ועדת שרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) את "חוק הנאשם" האוסר על נאשם בפלילים להרכיב ממשלה, וכן העניקה חופש הצבעה לגבי החוק להורדת אחוז החסימה – כך שכל סיעה תוכל להחליט בעצמה האם לתמוך או להתנגד. כעת החוקים הללו צפויים לעלות מחר לקריאה טרומית במליאת הכנסת.
למרות אישור הוועדה, הסיכוי ש"חוק הנאשם" יעבור כעת הוא נמוך יחסית, גם בשל הבעייתיות בסמיכות לפיזור הכנסת וגם בשל ההתנגדות בקרב חברי ימינה לחוק. מנגד, עדיין יש אפשרות שתאושר הורדת אחוז החסימה חזרה ל-2% בלבד (לעומת 3.25% כיום), וזאת על מנת לסייע למפלגות הקטנות לצלוח את הבחירות הקרובות.

בעקבות ההחלטה על חופש ההצבעה, ח"כ מוסי רז אמר כי "כל פעם שהעלו את אחוז החסימה אמרו לנו שזה מה שיביא יציבות. ארבע מערכות בחירות בשנתיים הוכיחו שלא כך הדבר. בינתיים, בכל הקשת הפוליטית יש עמדות שלא מיוצגות בצורה מדויקת מספיק, או שבסכנה שלא להיות מיוצגות, בשל אחוז החסימה הגבוה. הדבר הדמוקרטי ביותר לעשות הוא לאפשר את הורדת אחוז החסימה, ואני מקווה שכל חברי הכנסת, מהקואולציה והאופוזיציה, יצביעו בהתאם".
תגובות
מוסי רז דואג רק למפלגה שלו שמתנדנדת ולא תעבור את אחוז החסימה. ישנם ארבע מפלגות שמאליות כולל ימינה שדואגות לעתידן הפוליטי. אז מה עושים כדי לשרוד? מורידים את האחוז. זו פשוט בושה ויריקה על חשבון האזרח והקופה הציבורית. להפך חיבים להעלות את האחוז ולהעלים מפלגות קטנות וקיקיוניות שמחזיקות את המפלגות הגדולות בבצים. ופוגעות בהיתנהלות תקינה.
עובדתית כל פעם שהעלו את אחוז החסימה המדינה נהייתה פחות יציבה
הורדת אחוז החסימה זה הדבר הנכון שיוביל סוף סוף ליציבות ויגביר את הדמוקרטיה, אפילו שבמצב שנוצר זה נראה כאילו משרת את השמאל.
אני לא בטוח שזה רע למחנה הלאומי. זה אומר ששיקלי ירוץ ויביא עוד 3 מנדטים. זה בדיוק הדבר שיכול להבטיח את השישים ואחד.