שלושה ימים לשבת חיי שרה: חבר הכנסת משה ארבל (ש"ס) בפנייה לשר הביטחון נפתלי בנט בעקבות החלטת בג"ץ: "לא יעלה על הדעת שהמדינה תאפשר כניסה רחבה לפלסטינים בעוד במערכת המכפלה מוטלות מגבלות דרקוניות".

פנייתו של ארבל מגיעה לאחר שבג"ץ בפס"ד 4901/15 הכריע היום (שלישי) סופית כי במתחם הקבר של רות וישי בחברון תותר כניסה של פלסטינים.

קבר רות וישי בחברון שבשכונת תל רומיידה, הוכר עוד בשנות ה-90 כמקום המקודש ליהודים וגם בהסכם ביניים שנערך בשנים אלו בין ישראל לפלסטינים נכלל בין האתרים הארכיאולוגיים בעלי חשיבות לצד הישראלי.

כך, משנת 2001 ישנו גם בית תפילה במקום ולא התאפשרה כניסת פלסטינים למתחם הקבר.

בדיון שנערך בבג"ץ שנה שעברה (25.10.18) לאחר עתירה של הווקף של חברון,  אמנם הביאו את השיקול של הצורך הביטחוני, אך הוסיפו כי ישנו קושי בכך שבחסות הצד הצבאי נמנעת כניסת מוסלמים לקבר.

באפריל השנה, השיבה המדינה כי עמדת היועמ"ש היא כי האיזון בין צרכי הביטחון ובין זכויות הפרט חלות גם על הפלסטינים, וההוראה החלה בספטמבר השנה עת חטיבת יהודה מימשה את החלטת מפקד הפיקוד – האלוף נדב פדן, מפקד כוחות מה"ל ביהודה ושומרון.

כך, במתחם למתחם הוצב חייב כמו גם הותקנו מצלמות אבטחה וכל אזרח יוכל להיכנס בכפוף לאישור המפקד הצבאי וכניסת פלסטינים תתאפשר לאחר נקיטת אמצעי ביטחון.

הכניסה הבטוחה של הפלסטינים תתאפשר לאחר אמצעי ביטחון הכוללים גם את סגירת האתר בפני מבקרים ישראלים.

הווקף בחברון עוד ניסה להמשיך את עתירתו עד להצגת מתווה ברור שיאפשר כניסת פלסטינים, וכי אם העתירה תימחק אזי "לעולם לא תתאפשר כניסתם למקום", אך בג"ץ מחק את העתירה לאחר שהצבא הציב בפניו שכל אזרח יוכל להיכנס בתיאום מראש ולאחר נקיטת אמצעי ביטחון.

ח"כ משה ארבל. תצילום: Revkin Fenton/Flash90

ארבל: אבקש שכניסתם של מוסלמים תוגבל

חבר הכנסת מש"ס, משה ארבל, פנה לשר הביטחון נפתלי בנט בעקבות החלטת בג"ץ, בכך שבמשך למעלה מ-25 שנה לא התפללו מוסלמים במתחם וכי יהודים במשך מאות שנים קראו במקום כקדוש והתפללו שם.

על החלטת בג"ץ אמר כי הינה מצערת: "להורות על חילול קבר רות וישי ומקום התפילה שבקרבו דווקא בעת זו, ערב שבת חיי שרה".

ארבל הוסיף בפנייתו לבנט: "אבקש בכל לשון כי כניסתם של מוסלמים למתחם תוגבל באופן דומה למגבלה המוטלת כל כניסת יהודים לאולם יצחק במערכת המכפלה".

לדבריו, "לא יעלה על הדעת שהמדינה תאפשר כניסה רחבה לפלסטינים בעוד במערכת המכפלה מוטלות מגבלות דרקוניות כל כניסת יהודים למערת המכפלה".