"לעולם אל תחפש אישור למשהו שאתה כבר מאמין בו", זהו הכלל הראשון במודיעין כפי שכותב בן מקנטייר בספרו "המרגל והבוגד". התקלות והקלקולים, שהתגלו במהלך חקירת "פרשת דומא", מעוררות את השאלה האם ייתכן שגורמי החקירה בישראל, הפרו בניסיונם למצוא את הפושעים?
סימני השאלה סביב זהות מבצעי הרצח משפחת דוואבשה בכפר דומא עלו בין היתר בתוכנית "עובדה" שעסקה בפרשה זו, וישנם לפחות שני עניינים שלא התבררו בתוכנית עד תומם. האחד נוגע לראיון עם חוקר המשטרה. החוקר סיפר שעד ראיה מהכפר תיאר בפניו את מה שאירע באותו לילה, אולם השוטר לא נשאל האם אותו עד נחקר. והעניין השני שעולה האם בבדיקת ההיתכנות (או אולי באי בדיקתה) שערבים הם אלו שציירו את הכתובות בעברית.
עניין הגרפיטי הוא קריטי להבנת ניתוב כיווני החקירה, וחשוב להדגיש כי היו מקרים שבהם רוססו כתובות בעברית ע"י ערבים, ולא רק ביו"ש.

בשנת 1913 נרצח בקייב ילד אוקראיני בשם יושצ'נסקי. בעקבות הרצח נרקמה עלילת דם שהאשימה יהודי בשם מנדל בייליס במעשה. בעקבות משפט בייליס כתב זאב ז'בוטינסקי את מאמרו "במקום סנגוריה": "עד עכשיו היו מסדרים לנו רצח דתי בידיים בלתי זריזות ובאופן גס… אפשר שימצא אומן מושלם שיעבד תכנית, יחשב מראש את כל האפשרויות… באופן שיוצר רושם מדהים… בין האנטישמיים יש אנשים בעלי תרבות, ומאידך גיסא יש אנשים עשירים מאוד ובעלי יכולת גדולה, שיש בכוחם להשתמש באמצעי זיוף בדוקים ומנוסים מאוד. לא כל כך קשה בימינו למצוא גם בר-נש יהודי שישבע לשקר."
נער הגבעות מגשימים את החזון של היהודי החדש
השב"כ פעל עד לשלב מסוים בקרב גורמים חתרניים בישראל שהיו בקשר או בעלי זיקה לקומוניזם, כמו "השומר הצעיר", מפ"ם והארגון האנטי -ציוני קומוניסטי "מצפן", עבר טרנספורמציה למעקב אחר גורמי ימין. בכדי להבין את עומק השינוי ניתן לומר שבתהליך שטרם נחקר, עברו חברי תנועת "שלום עכשיו", שהיא למעשה "מצפן" רך, לשורות השב"כ ושינו את הלך המחשבה ודפוס הפעולה שלו. הדבר מתבטא בייחוד בהקמת המחלקה היהודית. באופן מטפורי אפשר לומר שמכשירי האזנה שהיו מותקנים במשרדו של מאיר יערי, ממנהיגי השומר הצעיר, פורקו והותקנו במשרדי מועצת יש"ע.
האוריינטציה של המחלקה היהודית מכשילה אותה בתפקידה. במקום שינתבו את כישורי השטח שפיתח נוער הגבעות לטובת סיכול אירוע פח"ע נגד יהודים, הרחיקו את נערי הגבעות מהקונצנזוס והדירו אותם מהחברה. פסילתם משירות צבאי אף היא שגיאה קשה שכן דווקא מנערים נונקונפורמיסטים שכאלה, צומחים לוחמים ומפקדים נועזים, כפי שכתב ההיסטוריון הצבאי לידל הארט. הייחס המיוחד שלו זוכים נערי הגבעות הן מצד המחלקה והן מצד התקשורת דורש בירור ייסודי, מאחר והוא גולש מעבר לשנאה העצמית שאליה כבר התרגלנו ושנובעת מסלידה מהיהדות ומזיכרון הגלות.
כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .
הנערים הללו מגשימים את החזון של היהודי החדש. העברי שמחובר ומתערה באורחות חייו בנוף התנכ"י. מאז הקמת המדינה ועד היום טענו סופרים ישראלים משפיעים, וביניהם ס. יזהר, בנימין תמוז, א.ב. יהושע ועמוס עוז, שהמעשה הציוני הוא פגיעה בנוף הארצישראלי הקדום. והנה באופן פרדוקסלי דווקא אותם אלה שמממשים את תיאורו של יזהר, בסיפורו "השבוי" מ-1949; "אי-בזה היו רועים רחוקים נוהגים את צאנם בלב השדה בשלוַת הליכות", מוצאים עצמם מוקעים ונרדפים ע"י הממסד.
יש הרבה אחראים בפרשת דומא וספק אם התנהלותה של המחלקה היהודית הייתה מתאפשרת אילולא תיאורו של ז'בוטינסקי מאותו מאמר, שנראה כאילו נכתב בימים אלה: "מאתים רבנים נשבעו בדפוס… שאין היהודים שותים דם תינוקות, ואיש לא שם לב… רושם כזה יעשו כל נאומים שנשאו ושעתידים לשאת צירי היהודים בבית-המחוקקים… כל דברי ההגנה הם לבטלה. ואולי יש בהם גם משום נזק. זה שנים אחדות יושבים היהודים על ספסל הנאשמים. לא הם חייבים בדבר. אשמים הם רק באחת: הם מתנהגים כאשמים."
אם התקווה הקלושה, שבערעור לבית המשפט העליון יתקיים משפט צדק, ואכן יתחוור שמערכות חשובות במדינה הלכו שולל אחרי כתובות גרפיטי, יהיו כאלה שיאלצו להתוודות ולומר "אבל אשמים אנחנו". וראשי המדינה, המתהדרים במורשתם הבית"רית, יצטרכו לשאול את עצמם כיצד לא הפנימו את מאמרו היסודי של מנהיגם.
ד"ר יהודה שלם, עמית מחקר במכון אריאל לביטחון ותקשורת
מה דעתך בנושא?
13 תגובות
2 דיונים
אוראל זר
והמבין יבין - ואין פה מה להוסיף!
13:29 03.03.2021שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אוראור
שזה קורה דווקא פה בישראל - ועוד בשנת 2020! נו - תמים גמור היה מי שבטעות חשב שפה בארץ ובשנות האלפיים לא יהיו יותר עלילות דם - והמבין יבין!
12:23 16.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ביבי
אין ערוך לך ואין "דומא" לך...כתבה מאלפת ...מאמין לחפות הנערים..
19:06 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
נערי הגבעות הם החשמו
נערי הגבעות הם החשמונאים של דורנו
15:57 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שמחה
להרחיק אותם מחוץ למדינת ישראל- יחד עם גורמי פשע בשולי החברה שיחזרו לבתיהם עם אבא ואמא ויפסיקו עם המטורללות בשומרון
13:51 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שדה
את כל ראשי המאפיות (שידועים לכל קצין מודיעין במשטרה) שאחראים ל - רציחות, גניבות, פרוטקשן, סמים, זנות וסחר בנשים, שוק אפור וסחיטות..... להם יש זכויות, אותם לא יענו ויחסלו את הפשיעה בארץ. נער גבהות שלא ברור בכלל מה עשה, כשידוע שיש בכפר ריב חמולות ועוד ספקות נוספות - מענים עד לב השמיים ומוציאים ממנו הודאה בעינויים, ושמחה תומך בעיוות המוסרי הנורא הזה.
17:09 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ההנהגה הביתה!
לאחרונה העם היהודי מתאהב במשפטי שדה, ומחפש לינץ ציבורי ודם. אני מתבייש בהנהגה של הציונות הדתית, שבנט ושקד גיבו את העינויים ועדיין קיבלו שש מנדטים. אני גם מתבייש ברוב ההנהגה הדתית שלנו,...
לאחרונה העם היהודי מתאהב במשפטי שדה, ומחפש לינץ ציבורי ודם. אני מתבייש בהנהגה של הציונות הדתית, שבנט ושקד גיבו את העינויים ועדיין קיבלו שש מנדטים. אני גם מתבייש ברוב ההנהגה הדתית שלנו, ששותקים מול משפט השדה התקשורתי, כשברור לחלוטין שבן אוליאל עונה ולכן הודה, וזה רשע מוחלט. הגיע הזמן לבקש נההנהגה הפוליטת וגם הרבנית ללכת הביתה. הם תמכו במפלגה של 4 נשים לא צנועות מתוכן 2 מחללות שבת בפרהסיא. התירו להפר הסכם חתום ולגנוב ברגע האחרון. ותמכו בבנט ושקד החלונים-ליברלים שגיבו עינויי תופת לילד שלנו, והרב דרוקמן גיבה את בנט בהאשמת הנוער היקר שלנו (שאולי אכן טועה) בכך שהתנהגותם בזויה, והכל כמשפט שדה ולינץ תקשורתי בלי לשמוע אותם. איבדתי אימון בהנהגה ואני קורא להם לפנות את מקומם.
המשך 13:28 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חוקר שבכ
משפט מתנהל על פי ראיות ולא על פי הלכי רוח ואג'נדות פוליטיות. למרות חוסר האימון של רבים בימין במערכות החוק והמשפט - כך הוא המצב. לומר שאנשי שלום עכשיו מאיישים...
משפט מתנהל על פי ראיות ולא על פי הלכי רוח ואג'נדות פוליטיות. למרות חוסר האימון של רבים בימין במערכות החוק והמשפט - כך הוא המצב. לומר שאנשי שלום עכשיו מאיישים את השבכ זו אמירה דימגוגית ושקרית לחלוטין. כמו האמירה שרוני אלשייך, אביחי מנדלבליט, רז נזרי ואבי ליכט שטיפלו בכתב האישום נגד נתניהו, שכולם בוגרי ישיבות ואנשי ימין - הם שמאלנים. נוח מאוד אבל שקר מוחלט. תתייחס לראיות ולא לתיאוריות מופרכות.
המשך 12:19 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ענת
הרי שכל כתב האישום הזה הואר שקר אחד מוחלט. לא היה ולא נברא. בבקשה לראות את סדרת הסרטונים שמוכיחים שזו עלילה ותו לא. וכן.. המחלקה היהודית בשב"כ היא מפלצתית וטוב שתיסגר שעה אחת קודם. אין להם מה לעשות אז רודפים אחריילדים ומלבישים עליהם סיפורים הזויים. בבקשה להתעדכן בפרטי הפרשה
15:48 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מלכי
להסתמך על הודאותיו של הנאשם - לאחר לעונה קשות כפשוטו כפשוטו כפשוטו, פשוט עינויים עד לב השמים. וברור לנאשם שאם לא יספק את הסחורה בהודאות ובשחזור הוא יחזור לעינויים ובפרש שפורסם שהמענה הראשי היה נוכח בשיחזור - זה פשוט נבלה!!!!! כל מי שמגן על זה כולל אתה, סוכן שב"כ "יקר" -משתף פעולה עם כל הרוע והנבלה. נקודה!!!! דרך אגב, לצערנו כבר פורסם כיצד השב"כ מרמז לנאשמים מה לומר, ואם לא יאמרו את הנרמז, אז קדימה להמשך העינויים.
17:04 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שדה
א. בודאי שהמשפט מושפע מדעת קהל ומשמירת המוניטן של השב"כ. אם יעמוד על הכף ספק, ויהיה מדובר בדילמה האם לפגוע במוניטין השב"כ בגלל ספק - לע"ד בית המשפט ישמור על מוניטין השב"כ למרות שאת המחיר שילם עמירם. ב. ע"פ התורה הקדושה - שנתנה מבורא עולם - אין אדם שם עצמו רשע, בנפשות. ומכיוון שחוקרי השב"כ עינו את עמירם עד שהודה, הרי הם פועלו להפליל אדם מתוך עינויים עצומים כשעל פי תורת ישראל אין להודאה זו שום ערך. ולמה התורה לא נתנה תוקף להודאה זו - בדיוק בגלל מקרים כמו המצב הנוכחי, שניתן להפעיל לחץ על אדם להודות כפי שעשה השב"כ בעינויים. ג. כמה חבל שהשב"כ ירה לעצמו ברגל. הרבה אנשים תמימים שנתנו פעם אמון גדול בשב"כ, לא יכולים עוד לתת בו אמון כלל. כמה חבל!!!!!!!!!!!
20:47 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
נערים שליחי הבורא
נערי הגבהות טהורים השמאל ימ''ש רצח והעליל נערי הגבהות טהורים השמאל ימ''ש רצח והעליל נערי הגבהות טהורים השמאל ימ''ש רצח והעליל
23:34 25.06.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
פוקח עינים
בתגובה ל: חוקר שבכ
מבין הארבעה שמנית רק רז ניזרי איכשהוא שומר על נסיון קל שבקלים לאזן את השמאל ללא הצלחה .לגבי דעתם הפוליטית של כל ראשי השב"כ חוץ מדיסקין קח לך את התוכנית שומרי הסף והתמימות תעלם לך מיד
08:10 06.08.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר