראל, היא לא מאמינה בזה. לא בשיוויון לנשים, לא בשיוויון ללהט"בים, לא בשיוויון מדיני, לא בשיוויון חברתי ובטח לא בשיוויון למי שאינו יהודי."

רה”מ יאיר לפיד (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)

ממשלה שרוצה להרוס את הדמוקרטיה

"זו ממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי, אבל רוצה להרוס את הדמוקרטיה. דמוקרטיה היא לא רק רצון הרוב. דמוקרטיה היא גם ההגנה על המיעוט מפני הרוב, הפרדת הרשויות ועצמאות בית המשפט, חופש הביטוי ואמירת האמת.", המשיך לפיד והשתלח, כשהוא מתעלם מפועלו של בן גוריון להחרים את אנשי האצ"ל ולח"י בשנים הראשונות של המדינה.

"הממשלה החדשה לא מאמינה בכל זה, אבל אני רוצה להגיד כאן מעל קברך דוד, הם אולי לא – אבל אנחנו כן. אנחנו ציונים. אנחנו מאמינים במגילת העצמאות. אנחנו מאמינים במדינה יהודית ודמוקרטית. אנחנו מאמינים בשלטון החוק." הוסיף לפיד.

בהמשך לנאומים האופוזיציוניים שלו הוא סיים: "אנחנו לא נוותר על המדינה שלנו, לא על העקרונות העומדים מאחוריה, ולא על מורשתו של בן גוריון. זו משימת חיינו, כמו שזו היתה משימת חייו. אני מבקש את סליחתך דוד על מה שקורה פה בימים אלה, אבל סליחה זה לא מספיק. אנחנו לא נשקוט ולא ננוח עד שנתקן את זה, נשנה את המצב ונכתוב עוד פרק, כדברי המגילה, "בַּמַּעֲרָכָה הַגְּדוֹלָה עַל הַגְשָׁמַת שְׁאִיפַת הַדּוֹרוֹת לִגְאֻלַּת יִשְׂרָאֵל".