על פי הדיווחים מהשעה האחרונה, בוריס ג'ונסון צפוי להיכנע סוף סוף ללחץ מחברי מפלגתו ולפרוש מתפקיד מנהיג המפלה השמרנית, כאשר בקרוב ייערכו בחירות למחליפו. אך כעת השמרנים תקועים בבעיה קשה – מי בדיוק יחליף אותו?

לפי שעה, אין יורש מובהק, והדיווחים מדברים על מספר מועמדים אפשריים:

רישי סונאק

שר האוצר לשעבר רישי סונאק התפטר מתפקידו אתמול במסגרת יציאת המצרים הענקית שחווה ממשל ג'ונסון במחאה על תפקודו. על פי ההערכות, סונאק הוא אחד המועמדים בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להחליף את ראש הממשלה.

רישי סונאק. צילום: שאטרסטוק

 

סונאק הוא מנהל קרן גידור לשעבר, ולא היה מאוד מוכר בפוליטיקה, עד שג'ונסון מינה אותו לתפקיד, בפברואר 2020. סונאק היה צריך להתמודד כבר בכהונה הראשונה שלו בתפקיד עם משבר הקורונה, כאשר הוא העניק מאות מיליארדי ליש"ט בתמיכה לעובדים ולעסקים, מה שהפך אותו לפופולרי מאוד.

למרות שהוא נאלץ להעלות את ההוצאות בזמן המשבר, סונאק מאמין במיסים נמוכים וברמת התערבות נמוכה של המדינה בכלכלה. סונאק טיפח נוכחות מרשימה במדיה החברתית, מה שמפריד אותו משאר המועמדים "המבוגרים" והשמרניים יותר של המפלגה. סונאק תמך ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי ב-2016 (הברקזיט).

פני מורדנט

פני מורדנט היא המועמדת הכי פופולרית שלא החזיקה בממשלה האחרונה בתפקיד בכיר בקבינט. עד כה היא כיהנה בתפקיד שרת החוץ למסחר (משרת שר זוטרה). היא כיהנה בעבר כשרת ההגנה וגם היא תומכת נלהבת של הברקזיט.

פני מורדנט. צילום: שאטרסטוק

מורדנט פעלה על מנת ליצור הסכמי סחר עם ארה"ב, ונחשבת לנואמת מצוינת בפרלמנט. כמו כן, היא האישה היחידה בפרלמנט שמשרתת ביחידת המילואים של הצי המלכותי.

סאג'יד ג'אוויד

שר הבריאות לשעבר ג'וואד התפטר גם הוא השבוע. במהלך תפקידו הוא העביר את בירטניה ממדיניות של הגבלות קורונה נרחבות לכאלה של אחריות אישית.

סאג'יד ג'אוויד. צילום: שאטרסטוק

ג'אוויד הוא תומך נלהב של אשת הברזל, ראש הממשלה האגדית מרגרט ת'אצ'ר, ויש לו פוסטר שלה במשרד. כמו כן, הוא מעריץ את איין ראנד, הפילוסופית הימנית כלכלית.

ליז טראס

רבים מדברים על שרת החוץ ליז טראס כאופציה אפשרית להחלפת ג'ונסון זה זמן רב, כאשר בין היתר גם לה יש נוכחות רבה ברשתות החברתיות. טראס הייתה דמות מרכזית בגיבוש התגובה הבריטית והאירופית לפלישה הרוסית לאוקראינה וכן ההתמודדות עם המצב שלאחר הברקזיט.

ליז טראס. צילום: שאטרסטוק

בן וולאס

אפשרות נוספת היא שר ההגנה בן וולאס, שחווה עלייה בפופולריות לאחרונה בעקבות תגובתו למלחמה באוקראינה. וולאס הוא קצין בצבא לשעבר, ובחודש שעבר הביע את תמיכתו בג'ונסון במהלך הצבעת אי האמון.

בן וולאס. צילום: שאטרסטוק