שתי המערכות הבחירות בשנה האחרונה הביאו את מפלגת כחול לבן לשבור ימינה ולפנות ביתר שאת למצביעים מהצינות הדתית, הכוללים הגדלה משמעותית בתקציב, פנייה ממוקדת למיינסטרים הדתי ותקיפה של מפלגות הליכוד ו'ימינה'.

שילוש התקציב לציונות הדתית

לשם כך, חתמו כחול לבן היום (שני) חוזה עם משרד הפרסום המגזרי 'משרוקית' המתמחה בין היתר באסטרטגיה, בייחוד בקמפיין ברשתות החברתיות והבנה במיינסטרים הדתי לאומי. במטרה להביא קולות מגוש הימין בסבב השלישי של הבחירות. הפעם הושקעו כספים רבים יותר ממערכות הבחירות הקודמות ובכחול לבן שילשו את התקציב המיועד לקמפיין ממוקד למגזר בסכום של מאות אלפי שקלים.

אם בסבבים הקודמים רשמו בכחול לבן הישג בקהילת הדתל"שים והלייטים, הפעם הם מכוונים להגדיל את המנעד וחפצים בקולות הימין הרך מהציונות הדתית. הם מכוונים גם לאלו הנמצאים ביישובים ובערים עם נוכחות דתית בולטת, כמו שהם ואלקנה, במטרה להגדיל את כוחם. הדבר יכלול פנייה למצביעים שסולדים מכתבי האישום של ראש הממשלה נתניהו, הצגת מדיניות ימין-מרכז- כמו קידום ההצהרה של יו"ר המפלגה בני גנץ על סיפוח בקעת הירדן ושלילת הקמת ממשלת מיעוט עם הרשימה הערבית המשותפת. עם זאת, המפלגה מציינת גם נכונות לקיים משא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית.

מדובר בניצחון לח"כים הדתיים-ימניים במפלגה, חילי טרופר יועז הנדל וצבי האוזר שניהלו מאבק בתוך כחול לבן מול הח"כים משמאל בשאלה לאן יופנו משאביה הכספיים של המפלגה. הם הצליחו להוביל שהמפלגה תשקיע פחות במרדף אחר הקול השמאלי-ערבי ושינו את התקציב שיופנה להשקעה בקול הדתי לאומי.

"ערכים הם כבר לא ערכים": כחול לבן נגד ימינה

התדמית שנועדה לקחת קולות מהליכוד וימינה באה לידי ביטוי בסרטון שמפורסם בסרוגים לראשונה ותוקף את התנהלות הרשימות הדתיות עד לאיחוד. בו נטען כי "הבית שלך הוא כבר לא בית" ולאחריו נראה יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר מצהיר כי "הפוליטיקה של הציונות הדתית הגיעה לשפל המדרגה". בהמשך מוקרן סרטון האלימות ממרכז הבית היהודי תחת הכיתוב "כשערכים הם כבר לא ערכים" וירידה על שר החינוך, הרב רפי פרץ. כל זאת כדי להוכיח את הטלטלה שנמצאת בה הציונות הדתית ולמשוך מצביעים לכחול לבן תחת ססמאות כמו "בית של ממלכתיות, ציונות, ערכים, יושרה", מילים בהם מסתיים הסרטון.

בשבוע שעבר שיגר ח"כ אחמד טיבי איום במהלך דיון בוועדה המסדרת, לפיו אם בכחול לבן יקדמו מהלך של סיפוח – בני גנץ יישאר יו"ר האופוזיציה. חבר הכנסת יועז הנדל הגיב לו: "אחמד טיבי כמו חבריו לרשימה עושים נזק לפרלמנט הישראלי ולהשתלבות של ערביי ישראל עם חובות וזכויות. טיבי לא קובע ולא יקבע כלום לי ולשאר אנשי כחול לבן. בקעת הירדן שלנו ותהיה שלנו לעד".

הנדל הוסיף כי: "המענה הכי טוב שלנו הוא הכפלת מספר התושבים בבקעה והפיכת מעלה אפרים למרכז עירוני. נעבוד רק עם מפלגות שמכירות בישראל כיהודית ודמוקרטית".

כאמור, טיבי התייחס לתכניות הימין להחיל ריבונות ישראלית בבקעת הירדן. "תמשיכו לדבר על סיפוח בקעת הירדן – אולם אם תתקדמו עם התוכנית הזו, ח"כ בני גנץ יישאר יו"ר האופוזיציה" איים טיבי. ח"כ פנינה תמנו-שטה מכחול לבן ענתה: "שטיבי לא יקבע מה המצע שלנו".