בימים של משבר כלכלי חריף, כשענפים שלמים עוד סגורים בשל הגבלות הקורונה, עלתה בשבוע האחרון שוב סוגיית שכר הבכירים הכוללת את רה"מ, השרים, ח"כים אבל גם שופטים ונשיא המדינה. אך בימים של קרב על נרטיב ותשומת לב ציבורית, גם הצעה פשוטה ומתבקשת של התאמת שכר הח"כים למציאות הכלכלית, נתקל בקשיים פוליטיים.

הבוקר (ראשון) הודיע יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן), כי הוא אינו מחכה להחלטת שר האוצר ישראל כ"ץ והשבוע תעלה הצעת חוק לפיה שכר חברי הכנסת לא יעודכן בעוד כחודשיים. מכיוון שמדובר בהצעת חוק של הוועדה, ולא הצעת חוק פרטית של חבר כנסת, היא תוכל להגיע ישירות לקריאה ראשונה במליאה. שר הביטחון ורה"מ החליפי, בני גנץ, מיהר לצייץ בטוויטר שהוא מברך את היוזמה ו"קורא לכל חברי הכנסת להצטרף".

צילום: דוברות הכנסת

על-פי החוק, בכל ינואר מתעדכן שכר הבכירים לפי העלייה של השכר הממוצע במשק. השנה באופן אבסורדי דווקא השכר הממוצע עלה מכיוון שרבים מבעלי השכר הנמוך פוטרו או הוצאו לחל"ת, ולכן העלייה מסתכמת השנה בכ-7%, שעבור שכר חברי הכנסת מדובר בעלייה של סביב 6,000 ש"ח לחודש.

ח"כ קרעי: "לא רק שכר הח"כים, מדובר באחיזת עיניים של כחול לבן"

אבל בקואליציה הזאת, כצפוי, לא הכל הולך חלק. ח"כ שלמה קרעי (הליכוד) זועם על ההצעה של גינזבורג וטוען שהיא הצעה חלקית בלבד והצעת החוק שלו, מקיפה יותר וכוללת את כל בכירי המגזר הציבורי: "כבר לפני מספר חודשים יזמתי הצעת חוק שקובעת כי השכר הממוצע במשק לצורך עדכון שכר בכירי המגזר הציבורי, יכלול את שכר המובטלים, כך שתבוטל עליית השכר הצפויה ואף תהפוך לירידת שכר של כ-5%, לח"כים, לשופטים, למקבלי פנסיות תקציביות גבוהות ועוד. כאלף נושאי משרה בכירים במגזר הציבורי."

ח"כ קרעי מוסיף: "הצעת החוק שמובאת מחר לוועדת הכנסת מדברת על הקפאה זמנית בלבד ושל שכר הח"כים בלבד. מדובר באחיזת עיניים של כחול לבן, שחוששת לגעת בשכר של בכירים אחרים במגזר הציבורי, בשעה כלכלית קשה זו. כך למשל, עדכון שכר שופטי העליון לא מטופל בהצעת החוק הזו וצפוי לעלות בלמעלה מעשרת אלפים שקלים לחודש לכל אחד ואחת מהם."

צילום: יוסי אלוני/פלאש90

וזה בנוסף ליוזמה של שר האוצר, ח"כ ישראל כ"ץ (הליכוד), בהחלטת ממשלה עוד מחודש ספטמבר. לפי ההצעה שאושרה ע"י השרים, יקוצצו 10% משכר כל הבכירים נושאי משרה בכירים (שרים, ח"כים, הנשיא, מבקר המדינה, נגיד בנק ישראל ושופטים) לפי נוסח ההצעה, הקיצוץ אמור להיעשות במסגרת הוראת שעה עד לסוף שנת 2021. לפי ההחלטה, מלבד הקיצוץ עצמו, שכר הבכירים, לא יעודכן בשנה הבאה. אם זאת ההחלטה טרם הובאה לאישור בכנסת, בין היתר בשל חוסר היכולת של הליכוד וכחול לבן לאשר חקיקה באופן משותף.

גינזבורג כאמור החליט שלא להמתין יותר ומעלה כבר השבוע את ההצעה. כעת נותר לראות האם שאר חברי הכנסת יתנו את הקרדיט לח"כ מכחול לבן, או שימצאו תירוץ איך להוריד הצעה כזו מסדר היום.