חדשות

הרב זייני: בבחירות האלה יצאה הציונות הדתית לחירות

בפעם הראשונה מאז ראשית הציונות, הצבור הציוני דתי יצא לחירות עולם, וחדל להיות מה שהיה תמיד בימי מפא"י או חירות-ליכוד, שפחה נחרפת לציונות החילונית. לראשונה העז מישהו להציע אלטרנטיבה ציונית דתית לכל עם ישראל, שיש בה כדי לשלב שני ערכי היסוד של עמנו: תורה וארץ ישראל.

הרב זייני: בבחירות האלה יצאה הציונות הדתית לחירות
צילום: הרב אליהו זייני (אסף מילר)

בחירות אלו התגלו כבחירות מן המכוערות שידענו בעת האחרונה.

בבחירות שקדמו להן הושמעו אמנם דברים חריפים ביותר, ובפרט שברובן התנהל המאבק סביב עתיד מדינתנו והמחלוקות ביטאו מאבקים אידיאולוגיים עמוקים וגורליים. בבחירות האחרונות, היתה התעמולה ברמה ירודה כפי שלא ידענו עד היום, ופעמים רבות מדי הגיעה לרמות של שפלות.

הטון ניתן הפעם ע"י מפלגת השלטון הליכוד, שלא היסס לחרף ולגדף רבנים יחד עם הציונות הדתית בכללה, כשהם שוכחים שמאז המהפך ב-77' הייתה זו הציונות הדתית שהעלתה את הליכוד לשלטון.

איך מפלגה שרוב בוחריה (אם לא כולם) דתיים ומסורתיים יכולה לחרף ולגדף רבנים חשובים כאחרוני האנטישמיים? רק פתי יאמין שיחסים עכורים בין בנט ונתניהו (או רעייתו) יכולים להיות סיבה לשפלות כזו. האמת היא פשוטה יותר: המצע כמו ההתנהגות של בנט עשו שבפעם הראשונה מאז ראשית הציונות, הצבור הציוני דתי יצא לחירות עולם, וחדל להיות מה שהיה תמיד בימי מפא"י או חירות-ליכוד, שפחה נחרפת לציונות החילונית.

בפעם הראשונה העז מישהו להציע אלטרנטיבה ציונית דתית לכל עם ישראל, שיש בה כדי לשלב שני ערכי היסוד של עמנו: תורה וארץ ישראל, ערכים שכל מי שהרים דגלו של אחד מהם במישור הפוליטי ויתר על השני. תופעה פסיכו-פתולוגית זו הובהרה היטב כבר על יד רבותינו במסכת פסחים, כאשר ציינו שלעיתים גדולה שנאה שרוחשים אנשים רחוקים מתורה כלפי הדבקים בתורה משנאה שרוחשים אומות העולם לישראל.

חוששני שעל ראש הממשלה להבין שהצבור הציוני הדתי שהרים אותו תמיד על נס ומצא את עצמו לא רק נבגד, אלא אף נרמס על ידי כל מנהיגי הליכוד לדורותיהם, לא יוכל הפעם לשכוח ולסלוח. מכאן והלאה הוא יפנה לעם ישראל ישירות מעל ראשי המפלגות הגדולות. כבר הקב"ה פסח מעל ראשיהם, והמעיט את כוחן.

הציונות הדתית הפגינה גם בגרות פוליטית, כאשר הסכימה להתאחד יחדיו זרמים וקבוצות שונות מבחינה אידיאולוגית אף בנקודות רגישות. היא שמה את האחדות העקרונית סביב התורה לעיקר בראש דאגותיה, ומשום כך זכתה לברכה. מנדטים רבים מאנשים יקרים מאד, הלכו לאיבוד משום שאחדות זו לא הופנמה כראוי בכל מקום.

האכילו את הרב בשקרים

גם ש"ס לא בחלה באמצעים כדי להרחיק מצביעים מהציונות הדתית ובמעשה מחפיר, ניצלו את גילו המתקדם של רבם שליט"א כדי לשים בפיו דברים שלא יצאו מעולם כמותם מפיו: לכנות יהודים בשם 'גויים וכופרים בתורה' וכדו'. כל בר דעת, ואפילו ילד בן חמש, יכול להבין שאין לרב כל קשר עם הפשע הזה. כדרכם בחולי חולין, הם 'האכילו' אותו במידע שקרי ובזוי על מנת שיגיב מתוך דאגה אמיתית לתורה בחריפות כזו. יש כנראה ביניהם 'דתיים' החושבים שאין קשר בין דת ליראת שמיים.

ובאשר למפלגה של יאיר לפיד, עלייתה המטאורית אינה בהכרח סימן לבגרות פוליטית עדיין, אלא היא ביטוי למחאה חברתית במובן הרחב של המלה (כלכלה, דיור, צבא ועוד). לכן אף מנהיגה הטרי מראה סימנים של בהלת מה כלפי המעמד העצום לו זכה בהפתעה מוחלטת.

כדי להשכיח (או למחוק) עקבות עבר הזכור לנו לא כל כך לטובה מפאת עוינותו הפתולוגית של אביו כלפי צבורים דתיים, 'יש עתיד' שיתפה אי אלו דתיים אתו, אבל לא ברור שלא יתגלו כעוינים ללא מעט נקודות הרצויות בעיני הצבור הדתי. אך יש מקום לקוות שרצונו לשפר יחסים אלה אמיתי. ואם יתגלה כזה, יהיה בדבר ברכה.

==

הרב ד"ר אליהו זייני הוא ראש ישיבת ההסדר 'אור וישועה' בחיפה.

תגובות

21
21
עקיבא
25.01.13

חרות בתנאי שיציב את הציונות הדתית כדרך הנבחרת ביהדות להציב תהום וגבולות בינינו לבין החרדיות הגלותית החשוכה . להשיב למרנם עובדיה המשתלח והמקלל , סיני ואינו עוקר הרים , כגמולו . לצאת למסע החזרה בתשובה לציונות הדתית כדרך הראויה . להתנגד למורשע בממשלה . לצאת נגד תרבות הפטור הגורף ולא לומדים , הכלכלה השחורה כתרבות מגובת רבניהם לדפוק את הפריץ והשנור החזירי ןתרבות הוראות הקבע המנצלות את חלשי החברה לכאילו חמלה תמורת כסף .

20
עמוס ארליך
25.01.13

מילות גנאי כלפי הציונות הדתית "הישנה" או "החדשה" = פגם הציונות הדתית התחילה עם כלב בן יפונה ויהושע בין נון. כל מי שמחפש פגמים להנאתו וממציא פגמים אם אינו מוצא, שוב אינו בשבילי לא רב ולא עצום אלא גוי-גדול.

19
אורח
25.01.13

תמהני אם כבוד הרב מכיר את המצע של בנט או מסריו. חוששני שלא היה מסכים לכמה ענינים מהותיים (לא על הפרטים הקטנים)