הטלטלה לאחר חשיפת מקרי ההתעללות לכאורה במעון החוסים 'בני ציון' שבראש העין: אביעד (השם המלא שמור במערכת) הוא אח של אחד החוסים במעון. בשיחה עם סרוגים הוא מספר על הקשיים וההתמודדויות שעוברים עליהם ביתר שאת, מאז התפוצצות הפרשה.
ספר על אחיך ששוהה במוסד הזה?
"אחי בן 34 והוא אחי הקטן. הוא סובל מפיגור ובעל יכולות קוגניטיביות ומוטוריות נמוכות. קשה לו לתמלל דברים שקורים לו ועוברים עליו. הוא נמצא במעון 'בני ציון' מזה כ-15 שנה. מאז שהתפוצצה הפרשה בתקשורת, עולמי ועולם המשפחה חרב. הקרקע נשמטה מתחת לרגלינו. אנחנו לא מסוגלים לעצום עין – ממש ברמה הפיזית".

שבר ביד וסימני חבלה
אביעד מוסיף על הקושי ההתחלתי: "עצם זה שמוציאים ילד עם צרכים מיוחדים מהבית, מהחממה הטבעית שלו, למעון שהופך להיות הבית שלו – היא קשה מאוד. את רוצה להאמין שהאנשים שאמונים על הביטחון שלו ומשמשים לו כאבא ואמא, מתייחסים אליו ברמה נאותה. זה כמובן לא תחליף למשפחה, אבל שלפחות ייתנו לו את הכבוד הבסיסי!
"כשאנחנו מבינים שהתייחסו לילדים האלה (אביעד מסביר כי הוא נוהג לכנות את החוסים במעון 'ילדים' מכיוון שהם "עם נפש של ילד"), כמו שלא מתייחסים לחיות, בצורה מזעזעת, בהשפלות… אני אפילו לא יכול לחזור על הדברים שעשו להם שם", הוא משתנק, "פשוט נורא".
לא טוב לכם? תוציאו אותו!
מתי נדלקו לכם הנורות האדומות?
"לאורך השנים, אחי חזר לא פעם עם מכות וסימני חבלה. כל פעם כששאלנו את הצוות, תמיד היו להם את אותן התשובות: הוא נפל, נחליק, נפל מהמיטה, הוא הותקף על-ידי חוסה אחר… התשובות לא השביעו את רצוננו, וכשהיינו אסרטיביים הם פשוט אמרו לנו שאם לא טוב לנו – אנחנו מוזמנים להוציא אותו".
אביעד מסביר כי גם את הדרך הזו הם ניסו: "קשה למצוא מקום כזה לרמה שלו אשר נראה סביר. לצערי כל המקומות האלה קשים. הם מצמידים אותך לקיר. פתאום אתה מבין שסביר מאוד להניח שגם הוא נפל קורבן".

"היו מקרים שהסתיימו במוות"
כאשר הם היו יותר תקיפים וביקשו תשובות וראיות, הוא מוסיף: "ביקשנו שיפתחו לנו מצלמות והם אמרו שהחוק הוא שאסור להם להראות לנו את המצלמות, ושהם עשו את הבדיקה שלהם. אתה מרגיש לבד מול מערכת שלימה. שמעתי על עוד עשרות מקרים דומים, אם לא יותר", הוא משתף בכאב. "יש לנו קבוצה פנימית של מספר מעונות. משתפים שם על מקרים נוראיים שאי אפשר לשמוע. כולם מקבלים תשובות זהות והתמודדו עם מקרים זהים, והיו מקרים שאפילו הסתיימו במוות ונמצאים כעת בחקירה".
במה התבטאו סימני האלימות? לאורך כמה זמן זה ליווה אתכם?
"הדבר הכי נורא היה שבר ביד וסימנים כחולים נוראיים בגב ובצלע. אחי בקושי יכל לקום. גם כשבן אדם נופל מהמיטה, מה שמעולם לא קרה לו בבית, החבלות האלה זה לא משהו שמתחבר עם המציאות. אמרו לנו גם שהוא ננשך. בזרוע היו לו כמה פעמים חתכים עמוקים שנראו כי הם נעשו כמכוון ולא בתקיפה".
מניע לאומני?
אחד החשודים שמעצרו הוארך הוא תושב קלנסווה, בן 23, אשר מחר יוגש נגדו כתב אישום. לדעתך יש כאן מניע לאומני?
"אני לא יודע. מי שעושה את הדברים האלה הוא פשוט חסר צלם אנוש. זה לא עושה את זה חמור יותר או פחות. הם פשוט חיות אדם, פראי אדם. אי אפשר להבין את המעשים האלה. לי מאוד חורה ועצוב, מעבר למקרה של אחי, זה חוסר הלימה בין הסיקור התקשורתי למקרה המזעזע ביותר שקרה במדינת ישראל כלפי אנשים חסרי ישע שלא מסוגלים לדבר. זה צריך לפתוח מהדורות חדשות ולא להיות אייטם של שתי דקות".
אסור לנו כחברה להעביר את זה לסדר היום. יש לנו מחויבות כמדינה כלפיהם. הם גם ככה אומללים, אז לפגוע בהם ולהתעלל בהם עוד יותר? לרמוס עוד את גופם ונפשם? אוי לנו כחברה. מדהים איך כל היום מדברים על יוקר המחיה, שזה נושא חשוב, אבל פה מדובר על חיים יקרים, שזה הרבה יותר קשה! אני קורא לממשלה לשנות את התפיסה כלפיה מעונות החוסים".
"חרב עלינו עולמנו"
יש באמת דרך להגיע לחקר האמת?
"כן, יש דרך. היא סיזיפית ודורשת השקעה רבה של כח אדם ומשאבים. לא פשוט לעשות את זה. אולי לא נח למשרד הרווחה לפתוח עוד ועוד תיבות פנדורה. חייבים לפתוח את כל המצלמות, לא של דירה אחת מבין כולם. חובה לבדוק הכל ולהשקיע את כל המשאבים על מנת להגיע לחקר האמת. מדובר פה בחיי אדם! אני מצפה שימצו את הדין עד תום עם כל המתעללים והמעורבים – בין אם הם עשו זאת פיזית ובין אם ידעו והעלימו עין".
איך ההתמודדות שלכם בימים אלה?
"אחי עדיין נמצא שם בדירה. חרב עלינו עולמנו. קשה לנו מאוד. השגרה התהפכה לגמרי. אנחנו לא מתפקדים, זה פשוט נורא ואיום".
יש לך מסר לשר הרווחה?
"כן. אני חושב שלא צריך להיות קרוב משפחה של אחד הנפגעים בשביל לא לישון בלילה. כל בן אנוש ששומע על המקרים צריך להתעשת ולהבין שהמצב הזה לא יכול להימשך. אני פונה לשר בבקשה שייכנס ועדה בלתי תלויה על מנת לבדוק בציציות ולהגיע לחקר האמת, להבין מה קרה במעון הזה לאורך השנים. לתחקר עובדים, גם כאלו מהעבר. לדעת ולהבין מה קורה ומה צריך לשנות, מה לא נעשה כמו שצריך. אני מבקש לדעת מה באמת עושים הלאה בכדי שדברים כאלה לא יישנו".

אביעד מנסה לסיים בקורטוב של אופטימיות: "אני מקווה ומתפלל שהדברים ישתנו ומישהו ישמע את הזעקה שלנו ואולי באמת מעז ייצא מתוק. את הבכיות האלה אי אפשר להשיב, אבל אפשר לפחות לדאוג הלאה, שלא יחזרו מקרים כאלה נוראיים".
ממשטרת ישראל נמסר: המשטרה חוקרת כל תלונה בדבר חשד לפגיעה בחסרי ישע באופן מקצועי וברגישות הנדרשת. החקירה מתנהלת בימים אלה, במהלכה, בתום חקירה סמויה, נעצרו 4 עובדים במעון חוסים באזור השרון, בחשד להתעללות חמורה ותקיפת חסרי ישע, החוסים במקום. לא מוכרים לנו על אירועים כמתואר בפנייתכם. נמשיך לחקור במטרה להגיע לחקר האמת. אנו מדגישים כי מחר יוגש במחוזי כתב אישום נגד החשוד המרכזי וביום חמישי יוגש כתב אישום נגד 3 מעורבים נוספים.
מהמעון נמסר: כל תלונה או חשד שהועלו על ידי משפחות הדיירים, טופלו במלוא הרצינות ובחומרה רבה ולראייה, פוטרו שישה מטפלים לגביהם היו חשדות ממשיות של פגיעה לאורך השנתיים האחרונות. המעון פועל זה שנים בכדי לצמצם ככל הניתן את מקרי האלימות. בכדי להגביר את רמת השקיפות והפיקוח, המעון אף מינה מיוזמתו לפני מספר שנים שופטת בדימוס שבחנה תלונות הנוגעות לאלימות ויחס לא הולם. כל תלונה וחשד שהובאו בפניה, טופלו על ידי הנהלת המעון.
מה דעתך בנושא?
2 תגובות
0 דיונים
נועם
הרבי מלובביץ' ישו מוחמד הנביא מואפק טריף
09:07 19.02.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
בינה
מזעזע. ועוד יותר מזעזע זה השתיקה הציבורית והתקשורתית בענין...מי שהם פחות 'מצטלמים' טוב לא מעניינים את התקשורת...ככה זה ים החוסים, הקשישים ועוד אוכלוסיות ''פחות יפות''. עצוב מאוד
15:35 09.02.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר