מגיבים לפיגוע הקטלני: באפגניסטן ובעולם הביעו זעזוע לאחר פיגוע הטרור הקטלני של ארגון הטליבאן בעיר הבירה קאבול, שהוביל למותם של 95 אנשים וכן כ-200 בני אדם נוספים שנפצעו, חלקם במצב קשה.

"זהו אסון נוראי" טען שר הביטחון האפגני מוחמד עריף. "בדרך כלל הטליבאן נמנעים מלבצע פיגועים כאלה בחורף, אך בעקבות האסטרטגיה החדשה של ארה"ב באזור הם החליטו לצאת כבר עכשיו במתקפה. הם רוצים להראות שהם רחוקים מתבוסה- והעם האפגני שילם את המחיר".

"אסון נוראי". זירת הפיגוע באפגניסטן (צילום: עמוד הטוויטר של רשת CNN)

הפיגוע זכה לגינויים רבים גם ממדינות המערב. הראשון שיצא בגינוי הוא שגריר האו"ם באפגניסטן, טדמיצ'י יאמאמוטו. "האירוע היום הוא לא פחות ממעשה זוועה" טען בהצהרה לתקשורת המקומית. "אלו שעומדים מאחוריה חייבים לשאת באחריות למעשיהם ולעמוד לדין".

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס בהצהרה משלו לפיגוע הקשה. "המתקפה הקטלנית הזו מגבירה את נחישותנו ואת נחישות שותפינו באפגניסטן לפעול מול הטרור" אמר. "על כל מדינות העולם לפעול נגד הטליבאן ותשתית הטרור התומכת בהם".

Taliban targeted innocent Afghans, brave police in Kabul today. Our thoughts and prayers go to the victims, and first responders. We will not allow the Taliban to win!


"הטליבאן תקף אפגנים חפים מפשע ושוטרים אמיצים בקאבול" הוסיף טראמפ בעמוד הטוויטר שלו. "תנחומינו לכל הקרבנות. לא ניתן לטליבאן לנצח!".

תושבי קאבול הביעו תחושה של חוסר אונים בעקבות הפיגוע אתמול, הממשיך את גל הטרור שפקד את המדינה בחודשים האחרונים. "אין לנו ביטחון ראוי או ממשלה מתפקדת טען מוחמד חניף, בעל חנות הסמוכה למקום הפיגוע, בראיון לרשת רויטרס. "מה עלינו לעשות? איך נמשיך לחיות? אנשים מרגישים כי הם חייבים למצוא מקום לחיות מחוץ לאפגניסטן. אין לנו חיים ראויים במדינה הזו".

"איך נמשיך לחיות?". אחד מהפצועים בפיגוע באפגניסטן (צילום: עמוד הטוויטר של רשת Teymour)

כזכור, הפיגוע אתמול היה הקטלני ביותר שידעה אפגניסטן בשנה האחרונה. במסגרת הפיגוע הקשה מחבלים הטמינו מטען חבלה בתוך אמבולנס, שהתפוצץ בעמדת בידוק משטרתית באזור משרדי הממשלה ובנייני השגרירויות הזרות במדינה. סגן דובר משרד הפנים האפגני, נסראת רחימי, הסביר כי נהג האמבולנס היה מחבל מהארגון הטליבאן, שהצליח לעבור מחסום משטרתי אחד כשטען כי הוא מסיע חולה לבית החולים הסמוך- ומיד הפעיל את מטען החבלה בנקודת הבידוק השנייה.

עדי ראייה סיפרו על ענן עשן שנוצר מעל מקום הפיצוץ בלב העיר, וכן שהבניינים בעיר רעדו- גם במרחק מאות מטרים ממוקד הפיצוץ. "זה היה כאוס מוחלט" טען עד ראייה בראיון לרשת רויטרס. "אנשים ברחו לכל כיוון כדי להימלט מהפיצוץ. היו פצועים בכל מקום ואנשים שצעקו כי נפצעו בראשם או בידיהם ורגליהם".

כשעה לאחר הפיגוע, דובר הטליבאן זביהוללה מוג'היד פרסם הודעה לפיה הארגון לוקח אחריות על המתקפה הקשה. האירוע הנוכחי הוא המשך של גל של פיגועי טרור שהוצאו לפועל לאחרונה, הן על ידי הטליבאן והן על ידי פעילי ארגון דאעש. בשבוע שעבר ארבעה מחבלים של הטליבאן פתחו באש לעבר אורחים במלון "אינטרקונטיננטל" ורצחו 20 אנשים, ובנובמבר האחרון פעיל דעאש פוצץ את עצמו מחוץ לאולם אירועים וגרם למותם של 11 אנשים נוספים.