צפו בהקלטות נדירות: הרב מרדכי אליהו זצ"ל בקולו אוסר עלייה להר הבית
הקלטות נדירות של הראשון לציון הרב מרדכי אליהו זצ"ל הוא נשמע בקולו אוסר עלייה להר הבית. תלמידיו הקרובים מעידים בשמו: "הרב לקח את המפות ואמר "זה מקום שאנחנו לא נכנסים אליו!"

בסרטון חדש, המופק ע"י ארגון מורא מקדש, לקראת יום ירושלים, מתועדת התנגדותו התקיף והמוחלט של הרב מרדכי אליהו זצ"ל, נגד עליה להר הבית.
בסרטון מופיעות שלוש הקלטות נדירות של הרב עצמו, וכן דעתם של שישה מתלמידיו הקרובים ביותר, כולל בנו הרב יוסף אליהו. כמו כן מובאים ציטוטים בנושא, משני ספרים שכתב הרב בסוף חייו ולא ידועים לכלל הציבור.
(ההקלטות של הרב אליהו באדיבות 'בית המדרש דרכי הוראה לרבנים')
בסרטון מובאת הקלטה נדירה של שאלה שנשאל הרב מרדכי אליהו זצ"ל ברדיו – "כבוד הרב להיכנס להר הבית, יש איזה שהוא צד של היתר?" והרב עונה על כך תשובה קצרה ונחרצת: "אין שום היתר להיכנס להר הבית!"
אח"כ מובא קטע קצר משיעור של הרב, בו אומר הרב דברים ברורים: "ישנם אנשים הולכים, עולים להר הבית, מסתובבים בו. אתה הולך להר הבית, מי יודע על מה אתה דורך? מי יודע על מה אתה רומס? הם צריכים מאוד מאוד להיזהר. המחשבה של אנשים ללכת להר הבית, לעלות להר הבית – זה חמור מאוד הדבר הזה!"
תלמידיו מעידים – הרב אליהו אסר לעלות להר הבית
הרב יוסף אליהו, בנו של הרב וראש בית המדרש 'דרכי הוראה לרבנים', אומר: "דעת מרן אבי עליו השלום, מרן הרב אליהו הייתה שאסור לעלות להר הבית, לכל השטח שלו, בין אם טבלו בין אם לא טבלו, אין בזה שום ספק, זו הייתה דעתו הברורה והנחרצת בדבר, והוא כתב את זה בכמה מאמרים ובכמה פסקים".
הרב שמואל זעפרני, ראש ישיבת ההסדר 'המאירי', ומי שהיה ראש לשכת הרב זצ"ל אומר בסרטון: "דעת הרב אליהו זצוק"ל ברורה לחלוטין. ב22 השנים שאני צמוד אליו נשאל עשרות פעמים – מה דעתו בענין העליה להר הבית, ותשובתו הייתה חד משמעית – יש איסור מוחלט לעלות להר הבית. סיבה ידועה – שאין אנו בקיאים היום במקום המקדש".
בנו, הרב דביר זעפרני, שזכה בעצמו לשמש רבות את הרב אליהו זצ"ל, והוא גם אחד מעורכי כתביו, מספר: "אחרי שהתחילו כל הפרעות של האינתיפאדה השנייה, נכנסתי ללמוד את נושא הר הבית בצורה מעמיקה, את כל המסורת בעניין העלייה, את כל המסורת בעניין הגבולות. ולעניות דעתי היה מקום אולי לחשוב על איזשהו מקום בהר הבית שכן היה מותר להכנס אליו לפי כל השיטות. באתי לביתו של הרב אליהו עם המפות שציירתי ושהיו בידי הגשתי לו אותן ואמרתי לו "הרב, אני למדתי והרב יסביר לי איפה טעיתי בחשבון שמותר להכנס להר?". הרב לקח את כל המפות שהיו לי, סגר אותן החזיר לי ואמר לי "אסור. זה מקום שאנחנו לא נכנסים אליו!"
בגלל העלייה להר הבית יש פיגועים
הרב מנחם בורשטיין, ראש מכון פוע"ה, שמתוקף תפקידו התייעץ רבות עם הרב מרדכי אליהו זצ"ל, מתאר את יחסם של הרב צבי יהודה קוק זצ"ל, הרב אברהם שפירא זצ"ל, והרב מרדכי אליהו זצ"ל לעליה להר הבית: "אני אוהב להגיד את הדברים תמיד בדרכי נועם, אבל הרב צבי יהודה תמיד ציין שבנושא הר הבית אנחנו נטורי קרתא, וצריך מאוד להיזהר באיסורים. דיברתי הרבה פעמים עם מורנו ורבנו הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא, וכשהוא דיבר על הנושא של הר הבית, תמיד ראיתי את חרדתו, בצורה מאוד חזקה ככה, שהוא נחרד שאם חס וחלילה לא יבינו את גודל האיסור. גם זכיתי לקשר גדול מאוד עם מורנו ורבנו הרב מרדכי אליהו זצ"ל, וגם איתו, אין כמעט נושא שלא שאלתי אותו, אבל כשהגענו לנושא הר הבית הוא היה מאוד חד וברור".
עוד מספר הרב דביר זעפרני: "אחרי שעה הרב יצא מביתו ללשכה לקבלת קהל ונסעתי איתו, והרב כמשיח לפי תומו הסתכל עלי ואמר לי "אנשים עולים להר הבית ואחר כך באים לשאול אותי למה יש פיגועים!" האמירה הזו זעזעה אותי כי ביטויים כאלה לא היו רגילים אצל הרב אבל כנראה החומרה של הדבר היתה דבר שמאוד מאוד בער בו ולכן הוא הלך והשתמש בכזה ביטוי".
אנחנו לא בעלי בתים על הקב"ה!
בחלק האחרון של הסרטון מובאת תשובה רחבה של הרב מרדכי אליהו עצמו, כפי שנשאל בסוף שיעורו השבועי, מדוע אסור להיכנס להר הבית, כדי לחזק את הריבונות היהודית במקום:
"שאלה: למה לא נאמר גם בעניין העליה להר הבית, כאשר מדובר למעשה בחששות של איסור וחומרות, אם אנחנו רואים שנוכחות יהודית היא מחזקת מאוד את הבעלות על המקום, אולי יש מקום לשקול להתיר להיכנס להר הבית, בגלל השיקול הזה, של חיזוק הבעלות היהודית על המקום?"
הרב מרדכי אליהו משיב: "אנחנו אומרים בפרקי אבות: משה קיבל תורה מסיני, ומסרה ליהושע, ויהושע לזקנים, וזקנים לנביאים, ונביאים מסרוה לאנשי כנסת הגולה. הם אמרו שלושה דברים, וכו', עד הלאה, עד הדורות שלנו. אנחנו לא בעלי בתים על התורה! אנחנו לא בעלי בתים על הקב"ה! אם חז"ל אומרים שאנחנו טמאי אדם, או טמאי גוף או טמאי מת, ולא יכולים להיכנס למקום הקדוש, אז אנחנו לא צריכים להתחכם איך להיכנס. אנחנו צריכים להתחכם, להתפלל לבורא עולם – רבונו של עולם – בשביל מה המחלוקת הזאת, הויכוח הזה, הקב"ה יטהר את עם ישראל – "וזרקתי עליכם מים טהורים וטהרתם", ואז כולנו ניכנס בעגלא ובזמן קריב, בבניין בית המקדש, בית קודשנו ותפארתנו, בלי שום ספקות ובלי שום בעיות. אבל להיכנס היום למקומות האלה בספקות, ואולי חס וחלילה אנחנו נטמא את המקום, אז זה לא כל כך טוב, ואולי יתקיים בנו "ולא תקיא אתכם הארץ".
מוסיף הבן הרב יוסף אליהו: "הוא היה כל כך חרד לקדושתה של ארץ ישראל, ודאי שאם היה צד שמותר לעלות הוא היה עולה. אבל דעתו היתה בצורה נחרצת, הוא לא עלה ולכל מי ששאל אותו היה אומר שאסור לעלות להר הבית בשום צד ואופן שיהיה".
דברים ברורים וחד משמעיים
הרב מרדכי נגארי, רב העיר מעלה אדומים, מספר: "ממה שזכינו לשמש את הרב אליהו זכר צדיק וקדוש לברכה, ממה שזכינו לשמוע בקולו האישי, וגם מכתביו, בתשובותיו, כמו שו"ת הרב הראשי שנמצא פה לידינו זה ברור לחלוטין שמורנו ורבנו פסק, כמו גם כל מעצות הרבנות הראשית לדורותיהן, מקום המדינה, וכל הראשונים לציון, שאסור ליהודי לעלות להר הבית. ישנן כמה וכמה סיבות, לא נכנס עכשיו לשיקולים, אבל זה ברור שזו היתה דעתו".
הרב איתן איזמן, ראש מוסדות נעם-צביה לשעבר, ומי שהיה מנכ"ל הרבנות הראשית בזמן כהונתם של הרב אברהם שפירא זצ"ל והרב מרדכי אליהו זצ"ל, אומר: "הרב מרדכי אליהו אמר דברים ברורים וחד משמעיים, אסור לעלות להר הבית! כך שצריכים להבין, שלא כל אחד יכול לומר את ההיפך ממה שאמרו גדולי האחרונים שלנו. אנחנו לא באים להתקיף אף רב, אנחנו רק באים לומר את הדברים בצורה מפורשת וברורה, מה הייתה דעת הרב קוק זצ"ל, מה הייתה דעת הרב צבי יהודה זצ"ל, מה הייתה דעתו של הרב שפירא זצ"ל, והרב ישראלי זצ"ל, שכולנו שותים את מימיהם, למדנו על ברכיהם, ואנחנו משתדלים להמשיך את דרכם".
מוסיף הרב יוסף אליהו ומקריא מתוך ספר ההלכה האחרון שכתב הרב אליהו זצ"ל בימי חייו- מאמר מרדכי, הלכות לימות החול, עמ' 147: "אסור להיכנס ולהתפלל במקום המקדש עצמו היינו בכל הר הבית, כיוון שכולנו טמאי מתים ושאר הטומאות, ואפילו אם נטהר משאר הטומאות"- אפילו שאדם יילך ויטבול – "אין אנו יודעים את המקום המדויק של העזרה והחיל" – "זה בדבריו, דברי קודשו של הרב, זה הספר האחרון שיצא בימי חייו, שהגיה אותו אפילו בעצמו ובפרק ט' הלכה ט"ז כותב הרב הדבר במפורש. ולכן אין שום היתר לעלות להר הבית בימינו!"
הרב מרדכי נגארי, נדרש לשאלה למה התכוון הרב אליהו כשקרא להקים בית כנסת ליד הר הבית, והוא מקריא מתוך הספר "שו"ת הרב הראשי", עמ' 25 אותו הגיה הרב זצ"ל בעצמו: "הוא הציע, כך כותב הרב, לבנות בית כנסת, לא בשטח הר הבית, אלא מחוץ לחומה בצד מזרח כלומר בצד של שערי הרחמים".
וכן מעיד הרב איתן איזמן: "הוא תמיד אמר שהוא מקווה שיקימו בית כנסת ליד הר הבית על מנת שיוכלו להתפלל ולהתגעגע להר הבית".
הרב יוסף אליהו חותם את הסרטון בברכה: "בעזרת ה' משיח צדקנו יבוא במהרה בימינו וכולנו נטהר ונראה את בית המקדש ונעלה לשם בשמחה ובצהלה".
מארגון "מורא מקדש", שהפיק את הסרטון, נמסר בתגובה: "סרטון זה יוצא לקראת יום ירושלים הבעל"ט, והוא מהווה המשך לסרטון שפורסם כבר ביחס לעמדת הרצי"ה נגד עליה להר הבית בזמן הזה. סרטונים אלה מוכיחים מעבר לכל ספק את עמדתם הנחרצת של גדולי הדור הקודם, ביחס לאיסור חמור זה. אנו מקווים ובטוחים כי הם יתרמו לחיזוק מצוות מורא מקדש בקרב עמך בית ישראל".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו