הרב אלי רייף, רב קהילת 'השחר' במודיעין, הוציא השבוע את ספרו 'שלום בחילך' הייחודי העוסק בהלכות צבא לנשים. ספרו של הרב רייף, שיוצא בתקופה בה קיים קרע בין הציונות הדתית לצבא ובין גורמים מסויימים בתוך הציונות הדתית, בסוגיית גיוס נשים לצה"ל, נכתב בעקבות בקשה של תלמידותיו מהמכינה הקדם צבאית לבנות דתיות 'צהלי' שם הוא מלמד.

הצורך עלה מהשטח

כעת, בשיחה ל'סרוגים' מתאר הרב רייף את תחילת התהליך ואת ייחודיותו של הספר: "הבקשה מבנות מכינת 'צהלי', שבה אני מלמד, לספר הדרכה הלכתי, זרם השאלות מחיילות המשרתות בצבא המתלבטות בשאלות הלכתיות וערכיות והפנייה לפני שנתיים מצוות המכינה, כל אלו חיזקו בי את התחושה שהגיעה העת, כי רבות בנות עשו חיל וספר לימוד להן אין".

לתת מענה לבנות שמתגייסות

בשיחה, הרב רייף אינו נוקט צד בסוגיית גיוס הבנות, ומבהיר כי הספר נוצר מתוך צורך גדול לתת מענה לבנות שמתגייסות: "בשנים האחרונות הולך וגדל מספר הבנות הדתיות המתגייסות לצה"ל ובוחרות בשירות צבאי מתוך יראת שמים וחיבור עמוק לתורה, לעם ולמדינה. רבות מהן מצטרפות לשנת לימוד במכינות קדם-צבאיות ובמדרשות לפני שירותן הצבאי. הכנה זו חשובה ונחוצה בהיותה נדבך משמעותי בעיצוב הזהות האישית והדתית, ובסיועה להתמודדות טובה יותר עם האתגרים שמזמן השירות הצבאי".

הרב אלי רייף

הלכות וסיטואציות הייחודיות לנשים

הרב רייף מספר כי "לצד תפקידי כרב קהילה בעיר מודיעין, מזה שנים אני מלמד במכינה הקדם-צבאית לבנות דתיות 'צהלי – ע"ש תמר אריאל'. במסגרת זו אני נפגש עם ההתמודדויות והשאלות הערכיות וההלכתיות, המלוות את הבנות בהכנה לשירות הצבאי ותוך כדי השירות. במשך הזמן התברר הצורך בספר הלכות-צבא ייחודי לחיילות, ועלתה בקשה מתלמידות ומצוות המכינה לכתוב ספר כזה. ואף שידעתי את מיעוט ערכי, ביקשתי למלא את חפצן לדעת את "דבר ה' – זו הלכה" (שבת קלח, ב)".

הרב רייף מבקש לעמוד על ייחודיותו של הספר ואומר כי "החשיבות בספר ייעודי נובעת מההלכות הייחודיות לנשים, התפקידים והמצבים היחודיים, והרצון להתאים את התכנים והשפה לבנות. ספר זה בא אפוא לענות על צורך זה. הוא נועד לסייע להכנה הלכתית לקראת הגיוס, למתן מענה לשאלות העולות במהלך השירות, וכן ללימוד ולהעצמה אישית ורוחנית".

הלכה, פרשנות והגות

על מבנה הספר הוא אומר כי "הספר בנוי משני חלקים: החלק הראשון הוא החלק ההלכתי. השתדלתי לנסח את ההלכות בקיצור ובבהירות הלכה למעשה. בתחילת כל פרק נכתבה הקדמה קצרה, כדי לתת מבט כללי על הנושא ההלכתי הנידון בו, ולשרטט קווי יסוד לשיקול דעת אישי בהתאם לנסיבות הייחודיות. בחלק השני של הספר מובאות פסקאות ללימוד עצמי. הפסקאות לוקטו מספרי הגות ופרשנות וסודרו לפי סדר פרשות השבוע".