ב-11 ליוני 1982, כ' בסיון תשמ"ב נערך קרב 'סולטן יעקב' – הקרב הקשה ביותר במלחמת לבנון הראשונה.
מדרום לכפר הערבי 'סולטן יעקב' הנמצא בבקעת הלבנון התנהל קרב קשה בין חילי צה"ל לצבא הסורי. במהלך הקרב כותר כוח גדול של צה"ל על ידי כוח סורי גדול משמעותית.
באחד השלבים בקרב, הלוחמים מגדוד השריון 362 מצאו את עצמם מכותרים לחלוטין בשטח עוין מוקפים בתוך יחידות סוריות גדולות. בשלב זה נראה כי גורל הגדוד נחרץ ומפקד הגדוד הורה לחיילים להתכונן לברירה אכזרית: או להילחם עד הכדור האחרון או להיכנע. לבסוף הוחלט לנסות לעשות ניסיון נואש ולצאת מהכיתור.
רק לאחר זמן ממושך בקרב הרואי, הצליחו הלוחמים לצאת ולהינצל. תוצאות הקרב בסיומו של יום היו קשות ביותר: 20 חיילים נהרגו ו-30 אחרים נפצעו. בנוסף, שני חיילי צה"ל נשבו בידי הסורים וחזרו רק לאחר מספר שנים. שלושה חיילים נוספים: יהודה כץ, צבי פלדמן וזכריה באומל הוכרזו כנעדרים.
חלק גדול מחיילי הגדוד הורכב מתלמידי ישיבות ההסדר, חלקם היו ממש בסיום ההסדר לימודי השנה האחרונה.
ימים ספורים לפני השחרור נקראו התלמידים לצאת, פשוטו כמשמעו, מבית המדרש לסגור את הספרים ולהתייצב ביחידה.
כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .
37 שנים לאחר אותם מאורעות מטלטלים, יזם מאיר הרשקוביץ, אחד הלוחמים בגדוד, שבת הודיה מרגשת שבה התכנסו עשרות יוצאי ההסדר שהשתתפו בקרב ובנות זוגם.
החיילים, אז בתחילת שנות העשרים לחייהם, היו בוגרי ישיבות ההסדר כרם דיבנה, ישיבת הכותל וישיבת שעלבים.
נראה כי מציאת גופתו של זכריה באומל לפני מספר חודשים והבאתו לקבורה, היה סיבה נוספת בהחלטה לקיים את השבת והיא ללא ספק הציפה את הזיכרונות המורכבים מאותו יום גורלי.
השבת שנערכה באולפנת בהר"ן בגדרה הייתה לדברי צבי מייזליש, אחד מהלוחמים שהשתתפו, שבת מרגשת ומעוררת השראה.
בערב שבת שוחחו המשתתפים עד השעות הקטנות של הלילה על התובנות של אותו יום לחימה ארוך וטרגי.
רבים שיתפו בבפעם הראשונה את החוויות הקשות שנצרו בליבותיהם. אחרים סיפרו בהרחבה כיצד השפיע הקרב על החלטות שונות שעשו במהלך חייהם.
במוצאי שבת היה שיא נוסף של התרגשות מהולה בכאב במפגש בין משפחות 'סולטן יעקב' להוריו הקצין הדר גולדין שגופתו מוחזקת על ידי החמאס שמחה ולאה.

מה דעתך בנושא?
4 תגובות
2 דיונים
שלמה
גם חיילי ההסדר מבית מדרש סמינר למורים ״מורשת יעקב״ לחמו בקרב סולטן יעקב העקב מדם. היו מהם שנפלו ומהם שנפגעו. ראוי היה להזכירם.
21:36 27.06.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שם למד באומל
.
20:50 30.06.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
דב
אהוד ברק יסד מפלגה חדשה בהנהגתו . אהוד ברק פיקד על הכניסה לסולטן יעקב. האם הארכיון סגור כדי להסתיר את היהירות שלו ושגיאותיו שגבו מחיר נורא של 20 חברים?
20:16 27.06.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שלמה
מנהיגות אמיתית לא יכולה ואסור לה להיבנות לאור המערכה בקרב סולטן יעקב שרק חלק ממנה נחשף ללוחמיה ולציבור בכללותו. מנהיגות אמיתית צריכה להודות בכישלונה ולשלם את מחירה בהתאם.
22:04 27.06.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר