לפי כל הערכות, עוד שבועיים המשוכה הגדולה ביותר של הממשלה תהיה מאחוריה, עם אישור תקציב מדינה לשנתיים הקרובות. הצעד שאמור לכאורה להוריד את מפלס המתח הקואליציוני.

מה שהיה נראה תחילה כמשימה בלתי אפשרית, ולמרות הלחצים של הסיעות השונות, לאט לאט נראות הסכמות שמתגבשות ועם עוד כמה "קווצ'ים", לישראל יהיה תקציב מאושר לראשונה זה שנים.

אבל המבטים בקואליציה כבר מופנים לאתגר הבא, כאשר הסוגיה המדינית צפה יותר ויותר, כלל לא בטוח שהממשלה שחרטה על דגלה התעסקות בנושאים אזרחיים, תוכל לעמוד בה.

הפרסום על מתן אישורי הבנייה עבור 3,000 יח"ד ביהודה ושומרון, ההתקדמות בהסדרת הקרקע באביתר, הלחץ של ארה"ב לפתוח קונסוליה נוספת בירושלים לאוכלוסייה הפלסטינית, אירועי תג מחיר בשטחים ומתן תושבות לאלפי פלסטינים – כל אלו מרעידים את יסודות הממשלה הרעועה ביותר שקמה זה שנים, ומחדדים את השאלה: כמה זמן ישרוד יצור הכלאיים הזה שמחבר את קצוות הקשת הפוליטיים.

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

ליברמן על הסדרת אביתר (צילום: סרוגים)

אם לא מספיק, גם היחס כלפי הבנייה הבלתי חוקית בחברה הערבית, בדגש על הפזורה הבדואית, ממשיך לפצל את הקואליציה.

מצד אחד עומד ראש הממשלה החליפי לפיד ומצהיר על הסדרת 3 כפרים בנגב, לצד הרצון של רע"מ להוביל בחקיקה חיבורי חשמל לבנייה לא חוקית, כאשר מנגד עומדת שרת הפנים שקד, המקשה על המהלכים האלו.

בנט ועבאס (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

יותר ויותר חברי כנסת של מרצ והעבודה מתבטאים פומבית על הקושי במה שהם מזהים בתור "מהלכים ימנים" של הממשלה, ומולם הח"כים של ימינה ותקווה חדשה מזלזלים בחשיבות הפגישות של שרי השמאל עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, צעד שמתפרש על ידם בצורה מעליבה.

מתי תפקע הסבלנות?

ביום ראשון האחרון ביקש ראש הממשלה בנט מחבריו לקואליציה "לא להרעיד את הספינה" ולהתמקד בעבודה הנדרשת באישור תקציב המדינה.

מאז הספיקו ווליד טאהא ויאיר גולן לאיים בפירוק הממשלה, אבל גם לו יצויר שכולם יהיו ממושמעים בשבועיים הקרובים, ו"הספינה" תעבור את סערת התקציב, הגלים הבאים מחכים בהמשך הדרך.

חברי מרצ אצל אבו מאזן (צילום: דוברות מרצ)

כאשר מחברים יחד קבוצת חברי כנסת שמאמינים בארץ ישראל השלמה, לצד אלו הרוצים הפרדה מלאה עם הפלסטינים, בתוספת מפלגה ערבית לא ציונית, יש גבול להעמדת הפנים שהאידאולוגיה המדינית יכולה להישאר מתחת לשטיח.

האם הממשלה תצלח את מבחן אביתר או הקמת נציגות זרה בירושלים בניגוד לרצונה? ימים יגידו.

לאף אחד לא ברור מה יהיה הטריגר שיצית את המהומה בין חברי הקואליציה ו"הבעיה" של בנט ולפיד, שזה מתקרב מהר מאוד.