מי שמכיר אותי מקרוב יודע שאני חובבת פירות מושבעת, ומקפידה לפחות פעמים בשנה לפני פסח ולפני ראש השנה לעשות ניקוי פירות. בטח אתן מרימות גבה עכשיו וחוששות מכמות הסוכר שיש בפירות, אז היום אני הולכת לחשוף בפניכן את כל האמת על פירות, מבטיחה לכן שאתן הולכות להיות מופתעות.
מה יש לרופאים נגד פירות?
אז מה העניין עם פירות? למה רוב הרופאים, תזונאים, דיאטנים שתפגשו יגידו לכן שכדאי להגביל את כמות הפירות ביום. זה יהיה מאד יהיר ולא מקצועי מצדי להגיד שהם טועים. אז קודם אומר שהם לא טועים, אלא הם ממליצים להגביל את כמות הפירות ביום, לאור התרבות התזונתית בה אנחנו חיים.
אני רוצה להסביר: כיום, בתרבות בה אנחנו חיים, רוב האנשים מבססים את תזונתם על פחמימות מעובדות, כלומר כל מוצרי המזון הטבעיים שבני האדם עיבדו אותם ויצרו מהם מוצר שונה מצורתם הטבעית. אני מדברת על לחמים, מאפים, בצקים, קמחים, פסטות, פריכיות, קוסקוס, פתיתים, חטיפי דגנים, דגני בוקר וחטיפים. המאכלים הללו מהווים את רוב התזונה בתרבות שלנו.

הפחמימות המעובדות שולטות בשגרה שלנו- בבוקר אנחנו אוכלים דגני בוקר או לחם כלשהו, בארוחת עשר אנחנו אוכלים סנדוויץ', בצהריים פסטה ובערב עוד לחם. הבעיה בפחמימות המעובדות שהן מתפרקות בגוף לסוכר ונוצר מצב שיש המון סוכר בדם והגוף לא יכול להתמודד עם המצב הזה. בעקבות כך נוצרות כל מיני מחלות כמו השמנה, לחץ דם, סכרת ועוד.
לכן במקום להגביל את כמות הפירות, יש להגביל את כמות הפחמימות המעובדות, כי מעבר לכך שיש בפחמימות האלו סוכר, יש בהם המון חומרים רעילים, צבעי מאכל, חומרים משמרים וזה בהחלט לא תורם לגוף.
שימו לב: אני לא ממליצה להימנע מפחמימות בכלל, אלא רק מפחמימות מעובדות. אורז מלא מבושל, קינואה מבושלת,בטטה אפויה וכל פחמימות מלאות תורמות לבריאותנו.

ועכשיו בואו נחזור לפירות, כשאנחנו מבססים את השגרה היומית שלנו על פחמימות מעובדות. גופנו נמצא רוב שעות היום במצב לא טבעי, בו הוא מתמודד באיזון רמת הסוכר. מדובר על התמודדות קבועה שהולכת ומחמירה ומובילה לבעיות בריאותיות רבות ככל שעוברות להן השנים ואז, במצב כזה, כשגופנו מתמודד בצורה קבועה לאזן את רמת הסוכר, אם נוסיף עוד פירות טבעיים לתזונתנו, הסוכר שבהם יהווה עומס נוסף ומיותר על ההתמודדות של גופנו. וזו הסיבה בדיוק שרוב הרופאים, תזונאים, דיאטנים ממליצים להגביל את כמות הפירות.
הדבר ששינה לי את החיים
הגבלת הפירות היא לא הפתרון- השינוי האמיתי יתחיל עם להמעיט ככל האפשר את צריכת הפחמימות המעובדות בתזונתנו, כדי למנוע את ההתמודדות הלא טבעית לגופנו. כשנמעיט את צריכת הפחמימות המעובדות, כשנחזור לאכול יותר טבעי, נוכל באמת, לא להגביל את כמות הפירות ביום.
עכשיו הרבה אנשים אומרים לי : "אוקיי הבנתי, מעכשיו אוריד משמעותית את כמות הפחמימות המעובדות בתזונתי. אבל האם באמת אוכל לאכול כמה פירות שאני רוצה? האם אין יותר מידי סוכר בפירות?" זו שאלה מעולה, זה נכון שאובייקטיבית, פירות הם המזון הטבעי שמכיל הכי הרבה סוכר. אבל זה לא אומר שהסוכר הזה בעייתי לנו.

סוכר הוא לא מילת גנאי!
השאלה החשובה היא לא כמה סוכר יש במזון, אלא מה מגיע ביחד עם הסוכר? ובעיקר – האם המזון טבעי. פירות לא מכילים בעיקר סוכר, הם מכילים בעיקר מים. כל הפירות בעולם מכילים לפחות 80% מים. מעבר למים, הפירות מכילים גם: אנזימים, פיטו-כימיקלים, ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, מעט חלבונים וגם סוכר.
התמונה הכוללת הזאת, שנקראת פרי טרי מהווה מזון טבעי ובריא לגופנו ולעולם לא תגרום לבעיית סוכר בגופנו. כל הרכיבים הטבעיים שנמצאים בפרי גורמים לו להיספג בגופנו בצורה מושלמת ולא מביאים בשום צורה לחוסר איזון כלשהו, בטח לא חוסר איזון סוכר.
חשוב לי שתדעו, אנשים שמבססים את תזונתם על פחמימות מעובדות, אנשים שכבר מתמודדים עם חוסר איזון סוכר בגופם, אנשים עם קדם סכרת או עם סכרת אכן יצטרכו להגביל את כמות הפירות בתזונתם עד שיפתרו את חוסר האיזון בגופם ויוכלו לחזור לאכול פירות ללא הגבלה.

מעבר להוכחה המדעית שניתן לאכול פירות ללא הגבלה, כדאי גם להתייחס להוכחה החברתית –מדינות שנמצאות קרוב לקו המשווה הן מדינות בעל מזג אויר טרופי. מזג אויר טרופי הוא מזג אויר מושלם לגידול של אין ספור פירות מסוגים שונים ומגוונים, האנשים שחיים במדינות הללו אוכלים המון פירות ביום.
אנחנו מדברים על מדינות כמו הוואי, המלדיבים, אקוודור, תאילנד, ברזיל ועוד, אם תגידו לאנשים הללו לאכול רק 3 פירות ביום הם יצחקו לכם בפנים. תפריט שגרתי יומי במדינות הללו מכיל בין 10-20 פירות. האם האנשים הללו חווים יותר בעיות סוכר מאיתנו? ממש לא ואתם מוזמנים לקרוא בגוגל, יש המון מחקרים בנושא.
איך לאכול פירות נכון?
גם שאוכלים פירות צריך לשמור על כמה כללים חשובים: קודם כל, כעיקרון מנחה, תמיד כדאי שהארוחה שלנו תהיה כמה שפחות מגוונת! שימו לב שאמרתי ארוחה ולא תפריט יומי או שבועי.

אני ממליצה שכל ארוחה שלכם תהיה מורכבת מכמה שפחות מרכיבים. למה? כי אנחנו רוצים להקל כמה שיותר על מערכת העיכול שלנו. כל קבוצת מזון שאנחנו אוכלים צריכה מנגנונים מעט שונים לעיכול וככל שנרבה בקבוצות מזון שונות בארוחה אחת כך נעמיס על מערכת העיכול שלנו.
לגבי הפירות בפרט, עיכול פירות לא מסתדר טוב עם עיכול מזונות מעובדים, עמילניים או חלבוניים. זאת מהסיבה שלצורך עיכול מזונות מעובדים, עמילניים וחלבוניים נדרש זמן רב (לפחות שעתיים) והתהליך מורכב – שמערב מגוון רחב של אנזימי עיכול וכולל את רוב חלקי מערכת העיכול. לעומת עיכול פירות שלוקח יחסית מעט זמן (בין 20 דק' לשעה) ואינו מורכב כלל ואז, ברגע שאנחנו מערבבים פירות עם אחת או כמה מן הקבוצות שהזכרנו, העיכול של הפירות וגם של קבוצת המזון השנייה נפגע. הפירות מתעכבים במערכת העיכול, תוססים ומרקיבים יתר על המידה וקבוצת המזון השנייה (מעובדים / עמילניים / חלבוניים) מתערבבת עם הפירות וכך יעילות העיכול נפגעת, התופעות שרוב האנשים שמערבבים פירות עם קבוצות המזון הללו מרגישים הם נפיחות, גזים, חוסר נעימות בבטן, כאב בטן קל ואף בחילה.

התופעות הללו הן התסמין שמעיד על העיכול הלקוי.חשוב לי שתדעו –אם התופעות הללו היו החיסרון היחיד בערבוב פירות עם מזונות אחרים, זה לא היה כל כך נורא. אבל עיכול לקוי הוא קרקע לליקויים בריאותיים רבים, שמהם אנחנו מאד רוצים להימנע. ליקויים כמו: דלקתיות במעיים, מעי דליף, תשישות של מחסומי מערכת העיכול, ריפלוקס, צרבות, בקע, כיב קיבה ועוד.
עם אילו מזונות כן נוכל לאכול פירות?
עיכול פירות ביחד עם ירקות ומזונות שומניים (אגוזים,שקדים, זרעים, קוקוס ואבוקדו) מסתדר מאד טוב לרוב האנשים. שימו לב שאמרתי "לרוב האנשים" – כי אצל כל אדם זה משתנה, זה מאד תלוי בכמה מערכת העיכול שלנו רגישה, רוב האנשים יסתדרו מצוין בשילוב כל סוגי הפירות וגם ביחד עם ירקות ו/או שומנים.
עם זאת יהיו אנשים, בעלי מערכת עיכול רגישה או לא בריאה לחלוטין, שיחוו תופעות לא נעימות בשילובים מסוימים ולהם אמליץ לבדוק את רמת הרגישות שלהם על ידי ניסוי ותהייה. יכול להיות שאנשים אלו יצטרכו לאכול פירות בנפרד, לא בשילוב של ירקות ו/או שומנים וזה יסתדר להם מצוין, יכול להיות שמערכת העיכול שלהם מאד רגישה ולכן הם יצטרכו להפריד בין פירות מתוקים לחמוצים ואולי גם לאכול אבטיח ומלון בנפרד לשאר הפירות.
אז איך יודעים אם אנחנו רגישים? מאוד פשוט, פשוט בודקים! אוכלים, משלבים, ואם העיכול עובר בצורה נעימה וחלקה (ללא גזים, נפיחות ועוד)נדע את רמת הרגישות שלנו. בהצלחה!
=================================
הכותבת: מזל כהן מומחית להרזיה, חיטוב ובריאות טבעית
מה דעתך בנושא?
5 תגובות
0 דיונים
יהודית לוי
תודה ענקית אהובה!! ❤️❤️❤️
15:46 25.01.2018שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אורלי לב
מזל אין עלייך את אלופה בידע הרחב שלך! את ממש מסבירה ונותנת לנו להבין בעצם מהו אורח חיים בריא. תבורכי אין עלייך!!!!!!!!!!!! תמשיכי לשלוח לנו מידיעים כאלו חשובים זה ממש עוזר לנו...
מזל אין עלייך את אלופה בידע הרחב שלך! את ממש מסבירה ונותנת לנו להבין בעצם מהו אורח חיים בריא. תבורכי אין עלייך!!!!!!!!!!!! תמשיכי לשלוח לנו מידיעים כאלו חשובים זה ממש עוזר לנו להיכנס לכל נושא הבריאות לעומק ובהבנה מלאה. יישר כוח ענק!
המשך 12:52 25.01.2018שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יפה יוסף
17:20 24.01.2018שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שון
לחמניות
11:39 22.01.2018שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מאלי
זה לא קשור לאכילת פירות, זה קשור למעי רגיז בכלל.
11:38 22.01.2018שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר