היום בהיסטוריה: יום הזיכרון לגואל האדמות יהושע חנקין
יהושע חנקין נולד בפלך פולטבה ברוסיה לשרה ולר' יהודה ליב חנקין. אביו של יהושע עסק בחקלאות ונחשב למומחה קרקעות, הוא היה בעל תודעה יהודית לאומית גאה ומשכיל שלח את בנו יהושע ללמוד ב"חדר" לאחר מכן בגימנסיה.
יהושע הצעיר החל להתעניין בתנועה העממית המהפכנית, שהתפשטה אז בין צעירי רוסיה. אך פרעות 'סופות בנגב' שינו את תכוניותיו ותוכניות המשפחה בכלל. האב יהודה לייב, שהבין כי עתידו של עם ישראל ייתכן אך ורק בארץ ישראל, העלה את משפחתו ארצה. ומשפחת חנקין ביחד עם עשר משפחות נוספות, עלו ארצה והתיישבו ביפו.
יהודה ליב יהודי נמרץ ובעל כשרון מנהיגות, אמיץ ובעל אמצעים, היה מראשי הקבוצה. ובין היתר היה מרוכשי הקרקע שלימים, עליה תקום פתח תקווה, ונמנה על ראשוני ראשון לציון. מכיוון שהיה בעל אמצעים, לא נזקק לתמיכתו של הברון רוטשילד. מה שגרם לעימותים ואף למרד שהובילו בני חנקין אל מול פקידי הברון.
לאחר המרד, ומחששם של בני המושבה כי יפגעו בעקבות המרד, עברו בני חנקין לגדרה. בגדרה נישא יהושע לאולגה ממשפחת בלקינד שעמדה לצידו והייתה הרוח החיה בכל מפעלו.
גואל האדמות
בגדרה יצר יהושע בזכות אישיותו, קשרים עם ערביי הסביבה בעלי הקרקעות, מהם למד את מנהגי הערבים ושפתם. קשרים אלו ובקיאותו בחוק המקרקעין העות'מני הועילו ליהושע לרכישת אדמות הארץ. מגדרה, חזרה משפחת חנקין ליפו, ושם התחיל להתמסר למשימת חייו, קניית אדמות מערבים ומכירתן לצורך התיישבות יהודית.
הקרקע הראשונה שרכש חנקין, הייתה שטח של 10,000 דונם בח'ירבת דוראן. על חרבת דוראן תקים חברת "מנוחה ונחלה" שרכשה את הקרקע מחנקין, את המושבה רחובות.
גואל האדמות החל לרכוש מאות אלפי דונמים, אותם העמיד לטובת הקמת ישובים והפרחת הארץ. חדרה, מרחביה, אדמות עמק חפר, אדמות עמק יזרעאל עליהם הוקמו היישובים נהלל, כפר יחזקאל, תל יוסף ועין חרוד, ואדמות בדרום עליהם הוקם קיבוץ רביבים.
בו' בכסלו תש"ו (11.11.45) סמוך ליום הולדתו ה 81, גואל אדמות המולדת, יהושע חנקין, נאסף אל האדמה שכה אהב ובה השקיע את רוב חייו.
יהושע ואולגה נקברו על הר הגלבוע בגן הלאומי בעין חרוד. על שמו רחובות רבים ברחבי הארץ, וגבעת אולגה על שם אישתו. בעמק יזרעאל הוקם לזכרו כפר יהושע הבנוי כצורת האות י' לציון שמו.
"אודה ואתוודה" נהג לומר, "שמשאת-נפשי הייתה תמיד גאולת כל הארץ… וחתרתי בכל רמ"ח אברי להפוך עוד בימי חיי את החלום הזה לעובדה מוחשית".
מה דעתך בנושא?
1 תגובות
0 דיונים
ami cohen
במילה אחת גיבור
16:23 07.12.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר