לכבוד הרב אילעאי עופרן שלום.
קראתי את מאמרו של הרב שמואל אליהו על אודות החילון בציונות הדתית ואת תגובתך- "חמש עצות למנוע דתל"וש בציונות הדתית" וברצוני להגיב.
כקורא אובייקטיבי מן הצד אין ספק שדברי הרב שמואל אליהו משכנעים יותר, ואילו טענותיך ניתנות להפרכה בקלות, ולו רק מבחינה אינטלקטואלית, וכעת אגיב להן לפי הסדר:
1. בטענתך הראשונה כתבת: "לעולם אל תגיע למצב בו אתה רואה רבע או שליש מהבוגרים שלך ככישלון." כלומר, לטענתך עלינו להתייחס לכל בחירה חינוכית של ילדינו או תלמידינו בשוויון נפש, כאשר כל בחירה שלהם היא טובה וראויה ובעצם "כל הדרכים שוות".
טיעון זה בעייתי משתי בחינות:
ראשית מבחינה אידיאולוגית- איני מחנכת את ילדי ותלמידי למצב בו כל דרך שיבחרו היא טובה ונכונה. אני מאמינה (אף על פי שדברים מעין אלו אינם 'פוליטיקלי קורקט' בימינו) שיש דרך אחת נכונה לחיות על פיה והיא דרך התורה וכך גם אחנך את ילדי ותלמידי.
בן או תלמיד שיבחר חלילה אחרת- אמשיך לאהוב אותו בכל ליבי, ויחד עם זאת אכאב עד עומקי נשמתי, ביודעי שחייו יהיו פחות טובים, פחות מדויקים, ופחות נכונים, ממש כמו שאכאב ואצטער לו ח"ו אחד מבני יסתובב בחברה לא טובה, יתדרדר לפשע או ינהל אורח חיים שאינו מוסרי.
אם איננו מזועזעים מעזיבת דרכה של תורה בקרב חלק גדול מבנינו – ראוי לנו לבדוק את רמת החשיבות של התורה בעולמנו.
שנית מבחינה לוגית- לא יתכן להניח שהתייחסות בשוויון נפש לאורח החיים של ילדינו מפחיתה חילון. להפך. במצב של קשר בריא בין הורים לילדים, ילד רוצה להמשיך את דרכם של הוריו ולגרום להם נחת רוח ושביעות רצון.
אם נשווה בין ילד שיודע שהוריו ישמחו במידה וימשיך בדרך התורה והמצוות ויכאבו אם יבחר בדרך אחרת, לבין ילד שיודע שכל דרך בה יבחר תתקבל בשלוות נפש אצל הוריו, אין ספק כי סיכוייו של השני לבחור בדרך החילון גבוהה יותר.
2. בעניין הטיעון השני, אין חולק על כך שמדיניות חינוכית של פחד מעזיבת הדרך, ופחד בכלל, רק מזיקה, אך אין בדבריו של הרב שמואל שליט"א קריאה לחינוך מתוך חרדה, אלא להפך- קריאה לחינוך מתוך שמחה והתלהבות מהקודש, תוך ביטחון וחיות, ובמקביל קריאה לחשבון נפש דתי לאומי כללי על רמת בהירות הדרך אצלנו כציבור אל מול רוחות טשטוש הנושבות בעולם.
דווקא "ההקצה הדתית" מורידה את החילון
3. הטענה שבעבר הציבור הדתי ככלל היה פחות תורני, אין בה כדי לסתור או להחליש את טענתו של הרב שמואל. גם כיום וגם בעבר הייתה קיימת תופעת 'הדתל"שים'.
לא ערכתי מחקר בנושא אך להערכתי מאז הקמת המכינות הקדם צבאיות (והראשונה שבהן- מכינת 'בני דוד' בעלי, שבפירוש משתייכת לאגף התורני בציבור הדתי לאומי) תופעת החילון בצבא פחתה מאוד, כך שיש יסוד סביר להניח שדווקא ה"הקצנה הדתית" הכללית בציבור מורידה את שיעור החילון.
הנחה זו מתחזקת על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המראים כי בשנים האחרונות (במקביל להתחזקות הדתית המתוארת במאמרך) חלה ירידה בשיעור הדתל"שים בציבור הדתי לאומי.
4. בהערה הרביעית קראת לרב שמואל אליהו להפסיק להציג עמדה מזלזלת כלפי הבוחרים בדרך שונה וברי הפלוגתא.
האם המשפטים: " תפסיק לראות בכל מי שבוחר בדרך אחרת חלש אופי שנגרר אחרי חולשותיו… למד לפרגן לבני הפלוגתא שלך" לא מבטאים בעצמם זלזול בבני הפלוגתא? האם לסובלנות ולפלורליזם יש מקום רק לכיוון אחד?
הערת סוגריים קטנה: המושג 'בר פלוגתא' הוא מושג מעולם בית המדרש המבטא דעות שונות בתוך מגוון ה"70 פנים לתורה". איזו שייכות יש למושג זה כאשר מדובר על מי שנמצא מחוץ לבית המדרש?
שוב: בהנחה שאנו מאמינים בדרך חיים אחת של תורה מן השמיים, מי שלא מאמין בדרך זו, אינו "בר פלוגתא" אלא אח, בן וחבר, אהוב מאוד אך טועה.
5. וודאי שיש לאהוב את הבריות שלא כדי לקרבן לתורה, אך עלינו להיזהר שלא ישכח חלקו השני של המשפט.
כשחסרה ההנחה הבסיסית שיש לחנך לתורה ולכאוב את עזיבתה, מאין מגיעה הסמכות לקבוע איזו תורה היא תורה פסולה?
שנזכה להגדיל תורה ולשמוח בה, תוך אחדות, אהבת ישראל ואמונה בצדקת הדרך.
מה דעתך בנושא?
25 תגובות
4 דיונים
אשר
הדס שוקרון, כל הכבוד על דברים אמיתיים, שניכרים באמיתותם, ולצערי, פחות מדי מושמעים, מרוב האג'נדות הפוסט מודרניות שעוטפות אותנו, במימון "הקרן לישראל חדשה" וגרורותיה...
14:24 10.06.2021שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יהושע לקס
מצטרף לכל המשבחים את הכותבת, הן על התוכן והן על סגנון הכתיבה.
06:39 10.11.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
צודקת
כתיבה יפה בהירה ואנליטית וכמובן לוגית
15:32 22.10.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ליאור
מסכים עם כל מילה.
20:45 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אליהו
חזק וברוך
20:39 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ענת
מדויק ונכון
19:55 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מעיין
הרב אילעאי עופרן נוקט כנראה ב'גישה המקבלת', שכן כך גדל. נכד לישעיהו ליבוביץ' ואח צעיר לאחת מבכירות 'שלום עכשיו', אחת הרעות שבהן, שעזבה את דרך התורה לחלוטין. ולכותבת המאמר, יישר כח! ואני,...
הרב אילעאי עופרן נוקט כנראה ב'גישה המקבלת', שכן כך גדל. נכד לישעיהו ליבוביץ' ואח צעיר לאחת מבכירות 'שלום עכשיו', אחת הרעות שבהן, שעזבה את דרך התורה לחלוטין. ולכותבת המאמר, יישר כח! ואני, לא תורנית ולא חרד"ל, אבל האמת הברורה והלא מתנצלת צריכה להיכתב, להישמע ולהיאמר, במיוחד בעידן האובר פוליטיקלי קורקט ופוליטיקת הזהויות הבזויה.
המשך 11:12 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
הפוסל במומו פוסל
בתגובה ל: מעיין
ההיסטריה הדמוגרפית הסרוגית היא פוליטיקת זהויות פר אקסלנס.
22:05 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יריב
מספר ההערות לכותבת: 1. אם שליש מתלמידייך בחרו בדרך שונה מזו שחינכת אותם. אולי הבעיה היא בך ולא בהם? 2. אם כפי שטענת יש ירידה בחילון, אז על מה הרב אליהו מתלונן?
08:44 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אבי
בתגובה ל: יריב
הרב שמואל מתלונן על כך שלמרות שיש ירידה מדובר באחוזים גבוהים
17:29 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
הדס
בתגובה ל: יריב
ודאי שהבעיה היא בי כמחנכת, זה נושא המאמר. קריאה למחנכים בציונות הדתית..
00:09 08.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
הדס שוקרון
בתגובה ל: יריב
ודאי שהבעיה היא בי כמחנכת ולא בהם.זה בדיוק נושא המאמר, קריאה למחנכים בציונות הדתית לחנך לזהות ברורה.
00:12 08.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מי שלא מאמין וחי בחברה של מאמינים
מהר מאוד לומד שמשתלם לו להעמיד פנים שהוא מאמין. הסבירות שיתמיד בהעמדת פנים כזאת בחברה פתוחה, שאפשרויות אחרות זמינות בה, היא נמוכה מאוד.
07:14 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
לא חשוב בכלל
מצדיע! לזה יקרא מחנכת. לא לחנך למיליון דברים כלומר לשום דבר. לחנך לתורה ולמצוות לחנך להיות יהודי. כל הכבוד.
02:48 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר